torsdag 20 november 2014

Orka? ...

.. är ett ganska vanligt svar om du ber en tonåring kommentera politik och samhällsfrågor. Ett rätt bra svar börjar jag tycka, eftersom det enda som sipprar ner från maktens höjder är ett gäspande ointresse för hur väljarna ser på samhället.

Vi har en huvudstad som mer och mer börjar likna det som förr kallades för "byhåla". En självsegregerad, svåråtkomlig plats där en lika självutnämnd elit skapar begränsande levnadsvillkor och regler, skambelägger, förföljer och isolerar de "undersåtar" som inte fjäskar, kryper och följer "herrskapsfolket", som enväldigt utser vilka som förtjänar nådegåvor, välgörenhet och uppmärksamhet.

Jag för min del skulle inte protestera om till exempel Örebro fick överta huvudstadsuppdraget.

Men .. ORKA bry sig? Det är ju rätt bekvämt att ha alla åsikts-ister på samma ställe.

Alla fattiga, utsatta och behövande är inte lika roliga att uppmärksamma. Det verkar finnas en inofficiell poängbedömning i godhetsligan? Det diskuteras t.ex våldsamt om vissa frisyrer är att anse som CA, ”cultural appropriation”, och därmed rasistiska och kränkande .. men jag kan inte hitta någon enda diskussion som lika hett och engagerat tar upp den ökande gruppen dementa äldre?

Full poäng på att uppmärksamma frisyrer som kränker de rasifierade. Noll poäng till någons dementa mormor och farfar.

Att skänka en slant, ta hand om och skapa drägliga villkor för alla tiggare som kommer hit från Rumänien är något som varje anständig människa bör göra .. men när vi kommer till bostadslösa, och/eller missbrukare som passerat pensionsåldern så är intresset minst sagt svalt.

Full poäng för godhet riktad till rumänska tiggare. Noll poäng till den äldre kvinna som sover i portuppgången .. ständigt berövad det lilla hon har, osynlig till någon ser möjligheten att våldföra sig på någon som inte ens orkar försvara sig. Eller ger upp för en sup som värmer i natten.

Stackars ungdomsgäng som .. i ren frustration över sina begränsade möjligheter att få bli likvärdigt behandlade i samhället .. bränner bilar och vandaliserar sina bostadsområden, blir uppmärksammade, anställs för att hindra andra från att göra samma sak och på så sätt få samma försörjning (?) samtidigt som de omfamnas av kultureliten som offer. Men funktionshindrade ungdomar som .. i ren frustration över sina begränsade möjligheter att få bli likvärdigt behandlade i samhället .. förstör det som finns inom räckhåll, skadar sig själva eller andra, de stängs in eller proppas fulla med lugnade mediciner som effektivt förhindrar alla möjligheter till utvecklig och framsteg.

Full poäng till förorten - noll poäng till de funktionshindrade.

Orka?

En av våra största dagstidningar liknar mer och mer en lokaltidning för huvudstaden, något som bekräftas av priset som är 4048 kr/år för den som bor i huvudstaden och 5.894 kr/år för landsortsbon .. som dessutom får nöja sig med att få söndagstidningen på måndagen.

Det kostar alltså 1.846 kr/år mer för "utomstående" att få ta del av det som produceras av och för en liten snäv krets mellan tullarna. Att solidariskt dela på kostnaderna så att priset blir enhetligt, är det väl ingen av de solidariskt rödögda aktieägarna som kan tänka sig?

Våra kvällstidningar har samma målgrupp och slåss för sin överlevnad genom att förvandla sina digitala tidningar till något som mer liknar ett tivoli av gammal modell, där vi kan få se .. om inte skäggiga damen .. så i alla fall mannen som klämmer ut en enorm böld i nacken, diverse osmakliga sjukdomssymptom eller andras obehagliga upplevelser varvade med olika klipp från andra desperata tidningssidor och hårt vinklade artiklar som beskriver den verklighet som de tror tilltalar en läsekrets som inte längre finns där.

Orka ens engagera sig?

Vi har en regering som begraver alla "svåra" frågor i kostnadskrävande utredningar. Politiker som glatt och villigt låter väljarna betala 4 miljoner per dag för att slippa ta beslut, och vi har en statsminister som helst inte vill uttala sig och som blir helt obegriplig när han någon gång försöker.

Vi har en finansminister som är mer intresserad av att försöka svartmåla företrädaren än av att försöka åstadkomma något förtroendeingivande själv. Statens finanser balanseras på pappret och att det sedan i praktiken blir rena katastrofen för kommunerna som ska ta hand om konsekvenserna, är inte finansministerns problem.

Orka försöka protestera?

När valresultatet inte blev det förväntade, kallar man in en omstridd genusforskare som på 8 månader ska formulera något som inte blir det alla andra redan vet. För det vore ju rent hemskt om någon skugga skulle falla över Partiet, när det i själva verket är Folket det är fel på.

Orka reagera?

Vår utrikesminister för en feministisk utrikespolitik och hävdar med en dåres envishet att svenska folket är rädda för ryssen. Ja, rent av skräckslagna. Förhoppningsvis så skräckslagna att de inte synar vad som händer .. eller inte händer .. på utrikesdepartementet, eller i regeringen.

Orka?

Vår miljöminister/vice statsminister lever inte som hon lär men anser att hon måste leva som hon måste? Vår utbildningsminister sitter och spelar in infantila Youtube-filmer och vår bostadsminister kopierar företrädarnas bostadspolitik och sticker till Turkiet på studieresa när det uppmärksammas att han är inblandad i något som verkar vara försnillade miljonbelopp i en förening.

Men alla har förmodligen betalat sin tv-licens så då är det väl helt ok?

Alldeles nyss fick jag veta att vår nye rikspolischef blir mannen som lämnade Migrationsverket i kaos efter att ha infört managementmodellen Lean som är "en styrfilosofi som har sitt ursprung i bilföretaget Toyota. Den går i korthet ut på att identifiera flaskhalsar i produktionsprocessen och att minimera slöseri med tid och resurser".

Det senaste uppdraget var Försäkringskassan där han nästan genast använde sin nya ställning och Försäkringskassans hemsida till att twittra om att han "kräktes på Jimmy Åkesson" och gjorde sig känd som en generös "jobbfixare" till närstående. I augusti i år uppmärksammades att kritiska uppgifter på den svenska Wikipedia förvanskats genom att de tagits bort. IP-adressen som låg bakom ändringarna spårades till Försäkringskassan och myndighetens presschef tvingades erkänna att det var Eliasson själv som gett sina anställda i uppdrag att ändra i artikeln. Och .. naturligtvis så införde han också managementmodellen Lean.

Nu ska han sälja in managementmodellen Lean till polisen och jag undrar om någon journalist kan se ett behov av att undersöka vilken relation den nye polischefen har med konsultfirman McKinsey som ledde in sossepampen på Lean-vägen?

Men den fd chefen för Migrationsverket .. det sk Migränverket .. och Försäkringskassan verkar vara en karismatisk person .. som ger nästan lika utomkroppsliga upplevelser som den förre sosseledaren .. och en RIKTIG sosse .. så då spelar det kanske inte så stor roll om det ena kaoset byts ut mot ett annat?

Orka .. när ingen annan bryr sig?

Ung skattesubventionerad scenkonst är unga scenarbetare som blir förbannade på publiken när de inte tänker rätt, hatar rätt "sida" eller reagerar på rätt sätt och som anser att en kastad penna är en våldsyttring. En penna som scenkonstnärerna själva försett gymnasieeleverna med, för att de i skydd av mörkret ska "skriva vad de vill" och sedan polisanmäls publiken av skådespelarna som anser sig rasistiskt påhoppade när en penna inte används till det klotter de uppmanade till utan till något helt annat och mer provocerande än det provocerande den var avsedd till.

Orka sucka ens en gång?

Kultur är numera alltid politisk. Vänsterpolitisk, och bör dessutom baseras på hat, utpekande av "skyldiga" grupper och ett slags självförhärligande av utförarna. Så outsägligt tråkigt, så oinspirerande,förutsägbart och idéfattigt .. att det nästan inte är värt besväret att reagera.

Orka .. liksom?

Jag är inte ensam om att ha tappat intresset, hoppet och förtroendet. Det är en rätt liten grupp som fortsätter att försöka få till stånd någon form av samtal .. resten avvaktar resultatet av budgetomröstningen den 3:e december och hoppas på någon form av förändring.

Och OM det blir nyval .. något jag betvivlar eftersom vi nog har vår tids fegaste politiker .. då kommer jag att hålla valsedeln tätt intill kroppen. Men jag vet exakt vad jag ska rösta på då .. eller 2018 .. om inte någon kliver fram och överraskar mig på ett fullständigt oväntat sätt.


För nu ORKAR jag inte bry mig särskilt långsiktigt längre ... för varför ska jag? När ingen annan vill?
12 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson20/11/14 20:56

  Kan det vara som så att den bestämmande grupp som kallar sig elit faktiskt VILL att du inte ska orka bry dig längre?
  Att din egen vilja att instinktivt reagera på osunda förhållanden långsamt bryts ned och du upplever att ingen (elitperson) lyssnar hur mycket du än protesterar? Jag menar, här i din egen blogg får du säkert sympati och medhåll, då du skriver till likasinnade och till den genomsnittlige medborgaren UTAN makt att påverka uppe i elitens elfenbenstorn. Men annars bestämmer "eliten" av rövslickande medelmåttor över dig.
  Att som t ex tillsätta Dan Eliasson som mer eller mindre övertygat varenda sund medborgare om att han INTE är en bra chef, att han är en auktoritär ledare och troligen har fler partifunktionärskontakter inskrivna i sin partibok än han har hästar i det eget stallet - det är nog ett bevis på att makten bestämt sig.
  Bestämt sig för att knäppa de som "röstat fel" eller "tyckt fel" på näsan. Det spelar inge roll vad ni röstar på, vad ni tycker. Det skiter vi i eliten i, vi tillsätter den person som VI tycker lyckats extra bra med att politisera Migrationsverket och Försäkringskassan. Som lyckats bäst med att kuva personalen och förverkliga nepotismen. Som blandar ihop privat sfär och statlig sfär. Bland annat.
  Därför SKA Dan Eliasson få röra till det för Polisen också - vi har bestämt oss för att visa vår makt, bara för att vi KAN det.
  För Any, är det inte lika bra att du kontaktar din husläkare och ber om en extra ordination av ditt antidepressiva medel - "because you´re worth it"? Ger upp, och håller käft?
  Har "eliten" bestämt sig, så har de. Tro inget annat.
  God natt.

  SvaraRadera
 2. Den största anledningen till att det har blivit så här tror jag kan härledas till att den breda massan har drabbats av "the boiling frog syndrome": Sedan 70-talet har levnadsstandarden höjts, och breda grupper inom både arbetar- och tjänstemannaklassen har invaggats i en materialistisk liknöjdhet. Samtidigt har vänstern - dvs kultur-och värdegrundsvänstern - steg för steg flyttat fram sina positioner och tagit över en stor del av det offentliga Sverige.

  Jag tror emellertid att vi närmar oss en punkt där "vanliga" svenskar börjar inse att det inte står rätt till. En stor anledning till att jag orkar bry mig är att jag tycker mig märka att man i vanliga samtal - utan att predika eller agitera - kan få vänner och bekanta att vakna till ur den politiska dvalan. Om de i sin tur kan påverka sin omgivning så kan ett nytänkande sprida sig ganska snabbt...

  Visst, det kommer att ta tid att vända oceanångaren, men en vändning kommer - om vi fortsätter att orka bry oss!

  SvaraRadera
 3. Vissa utnämningar görs för att den utnämnde ska köra en verksamhet ner i botten. Jag kan inte befria mig från misstanken att spyan Eliasson är just en sådan utnämning. Nu ska väl svensk polis politiseras och mångfalds- samt genuscertifieras i ännu högre grad, allt medan kriminella kan leva i trygg förvissning om att inte bli störda. Upploppsmakare, bilbrännare och stenkastare kan också känna att inget har att frukta från svensk polis.

  Arma brottsoffer.

  V

  SvaraRadera
 4. Nopp, orkar snart inte mer!

  SvaraRadera
 5. Behöver politisk Viagra NU! Börjar krokna rejält.

  SvaraRadera
 6. Efter din "litania" inser jag att det inte lönar sig att bli upphetsad över all dumhet som strömmar ur den rödgröna röran med anhang. Kokar det vidare till den 3 december fälls regeringen och då kanske man kan börja hetsa upp sig igen, åtminstone ett tag. Suck, liksom, alltså .........!

  SvaraRadera
 7. Visst känns det tungt ibland. Dumheterna verkar fungera som cellerna, de delar sig och innan man vet ordet av har en dumhet blivit två.

  Dessutom är dumheterna som amöbor. Du kan ta upp kampen mot någon dumhet, men strax har den metamorferat sig till något annat.

  Men i ärlighetens namn får jag lite positiva kicks av att påtala diverse vansinne.

  //Rick

  SvaraRadera
 8. Underbar morgon att vakna och läsa det du skrivit. Nu ska jag vända fram "Majabladet"--> kolugn pedagogisk och glaaaad inför min jobbarhelg som startar kl 15.

  ha en skön helg!
  Puss å kram å spark i njuren eller nåt hehe!
  https://33.media.tumblr.com/cf47292db2ddbeaf830be0521bd31cba/tumblr_n3g7j7T0Xy1tq4of6o1_500.gif

  SvaraRadera
 9. Om regeringen budget faller den 3 December ska jag fan i mig köpa skumpa!

  SvaraRadera
 10. Melmac .. tyvärr så tror jag att Allianspartierna kommer att vika ner sig så att SD inte kan utnyttja sin vågmästarroll.

  Vilket gör att politikerföraktet kommer att nå oanade höjder. :-p

  Men OM .. så gör jag dig sällskap med champagnen. ;-)

  SvaraRadera
 11. Jag blir illamående av politikernas feghet och hur man sköter skutan Sverige. Vill gärna dela skumpan med er OM.

  SvaraRadera
 12. Det är nog inte mening av folk ska bry sig. Skulle inte förvåna mig om den nya polischefen bara utsetts för att visas upp när medierna vill det. För de förra har inte riktigt kunnat fixa det där med att hantera medier och det tror jag faktiskt att denne man kan...

  SvaraRadera