fredag 28 november 2014

Expressen verkar ha drabbats av en moralisk härdsmälta?


Jag trodde att botten var nådd när tidningen anlitade den sk Researchgruppen för att kunna vara både polis, domare och bödel om de kunde ertappa någon med att besöka SD:s sajt Avpixlat och visa prov på minst lika dåligt omdöme som tidningen själv visar i jakten på klick.

Människor som hävt ur sig grova rasistiska kommentarer dömdes till en offentlig  Golgatavandring .. tillsammans med sina familjemedlemmar .. fick mikrofoner upptryckta i ansiktet utanför ytterdörren och blev i en del fall till och med av med sin försörjning.

Vem tog ansvaret för de "stackars barnen" som Expressen så ofta värnar om .. när pappa dömdes utan åtal och utan rättegång?

Som sagt .. jag trodde att det inte gick att sjunka lägre?

Men om man verkligen, verkligen vill kräla i dyn för pengar och anstränger sig till det yttersta så går det tydligen att balansera på lagens yttersta gräns.

I går hade Expressen rubriken ..


Rubriken är sökbar men själva artikeln är borta .. någon har fått mycket, mycket kalla fötter.

Men om media .. som har, och dessutom önskar ytterligare stöd från skattebetalarna .. ostraffat ska kunna hänga ut det som samma skattebetalare förlitar sig på ska falla under läkarsekretessen och PUL, personuppgiftslagen, så kan inte tidningsdöden komma fort nog.

Det har redan gjorts försök med att filma privatpersoners dödsögonblick. Är nästa steg att gotta sig i privatpersoners sjukjournaler för att få tillräckligt med "klick" för att locka annonsörerna?

Är vi verkligen tillräckligt sjuka för att klara oss från kvällstidningarnas offentliga "rättegångar"? Eller förtjänar vi att hamna i vår tids motsvarighet till den offentliga skamstocken?

Jag hoppas innerligt att Jimmie Åkesson orkar föra talan mot både Expressen och den person på Kammarkansliet som sålde ut hans läkarintyg som "offentlig handling".

För om inte Expressens handlande prövas så kommer kanske du eller jag att upptäcka att våra egna mest privata och känsliga uppgifter blir nyheter för andra att gotta sig i, eller döma oss för.


"Vad som är förkastligt, vad som är farligt, med extremister är inte att de är extrema, utan att de är intoleranta. Ondskan är inte vad de säger om sina handlingar utan vad de säger om sina motståndare"./Robert F. Kennedy (1925-1968)


DHL,

5 kommentarer:

 1. Vidrigt. Naturligtvis. Men samtidigt som folk nyfiket klickar på dylik smörja så känner man för det mesta hur fel det är. Hur lågt och dåligt. Skammen finns i klickögonblicket hos många.

  Och det dels, stöder Åkessons sak. En viss sympati byggs upp någonstans. Dels innebär det massmedias närmande till nätet. Nätdramaturgin. Det lättköpta. Det lättviktiga. Vilket innebär att dagstidningens unika fördelar blir mindre och färre. Varför alls betrakta dem som seriösa informationskällor? Nej de blir som vilka klickmagneter som helst. Svagpresterande underhållare.

  Och plötsligt kan det enkelt dyka upp väldigt resurs starka aktörer från stora utländska koncerner som snabbt konkurrerar ut allt vad "dagspress på nätet" innebär. Låga kostnader. Låga investeringar. Låg förståelse för samhällsfrågorna. Men stor kunskap i klickraggning.

  Så jag tror de gräver sig neråt. I en allt snabbare takt. De klicklystna snuskhumrarna.

  SvaraRadera
 2. Jag läser ju som bekant inte expressen men jag hade klickat in mig på N24 via en annan länk och såg då den insändaren. Jag var faktiskt chockad för en sekund. Sedan så blev jag förvånad att dessa uppgifter inte hade läckt via landstinget tidigare än så här. För där har det ju redan flera gånger dömts för att personal gått in och läst journaler som de inte har att göra med (läs varit nyfikna i strutar) så… det var nog bara en tidsfråga innan pressen kom över uppgifterna.

  (någon på kansliet har tjänat en hacka på dessa uppgifter)

  SvaraRadera
 3. Jo just det ja.
  Naturligtvis så är det dödstyst i de andra medierna om expresens fadäs.

  SvaraRadera
 4. Klickbojkott av all som det står Aftonbladet eller Expressen på!
  Det blir champagne den dagen dessa avträden går i graven!

  SvaraRadera
 5. Vedervärdigt! Får man bete sig hur som helst nu för tiden?

  SvaraRadera