söndag 16 november 2014

Visst handlar det om "främlingsfientlighet" ...


Politikerna och väljarna åtskiljs av en avgrund som till stora delar bygger på okunnighet och missförstånd.

Men okunnigheten finns inte där den påstås vara .. hos folket .. utan den växer och frodas hos dem som anser sig stå så högt över den "vanlige" väljaren att de aldrig möts.

Jag talar naturligtvis om den försiktiga debatt som börjar ta form runt frågorna om flykting- och invandringspolitiken. Den som har varit så infekterad att det inte ens varit möjligt att ställa fullt berättigade frågor eller informera om absolut nödvändiga fakta så att de problem som finns kan få en lösning.

Den "debatt" som finns handlar om staten och statens kostnader. Den handlar om regeringar, regeringarnas budget, beslut och förhållandet mellan etablerade "goda" partiers beröringsskräck med det "onda" partiet.

Men för väljarna handlar det om kommunernas ekonomi och konkurrensen om de kommunala tjänsterna inom välfärdsområdet.

Kommuninvånarna konkurrerar om samma pengar, samma vårdcentraler, samma skolor och samma tandläkare. Det spelar ingen roll var du är född, var du kommer ifrån eller vad du heter .. begränsas tillgången till det du anser dig ha rätt till så känner du dig berövad något.

När en kommun inte får sin ekonomi att gå ihop drabbar det ALLA. Oavsett om en fjärdedel är invandrade och resten födda i en annan kommun. Det är ointressant .. det är ekonomin/skatteintäkterna som styr hur välfärden ser ut i en kommun. Statens stöd till nyanlända är litet och begränsat i förhållande till de långsiktiga och faktiska kostnaderna.

I mitt län finns nio kommuner. Under helgerna finns det tillgång till EN tandläkare. I varje kommun finns X vårdcentraler, X skolor och X tandläkarmottagningar. Antalet läkare, lärare och tandläkare begränsar sig till det. I varje kommun finns det en budget beräknad på kostnaderna för kommunens invånare. Budgetens förutsättning är kommunens skatteintäkter och statliga bidrag, som ska fördelas på försörjningsstöd, äldreboenden, demensvård, dagcenter, korttidsboenden, missbruksvård, kvinnojourer, färdtjänst, skolskjutsar osv osv samt vägar, underhåll, avfallshantering, miljö och allt annat som en kommun ansvarar för.

Om/när en liten kommuns invånarantal plötsligt stiger med flera hundra personer, utsätter det kommunens ekonomi för stark press. Gränserna för behovsbedömningen av kommuninvånarnas behov måste förflyttas, så att de som tidigare tagit del av kommunens välfärdstjänster plötsligt står utanför.

Det är väl självklart att människor reagerar. När barn med särskilda behov inte längre kan få den hjälp de behöver, när det inte längre finns plats för åldrande, förvirrade föräldrar, när akuttandvårdens insatser handlar om dagar eller veckor i stället för timmar och när köerna och stressen på vårdcentralerna gör att du inte känner dig sedd och ökar riskerna för felbedömningar .. för att bara nämna en liten del av vad som bekymrar kommuninvånaren som oförberedd hamnar i besparingskarusellen.

Om hundratals arbetslösa, medellösa stockholmare från en dag till en annan skulle bosätta sig i vår lilla stad i min lilla kommun skulle det uppstå problem. Vem av oss som arbetar och betalar skatt till kommunen skulle acceptera försämrade levnadsvillkor.. bara för att Någon Annan anser att det är vår skyldighet att ta hand om dem som Stockholms Stad inte vill ha?

Det är mänskligt att tänka så .. och visst är det väl främlingsfientligt? Stockholmare är väl människor med samma rättigheter och skyldigheter som vi andra. De har väl samma rätt till bostad och omsorg hos oss .. när de inte kan få det någon annanstans?

I vår lilla kommun finns det många nationaliteter representerade ... men varje sommar invaderas vi av stockholmare som trängs i affärerna, tar plats, klagar, breder ut sig i självupplevd förträfflighet, invaderar krogarna, vinglar omkring och vrålar på nätterna och svinar ner i skärgården.

En viss främlingsfientlighet uppstår mellan kommunens blandade befolkning och huvudstadens främlingar, det är kanske inte så konstigt?

Samma sak lade jag märke till på Gotland när jag var där med Granntanten under Almedalsveckan. När vi beställde vår lunch på ett litet café en bit utanför Visby, uppmärksammade vi skylten ..

På grund av personalbrist arbetar här numera endast Människor.
Dessa är väldigt sällsynta och ömtåliga,
så vi ber er vänligen att vara varsamma med dem.
MVH
Ledningen

Vem/vilka vände sig denna uppmaning till, undrade vi? Varför var den nödvändig?

Och efter det att vi berättat om var vi kom ifrån så kom svaret .. stockholmarna, som var så dryga att de sommarjobbande 16-17-åriga anställda gick in i personalrummet och grät ibland.

Främlingsfientlighet?

Javisst!

Så fort som vi känner oss hotade, kränkta eller utnyttjade sluter vi oss samman .. det är mänskligt och fullt normalt.

Så om vi någonsin ska få en normal och sansad debatt som gynnar alla inblandade när det gäller flykting- och asylpolitiken så måste vi tala om vad som händer ute i kommunerna. Vi måste se vad som händer med kommunernas budget och inte bara vad Magdalena Andersson kallar "den typen av saker som vi hanterar varje dag i finansdepartementet".

En befolkningsökning på 10-25 % är INTE vad kommunerna hanterar varje dag. Det påverkar varje kommuninvånare oavsett var de är födda eller hur länge de bott i kommunen.

EN akuttandläkare som ansvarar för nio kommuner är inte mycket när var och en av dessa kommuner får kraftigt ökade behov .. och alldeles för lite för dem som drabbas av akut tandvärk.

Det är de minsta och ekonomiskt svagaste kommunerna som får ta det största ansvaret för befolkningsökningen. Politikerna och de som anser sig "äga frågan" försakar ingenting och gör som de är vana .. stirrar sig blinda på sin egen förträfflighet och kallar landsortsborna för bönder, rasister och dumskallar. Men ..

Kommunernas invånare är bara Människor.
Dessa är unika och ömtåliga,
så vi ber er vänligen vara varsamma om dem
och dela ansvaret för landet med dem.
MVH
Sveriges kommuninvånare7 kommentarer:

 1. Jag har just läst en revisionsrapport från Ernst & Young som skall upp i mölndals kommunfullmäktige i nästa månad.
  Den handlar om s l ensamkommande barn. Eftersom Mölndal är s k ankomstkommun kommer många s k barn hit.
  På vanligt kommunalt myndighetsspråk blir det en surrealistisk upplevelse.
  En verksamhet som ingen vet vad den kostar eller vart den är på väg.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 2. Bra att du tar upp kommunernas problem med kostnader, brist på personal osv.

  Jag har ett enkelt förslag på hur vi löser problemet med att staten i sin godhet skjuter över kostnader på kommunerna: auktioner! Flyktingar auktioneras helt enkelt ut till kommunerna likt forna tiders utauktionering av fattighjon.

  Cyniskt, hårt och kallt? Alls icke. Bara ett sätt att låta marknaden sätta ett pris. Nyanlända hjärnkirurger lär kommunerna betala för att få ta emot, medan analfabeta fåraherdar lär tvinga staten att lägga ut ansenliga belopp för att bli av med dem. Möjligen kan Gotland bli lämplig placeringsort för de senare, men även där lär väl marknaden på fåraherdar bli mättad efter ett tag.

  Om staten inte blir av med tillräckligt många flyktingar till kommunerna, då? Ja, det är statens problem, som staten får lösa. Antingen genom att tiodubbla ersättningen till kommunerna (vi skall väl öppna våra hjärtan och strunta i kostnaderna, eller?), eller genom att skapa gigantiska tältläger där statens flyktingar får vänta tills kommunerna har lust att plocka in dem.

  Sverige är ett stort och glesbefolkat land, så brist på mark till tältläger blir det väl inte. Eller så kan vi outsourca lägren utomlands. Rykten säger att det finns en hel del byar i Rumänien som är rätt så tomma nuförtiden, kanske vi kan hyra in oss där?

  SvaraRadera
 3. Hörde på Tv att de bofasta spanjorerna i Barcelona blev trötta på turisterna som var högljudda spritpåverkade och lättklädda,och alldeles för många,främlingsfientliga är de tydligen...

  SvaraRadera
 4. Jag minns en restaurang i Val Thorens som hade satt upp en skylt med texten " Hundar och svenskar är ej välkomna "

  Det var ett synnerligen rasistiskt påhopp

  usch

  SvaraRadera
 5. Eftersom landsortsborna är rasistiska dumskallar så ska dom självklart inte ta ansvar för flyktingmottagandet. Våra politiker som är kloka och ansvarstagande förstår naturligtvis att flyktingarna ska tas om hand av den välutbildade Pk eliten som har rätt värdegrund och bor och jobbar i rika storstadskommuner. Det är ju enkelt.

  SvaraRadera
 6. Men har inte svenskarna rätt tydligt demonstrerat genom val att de vill ha det så här? Dessutom bekräftar de detta val dagligen genom att betala för de medier som torgför denna politik, eller rentav en mer extrem variant.

  SvaraRadera
 7. @MartinS
  Nja. Det gällde ju alla hundar, såväl pudel som pitbull, utan åtskillnad.

  SvaraRadera