torsdag 23 augusti 2012

Förbjud ..


.. vinster i välfärden! .. säger Ylva Johansson och jag önskar att hon också tillagt, förbjud förluster i kommunerna.

För om vi till exempel tittar på skolan så är det exakt samma skolpeng som följer varje elev som genererar vinst i de privata skolorna och förlust i de kommunala.

Det beror på att vi får behålla de svåraste och mest kostnadskrävande eleverna .. kontrar kommunerna utan att specificera vad de erbjuder och kostar på "de svåraste och mest kostnadskrävande eleverna". Men det är inte hela sanningen.

Kommunerna arbetar i många stycken efter samma system som riskkapitalisterna. De skapar egna bolag .. till exempel fastighetsbolag som köper kommunernas fastigheter billigt och sedan tar ut en ofta anmärkningsvärt hög hyra ur den skolpeng som följer eleven. Fördelen är då att bolaget inte omfattas av offentlighetsprincipen och att det som rinner in kan rinna ut i form av höga löner, förmåner och lån till andra kommunala bolag så att det är möjligt att använda ränteavdragen för att slippa betala skatt. På så sätt  suger kommunerna ut den mesta möjliga ur det som ska gå till välfärd .. precis som de privata bolagen anklagas för att göra.

Samma sak gäller i äldrevården, gruppboenden, dagverksamheter, psykvården osv osv som bedrivs i fastigheter som ägs av kommunala bolag som inte har det minsta lilla problem med att åderlåta verksamheten genom att höja hyrorna.

Jag tror jag vågar påstå att de privata alternativen har betydligt lägre hyreskostnader än de kommunala som ändå betalar hyra "till sig själva".

Sedan kan vi ju diskutera begreppet vinst. Mycket av det som media piskar upp stämningen med är pengar som redan nu återinvesteras i sina verksamheter och ingenting redovisas av vad som faktiskt når fram till "brukarna" i kommunerna?

Så om nu Ylva Johansson på fullt allvar vill att pengarna som är avsedda för välfärd ska stanna i välfärden så bör hon nog samtidigt kasta ett öga på vad kollegorna i Sveriges kommuner har för sig med samma pengar. Att försöka täppa till flödet av skattemedel i ena änden och låta det rinna fritt i den andra känns lika meningsfullt som att strida för begränsningar i politikernas pensionsförmåner .. mycket väsen och lite ull.

Att diskutera vinster i välfärden är helt meningslöst om vi inte samtidigt tar upp frågan om förluster i kommunerna, tycker jag. Samma granskning, kontroll, regler och kvalitetssäkring bör gälla för ALLA aktörer inom välfärdssektorn.

Expr., SvD,

2 kommentarer:

 1. Det enda sossar (de som vill förbjuda vinst) är rädda för är att det skulle bli tydligt vad vi skattebetalare faktiskt får för våra pengar.

  Om någon annan än de själva kan utföra samma tjänst för mindre pengar så anser de att något fusk måste förekomma.

  Snacka om hybris!

  Men de kan ju inte ens upphandla tjänster så hur fanken skall de få oss vanliga medborgare att tro att det kan driva dessa tjänster? :-)

  SvaraRadera
 2. Fy fan vad klockat rent!

  Detta är ngt som taggar mig oerhört eftersom jag jobbar i kommunal verksamhet åxå..

  SvaraRadera