lördag 10 januari 2015

Att vara Charlie ... i smyg.


Astrid Lindgrens bok "Lotta cyklar" är en av de barnböcker som jag kan nästan utantill. Oräkneliga är de gånger jag läst Lottas ord .. Jag kan VISST cykla. I smyg!

Jag tänkte på det när jag hörde Lena Mellin försöka förklara varför Aftonbladet inte publicerade några bilder från satirtidningen Charlie Hebdo, i samband med rapporteringen av terrordådet och morden.

Men, Expressen fyllde hela sin förstasida med bilder? .. sa journalisten frågande. Om det skulle vara livsfarligt för tidningens medarbetare så minskar ju risken om ALLA tidningar publicerar bilder som en solidaritetshandling för de mördade?

Vi tyckte inte att det fanns någon kontext som kunde motivera publiceringen av Charlie Hebdos bilder .. sa Lena Mellin.

Inget sammanhang mellan bilderna och morden??

Jisses ... här har människor mördats efter att ha publicerat satirbilder och Aftonbladets tillförordnade chefredaktör anser inte att det finns något sammanhang?

Det kändes också onödigt, man vill ju inte provocera i onödan .. och så behövde tidningen också tänka på medarbetarnas säkerhet.

Men NÅGON bild borde ni väl ha kunnat hitta som inte kändes livshotande .. menade journalisten och undrade om Lena Mellin överhuvudtaget sett några bilder från satirtidningen.

Det hade hon inte?

Men de som hon inte hade sett hade i alla fall inget sammanhang med morden.

Aftonbladet är vår absolut högljuddaste tidning. Åsa Linderborg till exempel, anser att om vi ska nämna  islamism i samband med morden, så måste vi sätt in det i en kontext i en rad omständigheter som går bakåt i tiden, och visar på ett tydligt sammanhang .. Väst har själv skapat den islamistiska terrorn.

Där fanns det .. sammanhanget. Kontexten som Lena Mellin saknade i förhållandet mellan satirbilderna och morden .. allt är västvärldens eget fel?

Det sägs att det är modigt att visa sig feg .. och Aftonbladet anser sig vara en sjusärdeles modig tidning.

När det gäller kungahuset darrade man minsann inte på manschetten när det gällde att publicera photoshopade bilder, sålda av en tungt belastad kriminell .. föreställande landets monark i ett sammanhang han bevisligen inte var i?

En nidbild av Fredrik Reinfeldt i läckande blöjor gick bra att publicera för att illustrera en "nyhet" som till och med Lena Mellin tvingats erkänna var osann och falsk från första publiceringsdagen. Men storyn var för bra för att missa ...

Aftonbladet är VISST en modig tidning. De är VISST Charlie Hebdo .. i smyg.

Till exempel när de byter ut sin ordinarie logotyp mot "Je suis Charlie" .. men skräms av bilderna som de menar inte har något sammanhang med namnet.

Men det gör INTE Aftonbladet till Charlie .. oavsett vilket logotyp man hukar bakom.DN, SvD,
6mannen, Genusdebatten, Toklandet .. bara för att illustrera modet, medkänslan och debattklimatet mellan de "goda" och den onde.

5 kommentarer:

 1. Jag köpte faktiskt Expressen för första gången så där på 20 år tror jag bara för att de var anständiga nog att publicera bilder från Charlie Hebdo. Fast sedan lät de olika "tyckare" analysera och tycka om bilderna för att lätta på oron, antar jag.
  Jag la ut några utan analyser. Inte i smyg.

  SvaraRadera
 2. Det var rätt roande att läsa de där analyserna. Och ganska dumt av de anlitade "experterna" att uttala sig utan att känna till kontexten, vad bilderna anspelade pa.

  SvaraRadera
 3. Wow, t.o.m. Hamas tar nu avstånd från dåden: AFP reported that the Palestinian group released a statement in French that said Hamas "condemns the attack against Charlie Hebdo magazine and insists on the fact that differences of opinion and thought cannot justify murder."

  Detta sätter ju onekligen svenska politiker och journalister som försöker relativisera dåden i en mycket märklig position. Man ställer sig alltså solidariska med de yttersta extremisterna inom islam, inte ens hos Hamas eller Hizbollah har dessa sataniska avskum som svenska journalister och politiker nu gör allt för att försvara.

  Jag fattar inte varför vi ens lyssnar till eller ö.h.t. bryr oss om Lena Mellin et consortes.

  V

  SvaraRadera
 4. ..."har dessa sataniska avskum stöd"... skulle det vara.

  Jag börjar tydligen bli ordblind.

  V

  SvaraRadera
 5. "Maria" - stalkern, där det troligen sitter en karl bakom (Erik Wedin) har du på bloggen! Stackars människor med så starkt behov av bekräftelse att de hyser vilket pack som helst bara de fpr lite uppmärksamhet.
  Tycker du synd om våldtäktsmän och sympatiserar med karlar som vill ha sex med barn med!? Trollans favoritämnen..stackars männen..stackars dom..

  SvaraRadera