måndag 27 februari 2017

Socialdemokraternas öppna hjärtan och EU.


"Sverige kan inte ha en invandrings­politik som skiljer sig från andra EU-länder" .. slår Stefan Löfven fast inför sossarnas partikongress i april. Men det verkar inte som om han har partiets öppna hjärtan med sig.

Och hur Miljöpartiet förhåller sig till statsministerns mer återhållsamma hållning när det gäller de öppna gränsernas öppna hjärtan kan vi bara gissa.

Men det är kanske ointressant. Miljöpartiet har ju offrat hela partiprogrammet på maktens altare och frågan är väl snarast om någon behöver Miljöpartiet alls, nu när de knappast har någon trovärdighet kvar i någon fråga?

Men om Sverige ska förhålla sig till hur övriga EU-länder förhåller sig så kan jag inte låta bli att förvånas över det jag läser om det rumänska paret, dömda till elva respektive åtta års fängelse för människohandel, som greps, häktades och begärdes utlämnade av Rumänien.

För trots att den europeiska arresteringsordern bygger på principen att EU-länder ska respektera varandras rättsväsenden sa Nyköpings tingsrätt nej till att utvisa paret?

"Tingsrätten ansåg inte att de rumänska myndigheterna kunnat visa att paret inte riskerar att utsättas för behandling som kränker deras mänskliga rättigheter" .. och släppte därför paret fria?

"Paret har sökt politisk asyl i Sverige".

Vårt medlemskap i EU verkar vara både töjbart och tvingande? I Göteborgs tingsrätt dömdes ungefär samtidigt ett annat rumänskt par till tre respektive tre och ett halvt års fängelse samt utvisning efter en av de mest omfattande serierna av åldringsbedrägerier någonsin i landet. Båda förbjuds återvända till Sverige under de närmaste tio åren.

Ska de som begår brott i Sverige dömas till fängelse medan de som eftersöks för brott begångna i annat EU-land släpps fria .. beroende på hur svensk domstol bedömer standarden på fängelset i hemlandet? Ska vi behålla alla som är dömda för brott i hemlandet eftersom våra domstolar bedömer att fängelsestandarden där är mer plågsam och obekväm än den är här?

Jag trodde i min enfald att sådana saker var avklarade i och med att ett land uppfyllt kraven för EU-medlemskap?

Så varför släpper vi dömda brottslingar fria och låter dem söka "politisk asyl" när det finns en dom och en efterlysning från ett annat EU-land?

Och OM de nu inte beviljas asyl .. kommer de då att utvisas till det underkända fängelsestraffet i alla fall? Eller är det totalt oförenligt med Sverigebilden?

Jag förstår ärligt talat inte vårt förhållande till EU? Vi har alltså rätt att ha ett rättsväsende som skiljer sig från övriga EU-länder, men inte rätt att "ha en invandrings­politik som skiljer sig från andra EU-länder"?


7 kommentarer:

 1. Hej.

  Eftersom Sverige har politiserade domstolar är det föga förvånande att domsluten följer politikens agenda snarare än lagens bokstav.

  Undrar om det finns en enda politiker i Sverige som förstår skillnaden på en stat styrd av lagar, och en stat styrd med lagar (rule of law vs. rule by law)?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 2. svenskt rättsväsende är en grov förolämpning mot alla laglydiga.

  SvaraRadera
 3. Svenskt rättsväsende har ju alltid ansett att dom är bättre än andra länder och att vi inte kan lita på rättvisan i andra länder. Men efter att skandalen Thomas Quick fick hela världen att skratta åt bananrepubliken Sverige så borde det svenska rättsväsendet blivit lite mer ödmjuka kan man tycka. Men dom tror fortfarande att dom är bäst i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad sägs då om behandlingen av Julian Assange fallet?

   Radera
  2. En skam för Sverige?? En fläck på Sverigebilden? Jag saknar ord för att beskriva vad jag tycker om behandlingen av Julian Assange .. men jag skäms över att vara kvinna och svensk varje gång jag läser om den.

   Radera
 4. Hej anybody! Instämmer i tidigare kommentatorers insikt i att Sverige har besserwisserattityd! It´s our way or no way...Kriminella ska med fördel dömas och straffas i hemländerna, det är min övertygelse (och sparsamhet).

  SvaraRadera
 5. Nu döms skadestånd ut till offren för en man som dömts för folkmord i Rwande men som tydligen fått medborgarskap här.
  För mig helt absurt - svenska skattebetalare ska betala ut skadestånd till ett 20 tal familjer i Randa där varken gärningsmannen eller brottsoffren visste att det existerade ett land som heter Sverige när brotten begicks. Otvivelaktigt en tragedi för offren men är det rimligt?

  SvaraRadera