Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

lördag 4 januari 2014

Det finns så mycket ..

.. som jag skulle vilja skriva om, men jag får inte riktigt ihop det?

Till största delen beror det på att det är så svårt att formulera sig utan att kliva över gränsen för vad som får sägas, att plocka ut bitar ur pusslet så att bilden inte förändras och att undvika att bli ifrågasatt som människa. En annan orsak är att ingen vill ge mig den information som jag behöver för att kunna se hela bilden?

Det som i mina ögon enbart handlar om ekonomi .. plus och minus .. när det gäller samhälls- och välfärdsfrågor, blir inflammerat och oberörbart om jag samtidigt berör integrations- och invandringsfrågor, vilket i sin tur gör att det är helt omöjligt att diskutera de här frågorna alls.

Äldre-, missbruks- och handikappomsorgen är frågor som ligger mig varmt om hjärtat men där spelar kommunernas allt sämre ekonomi en stor roll. Tillgången till hjälp och stöd stryps för varje år ..  vilket kan ha ett samband med en allt större ungdomsarbetslöshet, en allt större andel hjälpbehövande äldre och ett allt större antal arbetslösa, bostadslösa invandrare. Människor som inte vill något annat än att försörja sig själva och bo i egna bostäder .. men som inte ens ser en ljusglimt vid horisonten.

Allt hör ihop. Allt kostar. Men ingen vill låtsas om att det är så? Människor som sliter på heltid för sin försörjning, för att hinna med att ge en åldrande förälder ett värdigt liv, för att klara en vansinnig skuldbörda för sitt boende och för att ge tid och kärlek till sina barn så att de får möjligheter till ett fullgott liv, där de kan klara sig själva .. de blir frustrerade och arga när det inte går att fråga fullt berättigade frågor som .. Varför måste min gamla mamma med garantipension betala 1000 kr för att dra ut en inflammerad tand när en människa som vistas här illegalt bara måste betala 50 kr??

Allt hänger samman. Alla vi som bor här länkar i varandra och så fort det fattas beslut som bara gäller enstaka länkar så berör de hela kedjan.

Vi har aldrig haft så många pensionärer som nu. Pensioner är inarbetad lön och ingen utgift .. ryter framför allt vänsterpolitiker, om någon tar upp det ämnet som kostnad. Men ingen upplyser om att pensionerna inte längre är sparade pengar utan numera är utlånade pengar. En skuld som låntagarna gör sitt bästa för att slippa betala tillbaka. Det som betalas ut i dag får kommande generationer i stället betala .. men det talar vi naturligtvis inte om.

Offentligt!

Varje samtal som förs mellan människor på gräsrotsnivå och berör samhälls- och/eller välfärdsfrågor landar förr eller senare på frågan som inte får ställas. Men det handlar inte om rasism eller främlingsfientlighet eftersom samtalen inte allt för sällan förs mellan invånare i samma kommun .. den ene född där och den andre invandrad dit. Båda är konstigt nog lika intresserade av hur de ska hantera sin framtid och av vilka villkor som ställs för att de överhuvudtaget ska kunna få någon.

I år beräknas gruppen invandrare stiga med samma befolkningsmängd som i en medelstor kommun ..

Hur ska det bli? Hur ser det ut i morgon när det som lovades i går inte längre gäller i dag??

Det handlar om pengar .. inte om ursprung! Det handlar om försörjning, bostäder och  framtidstro .. inte främlingsfientlighet.

Så kommer då upprördheten över hatet! För visst är det väl det rasistiskt? Det ONDA hatet alltså! Inte det GODA ..?

Eller är det ett uttryck för frustration och vanmakt som kommer från människor som växer upp utan en chans, utan möjligheter och med en fast övertygelse att det är samhället som tagit ifrån dem den framtid de inser att de aldrig kommer att få?

Hat kan bara bemötas om vi hittar rötterna till det och skär av dem. Det finns inget gott hat och det farligaste hatet är det som används av dem som vill ha makten. För när hatet används eller utnyttjas för att tillskansa sig makt .. då är det riktigt farligt för dem som tror på löften och det goda hatet.

För hatet har alltid funnits. Hatet från dem som saknar allt riktat mot dem som har gräddfilen och framgången, hatet mellan dem som tror på olika gudar, hatet från dem som anser sig äga sanningen riktat mot dem som ser livet ur ett annat perspektiv! De kallar sig revolutionärer, folkets arme, demokratins försvarare, nationalsocialister eller något annat storslaget och ser sig som offer för makten, pengarna, överheten eller vad som helst, utom sitt eget misslyckande. De kallar det krig för en god sak, men drivet handlar alltid om att få rättvisa .. dvs mer av det som "de andra" har. Frågan är vad de skulle ta sig till om alla fick lika mycket att röra sig med och det sedan visade sig att de blev mer välbärgade och bekväma än "de andra" eller landade i samma armod som tidigare, medan "de andra" åter igen berikade sig på deras egen oförmåga?

Men .. usch .. nu sitter jag i alla fall och skriver, och utan att tänka mig för det minsta lilla?

Och jag som bara hade tänkt att skriva första stycket för att sedan ge er texten på min kylskåpsmagnet, där bilden är en buss som kör genom ett ödsligt landskap ... långt, långt från Södermalm .. med två pratbubblor svävande över sig ..

Ursäkta, men ni sitter på min pälsmössa ..

Åh, förlåt, jag trodde det var en liten vovve ..!!


En utmärkt illustration till ett alldeles ofarligt meningsutbyte mellan goda samhällsmedborgare, eller hur?

DN,

4 kommentarer:

 1. Själv skall jag nog bli arg igen snart, men nu är jag ledig några dagar till och försöker isolera mig från cirkusen under tiden.

  Åh jo, jag öppnar DN eller SvD då och då, men jag bukar direkt mötas nån rubrik där en politiker eller kulturclown påstår att 1 + 2 = 94,3, stänger ned fliken igen och går och hämtar en öl istället.

  SvaraRadera
 2. DN-länken fungera tyvärr inte.

  SvaraRadera
 3. jag håller på å battlar lite med en sossepolitiker i Ume´som skyller att de måste ta bort hundlatrinerna på regeringen vilket jag tyckte var liite desperat. Han svarade att han hade täckning för det han sade osv, så jag skrev detta;

  "Spenderbyxor av egen design krävs kanske också? även om det kommer årliga tygrullar från annan ort kan det ju vara bra att hushålla med tyget?

  Skattepengar är pengar som TAS FRÅN människor oavsett den är platt eller ej, så "urholkning" gjord under den EGNA kommunens försorg måste man som politiker också ha "full täckning för" och inte bara hänga surläpp och peka finger och skjuta skulden över läget på annan.

  Angående skattehöjningar;

  Stig ­Henriksson (V) ­är kommunalråd I Fagersta och V fick i förra valet V 55,6 procent av rösterna.
  Detta pga att kommunen var vanskött innan och Stig (V) fick ordning på pensionsskulder och ekonomi, det blev bra service och skatten SÄNKTES.

  1970 hade S 26 mandat och V 2
  2010 hade S 8 mandat och V 20

  Där har alltså befolkningen sparkat ut det styre som inte levererar och lever i högönsklig välmåga- trots M regeringen.

  Ett bra sätt att få statliga pengar annars är flyktingindustrin. Den tycker jag att Västerbotten ska vara mer aktiv i.Under 2010 tog kommunerna i länet tillsammans emot 623 flyktingar. Sorsele var den kommun i landet som tog emot flest flyktingar per capita. I Sorsele inbringar pengarna motsvarande EN FEMTEDEL av HELA kommunens budget.

  2011 betalade Migrationsverket ut 261 miljoner till kommunerna i Västerbotten, det är en ökning med 88,5 miljoner jämfört med 2010. Där borde "vi" alltså bli bättre på att casha in!

  I tidningen Fokus rankning av bästa skolor är sammanlagt 9 av 10 högst rankade kommunerna Alliansledda. En undersökningen i "Dagens Samhälle" visar att 82 procent av de 50 bästa skolkommunerna styrs av Alliansen medan 72 procent av de sämsta skolkommunerna styrs av Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet.
  ----------------------------------
  slut inlägg till den sossen

  sen kan jag bara konstatera att då Åkesson vittnar i tidningen om att Fredde lyser av hat mot honom då de debatterar. Antagligen för att han tycker illa om SD? ochj det man tror att SD främst står för=främligsfientlighet slash rasism, så äre lite underligt eftersom om man skall följa det "goda hatet" och växla om det till välvilja mot flyktingar, så borde ju moderatledda kommuner vara BÄST på att ta emot flyktingar right?

  Men nope, they´r not

  http://www.dinlokaltidning.se/sverige/411-moderatstyrda-kommuner-tar-emot-minst-flyktingar.html

  SvaraRadera
 4. väldigt intressant

  http://debatt.svt.se/2014/01/04/%EF%BB%BFallas-lika-varde-galler-ocksa-vita-man/

  SvaraRadera