torsdag 6 november 2014

Tystnad - det fulländade uttrycket för förakt.


Rubriken är inte min egen utan ett citat från George Bernard Shaw, (1856-1950), men det känns väldigt aktuellt nu, efter att Migrationsverket släppt sin uppdaterade prognos.

Tidningarna har i och för sig berört ämnet. Försiktigt och anpassat till önskad verklighet.

Men från vår regering hörs inte ett ord .. bortsett från finansministerns lättsinniga uttalande om att det bara är en vanlig dag på jobbet .. "Det är den typen av saker vi hanterar varje dag i finansdepartementet".

I min lilla verklighet där jag lever som den vanligaste av alla vanliga väljare är detta inte den typen av saker kommunen hanterar varje dag.

Så är det inte heller i någon av de andra kommunerna som Bert Karlsson och hans kollegor väljer som mottagare av denna strida flyktingström. En del kommuner ökar sin befolkningsmängd upp till 25% på mycket, mycket kort tid och även om det medföljer ett visst statligt stöd så ställer det också stora krav på kommunen i form av vård, skola och omsorg.

I en del kommuner kan vi redan se hur problemen kommer att lösas. Varje kommun har X antal skattekronor att fördela när det gäller kommuninvånarnas behov och med en så kraftig ökning av antalet arbetslösa, hjälpbehövande familjer och enskilda individer så krävs det besparingar. Särskilt i kommuner där antalet äldre stadigt stiger och antalet arbetstillfällen stadigt sjunker, och knappast lär stiga med dagens politik.

Besparingar som först kommer att slå mot de svagaste och mest kostsamma i samhället.

De första som får möta besparingskraven är de funktionshindrade/handikappade som får ny och hårdare behovsprövning, när de kommuner som har det ansträngt skär ner så långt de kan, utan att direkt bryta mot lagen, i allt som finns under LSS - Lagen omstöd och service för vissa funktionshindrade.

Den typen av nedskärningar brukar passera utan alltför mycket uppmärksamhet eftersom de flesta tycker att det är för dyrt i alla fall. Funktionshindrade bör vara tacksamma för vad de får, eller hur?

Nästa grupp som kommer att nedprioriteras är äldre vårdbehövande .. i första hand de som är dementa eller fysisk oförmögna att klara sina egna liv. Där finns mycket pengar att spara
på att låta de anhöriga bära en stor del av bördan och de ensamstående äldre förvaras i ångestfylld ensamhet i sina bostäder med sporadisk tillsyn. Lååånga handläggningstider kan också leda till besparingar om den behövande dör och lämnar systemet innan behovet är färdigutrett..

Ju förr desto bättre.

Slutligen så kommer socialtjänsten att få se över vilka som verkligen, verkligen får kosta pengar. Familjehemsplaceringar, HVB-hem, boendestöd, försörjningsstöd, alla insatser vid familjeproblem, mobbning, ätstörningar, missbruk, psykiska problem osv .. ribban kommer att höjas betydligt för dem som söker hjälp och stöd.

Det här är inget som jag sitter och hittar på eller siar om .. det pågår just nu.

Och då handlar det bara om kommunernas ekonomiska villkor. När det gäller de frågor som vår regering gör sitt bästa för att låtsas om som att de inte finns är väl Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans skenande kostnader de mest akuta?

De svagaste, sköraste och mest behövande i vårt samhälle får betala för att vi ska kunna hjälpa dem som anses vara svagare, skörare och mer behövande?

Stefan Löfven brukar producera vad han kallar win-win-lösningar .. men om han inte bryter tystnaden och presenterar en konstruktiv lösning av den situation som fler och fler kommuner befinner sig i så hamnar vi i stället i en olösligt lose-lose-situation där alla är förlorare. Alla!

Det samma gäller oppositionens samtliga politiska partier som står och köar för att komma till makten ... säg något, gör något, visa lite handlingskraft, initiativ, mod eller vad som helst som visar att ni har en aning om vart vi är på väg.

4 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson6/11/14 15:10

  Kan någon ge mig ett enda vettigt skäl till att öka befolkningen som politikerna numera vill? Ett enda...

  Du har ju rätt, även om det börjar bli uttjatat numera eftersom INGA argument emot den överdrivna invandringspolitiken biter.
  Vad du, jag och alla andra oroliga medborgare än ifrågasätter, protesterar emot de negativa konsekvenserna lyssnar nästan ingen.
  "Ansvariga" politiker ljuger och förskönar konsekvenserna för oss, tidningar och tv likaså.
  Sverige känns allt mer främmande. Och skrämmande. Den samhällsgemenskap som mödosamt har byggts upp tidigare, det sociala kontraktet som varit grunden till vår tillit till staten, eroderar nu snabbt. Det är ohållbart.
  I den fina stad jag själv flyttade in till för tio år sedan syns förfallet dagligen numera. Området jag bor i anses fortfarande som ett av de bättre centrala kvarteren. Ändå har jag upprepade gånger sedan några månader tillbaka hittat rester efter några som rökt heroin i min trappuppgång, en bekant till mig blev nyligen knivrånad på parkeringen utanför stans största och finaste galleria, folktandvården i staden prioriterar invandrares barn med dåliga tänder (iofs rimligt) men de har därför slängt ut mig ur deras kö - jag får vänta i drygt 2 år numera om det inte är akuta tandproblem, överallt på stadens trottoarer är det skitigt och skräpigt eftersom kommunen "slimmar organisationen", t o m det hemlösas hus kommer att stänga snart då de inte kan hantera "volymerna" och stöket det medför... jag skulle kunna fortsätta rabbla upp diverse konsekvenser av att samhället drar ner på sin kärnverksamhet i mitt närområde. Problemet är att missbruksvården, polis på gatorna, gatusoparna, socialtjänsten, sjukvården, osv kostar resurser - skattepengar - som i allt högre grad går till nyinvandringen.
  När fan ska politikerna fatta att det inte handlar om att "stoppa SD" utan att stoppa blodflödet på samhällskroppen? Det är inget partipolitiskt särintresse vi ska bekämpa, det är istället frågan om hur folk i fortsättningen ska motiveras till att betala ännu högre skatter för ännu mindre trygghet. Det går inte förstås. Men så, gör något åt det då!
  Rinner badkaret över så stäng kranarna...
  http://meritwager.wordpress.com/2014/11/05/den-humanitara-stormakten-kontra-de-inhumanitara-smamakterna/

  SvaraRadera
 2. Igår gav jag en 50 lapp till en "ickekrasifierad" handikappad man utanför Åhléns i city. Han sjöng opera, var synskadad och han blev sååå glad. 10 meter ifrån stod ett gäng unga rasifierade män (?)och rökte på helt öppet. Jag var in på en guldsmedsaffär längst upp på Drottninggatan mot Tegnérlunden å det var låst å in i en förhall-åsså låsa bakom mig-innan nästa dörr öppnades...bara för att jag ville kolla in en liten topas.

  SvaraRadera
 3. Skrev dagens inlägg med akut tidsbrist, men självklart skulle du fått en länk. Ordnat nu!

  SvaraRadera
 4. Ibland har jag önskat att halva svenska folket vore funktionshindrat. Bara för att bli en tillräckligt intressant grupp att fiska röster hos. Men tyvärr så är den gruppen alldeles för liten och ointressant för våra beslutsfattare.

  En av de få politiker som ägnat sig åt den funktionshindrade gruppen var Bengt Westerberg. Av den enkla anledningen att han hade en svårt funktionshindrad person i sin närhet, så han såg med egna ögon vad det innebar.

  SvaraRadera