fredag 24 mars 2017

Best friends forever?


 Jag kan inte låta bli att bli lite beklämmande nostalgisk när jag följer hur medierna försöker hetsa fram ett partiledarbyte under Moderaternas Sverigedagar nu i helgen.

Jag minns mina tjejkompisar från skoltiden. Eftersom jag bytte skola vart eller vartannat år under hela skoltiden fick jag ofta lämna goda vänner bakom mig för att åter bli den extra kompisen eller den som upplevdes som ett hot för någon.

Så någon enstaka blev en ny verklig vän, andra fick föreställa vänner eftersom de var vänner med vännen, andra udda fick ersätta vännen, när vännen och hennes vänner var upptagna på annat håll och slutligen fanns det "vänner" som ingen inte vågade annat än att vara vän med .. eftersom alternativet var att hamna utanför hela skolgemenskapen.

Det var ett besvärligt landskap att navigera i.

De åren formade mig till något av en social kameleont med känsliga spröt redo att suga upp stämningar, trender, hierarkier och strömningar. Aldrig bäst, aldrig sämst, aldrig visa svaghet eller rädsla men alltid social och anpassningsbar. Egentligen är det ett herrans underverk att jag inte utvecklades till en knallröd socialist.

I den åldern är det viktigt att ha en bästa vän att anförtro sig åt och eftersom ingen har erfarenhet av att bli sviken utan att först bli sviken ett antal gånger .. så skaffade jag mig erfarenheter på samma sätt som alla andra, genom att anförtro mig åt vänner som förde förtroendet vidare.

Aj, vad det gjorde ont, då .. innan jag lärde mig hantera den typen av situationer. Men än i dag kan jag känna hur det kändes att få en "kniv i ryggen" när någon använde sig av mig för att få egna fördelar.

Nu tror jag inte att Annie Lööf och Anna Kinberg Batra är "Best Friends Forever", men de ska ju på något sätt föreställa samarbetspartners i väljarnas ögon. Jag tror inte heller att Annie Lööf kan ha missat hur utsatt Anna Kinberg Batra är just nu och därför tror jag inte att det är en tillfällighet att centerledarens senaste utspel kommer just nu.

Det är kanske mina egna ärr från skoltiden som får mig att se det som att Annie Lööf konsekvent utnyttjar Anna Kinberg Batras svårigheter för att öka sin egen popularitet? Möjligen är det mina egna erfarenheter som gör att jag tolkar det som att det är avsiktligt när hon, som grädde på moset, går ut med ett eget förslag, som går helt på tvärs mot Anna Kinberg Batras, bara dagarna före vad som måste kännas som ett ödesmöte.

Eller som Maken lite mer kortfattat uttryckte det .. det var j**ligt mörtigt gjort, bara två dagar innan Sverigemötet!

Med sådana vänner behöver man inga fiender ... tänker jag. Men jag har haft fel förr. Det kanske är precis sådana vänner som gör dig stark och målinriktad?


3 kommentarer:

 1. Hej anybody! Kanske har du rätt, men jag, så paranoid som jag är, antar att man snackat ihop sig. Nu kan du göra det här utspelet, så gör jag...Det finns ju enstaka riksdagsledamöter, som helt avviker från den uppgivna partilinjen som H Bali och varför det? Jag tror att det är taktik, bara för att hindra SD, men jag kan ha fel..

  SvaraRadera
 2. Hej

  Som fd sjöman (och så småningom även befälhavare) kan jag bara säga: med Lööf till rors (ditt hon VILL, inte för Sveriges skull utan för sin egen), så är jag berett att anstifta ett myteri.

  Där har vi en befälhaverska som inte är att lita på överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Var skriver man på? Behövs ingen slant i ölsejdeln vad mig anbelangar.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Radera