torsdag 2 mars 2017

"Trygghet i en ny tid"?


13-årig flicka svårt misshandlad på skola
Enligt flickans förälder ska de andra eleverna ha mobbat flickan en längre tid.

Badhus akutstängs efter ungdomsstök
Efter badhusstöket: Monika, 26, vågar inte gå ut

Kvinnor våldtogs efter resa i svarttaxi – två anhållna
Fördes i svarttaxi till militäranläggning: "Utsatts för grov våldtäkt"

Man skjuten flera gånger vid villaområde
En man i 60-årsåldern har skjutits med flera skott i anslutning till sin bostad. Området där skjutningen inträffade beskrivs som ett lugnt villaområde.

13 äldre döda av virus – sjukhus i stabsläge

13-åring provocerade fram rå gruppmisshandel
Ärendet som inom kort avgörs i tingsrätten präglas framför allt av extrem rädsla.

Beväpnade rånare trängde sig in hos familj – en skadad
Skott avlossades när flera okända personer trängde sig in hos en barnfamilj i en lägenhet i centrala Malmö på onsdagskvällen. Rånarna krävde pengar av familjen.

Vårdköerna dödar
Tretton döda, från spädbarn till åttioåringar. Tretton berättelser om stress, slarv och sjukhuspersonal som ställs inför omöjliga val. En patient i månaden dör på grund av platsbristen på svenska sjukhus.

Bedrägerierna mot äldre fortsätter – 90-årig Kävlingekvinna drabbad
Bedrägerierna där någon ringer och låtsas vara läkare fortsätter.

Kvinna bestulen i sin bostad
Den här kvinnan har hemtjänst och troligen har stölden skett under tiden dörren varit olåst och hon varit hemma.

Gäng ska ha misshandlat och rånat man
Enligt anmälan ska gänget ha slagit mannen med flera knytnävslag mot huvud och kropp. När mannen hamnade på marken ska de ha fortsatt misshandeln genom att sparka mot honom.


Ovanstående är bara en liten del av "den nya tidens trygghet" som alla kan läsa i landets största tidningar i dag. Men ingenting av allt detta har hänt i närheten av platsen där jag bor, så jag borde inte känna mig otryggare än tidigare.

Här har de första snödropparna slagit ut. Det kvittrar och prasslar överallt, solen tittar fram och får dystra granskogar att se nästan gyllengröna ut vilket i sin tur tänder hopp om vår och sommar

Jag tänker på sensommardagar då solen skiner medan jag tar ogräset som ursäkt för att tillbringa tiden utomhus. När hunden och katten njuter av en ständigt öppen dörr, igelkotten prasslar i buskagen, fåglarna kvittrar och tvätten hänger ute och lakanen kommer att vara härligt väldoftande när de återigen hamnar i sängen.

Men ibland kan det plötsligt bli alldeles stilla mitt solskenet. Fåglarna tystnar, hunden blir orolig, katten tar sin tillflykt till verandan och prasslandet upphör. Luften är nästan elektrisk och det uppstår en nästan övernaturlig stillhet och tystnad som gör att jag hör ett nästan ohörbart, dovt muller långt, långt borta.

Åska!

Men det går säkert förbi.

Tror jag varje gång. Men fortare än vad jag tror är möjligt så ser jag hur mörka moln tornar upp sig ovanför väggen av granar som finns som en kuliss runt platsen där jag bor.

Men solen skiner fortfarande.

Det börjar blåsa och det är först då jag får fart på benen och rusar runt huset för att hämta in tvätten. På vägen in inser jag att jag borde ha reagerat tidigare. Regnet kommer lika överraskande snabbt som det alltid brukar göra, de mörka molnen skymmer solen, mullrandet är högre och mer hotande  samtidigt som den första blixten lyser upp den nu mörkgrå himlen.

Hunden ligger redan på min säng och mår dåligt. Det är ingen bra plats som hon har valt, tycker jag. Våra tidigare hundar har gömt sig på toaletten eller i rum med fönster som vetter mot tät växtlighet i stället för det enda rummet där det verkligen syns när det blixtrar som värst.

Katten gör som alla coola katter brukar göra .. bäddar ner sig och sover sig igenom obehaget.

Men just nu är det ingen risk för åskväder. Jag sitter tryggt inomhus och lyssnar lite halvhjärtat på Nordegren och Epstein på P1. De talar om sossarnas planer för "Trygghet i en ny tid". Det är mycket ord. Väl genomtänkta ord. Innehållslösa ord. Men inga ord som handlar om det som gör att jag känner samma obehag och oro som under en solig sommardag när allt blir obegripligt tyst och stilla

Är det rätt taktik att ta reda på vad väljarna vill? .. frågar Louise Epstein. Och Daniel Suhonen och Stig-Björn Ljunggren börjar tala om att .. politik är både att lyssna men ett parti måste också sätta en agenda. Att lova att dubbla de lägsta pensionerna skulle störa ut debatten om invandring, terrorism och kriminalitet och skapa passion hos Socialdemokraterna. En pensionsstrid eller en sjätte semestervecka eller en ny tandvårdsreform skulle få folket att sluta oro sig för de faktiska .. och olösliga bristerna i välfärden .. främst vården och "omsorgen" som kommunerna börjar tappa greppet om. Man tar alltså sina egna bästa argument och blandar det med motståndarens bästa argument och får fram en gröt som väljarna förhoppningsvis sväljer och inte får upp förrän efter den förväntade valvinsten?

Det verkar som om både Daniel Suhonen och Stig-Björn Ljunggren känner samma obehagliga stillhet och tystnad bakom de tomma orden som jag gör.

Jag tror också att de hör det olycksbådande, dova mullret som hörs bakom kulisserna som de upplever som sin verklighet.

Till och med tweetsen på #svpol verkar gå på tomgång. Anklagelserna och positionerandet verkar tugga på utan verkligt engagemang. Alexandra Pascalidou är kränkt .. eller har kränkts, Sverigedemokraterna sprider nidbilder om Sverige .. eller inte, allt som kladdar ner Sverigebilden är falska nyheter .. eller inte, Trump är dum, Hanif Bali är ond .. eller ett geni, Camilla Läckberg rasar och regeringens ministrar gör så gott de kan .. åtminstone på twitter om än inte i verkligheten.

Och precis som i verkliga livet, i den verkliga verkligheten med solsken, fågelkvitter och igelkottsprassel, så kan den tystnaden precis när som helst förvandlas till ett verkligt oväder med blixtar och dunder, med risk för livet om blixten slår ner på en plats där det borde finnas trygghet.

Jag ögnar igenom rubrikerna och undrar när jag får läsa rubriken som blir den som får det missnöje och den oro som växer sig allt starkare dag för dag att börja brinna?

Eller slår inte blixten ner förrän en verklig och allmänt spridd händelse anpassats för mycket till Sverigebildens trygghet i den nya tiden eller INTE publicerats alls?
4 kommentarer:

 1. Underbart som vanligt. Och som vanligt önskar jag att fler kunde få ta del.
  Du har sagt någon gång att du vägrar facebook. Kanske dags att ompröva?


  SvaraRadera
 2. Hej anybody! Sjuklövern vägrar inse vart landet är på väg! Sverige kommer att övertas och skattebasen migrerar!

  SvaraRadera
 3. Hej.

  'Alla meddelanden om att motstånd skall upphöra är falska och skall ignoreras.'

  Ovanstående är sunt i en krigssituation.

  Varför våra härskare gör som de gör är däremot allt mindre relevant; hur vi vräker det nuvarande systemet över ända däremot, är relevant.

  Man kan för sig själv och i lag med pålitliga, ej certifierat goda, grannar och bekanta utarbeta flera metoder.

  Ett lands lednings första plikt är mot landets folk - i Sveriges fall svenskarna - och när ledningen sviker detta äger den ej längre legitimitet.

  Det är skrämmande många svenskar som är totalt hemma-blinda.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 4. Undrar när svenska folket det sovande,skall vakna upp,inte ens när Reinfeldt tycker att det är de migranterna som kommer nu som förändrar landet äger det,istället för de som i generationer och fortfarande antar jag gör anspråk på att äga vårt land.Eller skiter dagens föräldrar i vad de lämnar åt sina barn och barnbarn?är krig eller en världsomspännande ekonomisk kris det enda som kan stoppa våra politiker från att ge bort Sverige?

  SvaraRadera