torsdag 23 januari 2014

Drygt 3000 kronor i månaden ..

.. höjs kostnaden för den arbetsgivare som har en anställd som är under 26 år .. med en lön på ca 20 000 kr i månaden .. om den lägre arbetsgivaravgiften tas bort vid ett eventuellt regeringsskifte.

Om den sk restaurangmomsen också försvinner så höjs naturligtvis den summan.

Men de som mest utnyttjar den lägre arbetsgivaravgiften är inte hamburgerkedjorna eller de små restaurangerna .. det är kommunerna.  Och hur kommer kommunernas redan hårt ansträngda ekonomi att se ut om personalkostnaderna i bland annat hemtjänsten eller omsorgen höjs med 3000 kr i månaden per person?

10 anställda kommer att kosta 30.000 kr mer i månaden, vilket kanske gör att minst en anställd måste gå för att det hela ska gå jämt ut.

Det är inte så konstigt att de företag som sysselsätter flest unga känner en viss oro inför valet i höst. Resultatet för deras del blir att färre måste jobba mer för att företaget ska ge samma vinstmarginaler som tidigare.

Jonas Sjöstedt vill gärna se det som att pengarna går direkt till direktörernas ficka och därför kommer att återbetalas ur samma ficka .. men så ser ju inte verkligheten ut.

Hur verkligheten verkligen ser ut fick vi se i Uppdrag Granskning i går där Joakim Lamotte besökte bostadsområdet Biskopsgården i Göteborg i reportaget "Hela vägen till döden". En plats där hopplösheten och uppgivenheten trängdes med aggressivitet, skottlossning, rädsla och mord.

Märkligt nog så hittar jag inga större reaktioner på programmet i tidningarna i dag?

För finns det något som alla är rädda för i årets valrörelse så är det att frågan om hur vi hanterar vår invandring ska komma högst på agendan. Då blundar man hellre för människorna i bostadsområden som Biskopsgården eller andra liknande platser.

Janna Atta, en kvinna från Eritrea som bott i Sverige i 24 år beskrev hur det kändes att vara mamma till en 17 år gammal son när hon av omsorg om de yngre barnen tvättade bort blodet från sonens jämnårige vän från asfalten. Som mamma kände jag en oerhörd samhörighet med henne och samtidigt en vrede över att hon inte fått större möjligheter att komma vidare och skapa en framtid på 24 år. Jag påstår inte att #jag är Janna Atta .. men jag kände igen mig själv i henne, i hennes sätt att tala och tänka .. och jag önskar att jag kunde ge henne bättre möjligheter och en tryggare framtid.

Vi borde göra mer för att undvika fler bostadsområden som Biskopsgården i stället för att göra allt för att skapa fler.

Två politiker Erik Ullenhag och YlvaJohansson .. försökte beskriva hur de misslyckats och hur de tänkte lyckas och bägge misslyckades rejält med den saken.

Ylva Johansson gick till och med så långt att hon menade att det inte alls behövdes något särskilt integrationsarbete eller en integrationsminister eftersom allt skulle lösa sig med de jobb som sossarna tänker dra upp ur den magiska hatten år 2015.

Och då är vi tillbaka till den sänkta arbetsgivaravgiften och den sänkta restaurangmomsen igen. För vad är det för slags jobb som ska lösa alla problem?

För det är väl i all sin dar inte läskiga skatte-subventionerade jobb, som de rödgröna kallar ungdomsjobben i kommunerna och restaurangerna??

Vad jag förstår så är de enda jobb som en politiker kan skramla fram .. utan att ge fördelar till det privata näringslivet .. arbeten i den offentliga sektorn. Arbeten som är till 100% skattesubventionerade?

Kvalitetsförstärkande jobb .. det är det som Stefan Löfven har i rockärmen och innan han stoppade in dem där hade Mona Sahlin dem i handväskan, men då hette de trainee-jobb.

Arbetslösa människor med avtalsenlig lön men utan formell kompetens ska arbeta sida vid sida med den ordinarie personalen inom vård, skola och omsorg. Ansvaret, rapporteringen och arbetsfördelningen svarar "handledaren" för .. samtidigt som h*n klarar av sitt krävande arbete med vänster hand.

Kvalitetsförstärkande? Jag undrar vad de som ansvarar för våra äldre, funktionshindrade, barn och skolbarn tycker om det extra ansvaret? En kvalitetsresurs???

Så vad är det för skillnad för skattebetalarna om restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften sänks eller om unga människor blir kvalitetsresurser inom vården?

I det första fallet så betalar  den privata arbetsgivaren fortfarande merparten av lönen och i det andra fallet så betalar skattebetalarna HELA lönen. För en sänkning av arbetsgivaravgift och moms är minskade inkomster och en ökning av offentliganställda är ökade utgifter.

Det ÄR en viss skillnad!

I det första fallet är det någon som gör en skattepliktig vinst och i det andra fallet så kommer kommunerna att behöva ytterligare stöd och hjälp från staten för att kunna täcka förlusterna och fullgöra sina skyldigheter mot kommuninvånarna. Får de inte det så är det kanske fler specialklasser/skolor och äldreboenden som läggs ner?

Och hur hjälper det här Janna Atta och hennes son, som är född här i Sverige? Hur förhindrar den här typen av kvalitetsförstärkande jobb att fler och fler och fler av dem som kommer hit hamnar i samma situation som invånarna i bostadsområdet Biskopsgården?

Får alla bara jobb så .. säger Ylva Johansson.

Men det finns inte jobb till ALLA .. så vad gör vi då?

Jag är minst sagt förvånad och lite skakad över att ett internbrev till personalen på hamburgerkedjan Max .. där man informerar om vad förändringarna i arbetsgivaravgiften och restaurangmomsen skulle innebära .. väcker hetare känslor än Uppdrag Gransknings berättelse från Göteborg och Biskopsgården?

INGEN vill tala om människorna där, deras framtid och deras situation? Ingen vill låtsas om hopplösheten, otryggheten och rädslan hos dem som inte vet, kan eller orkar hitta vägen ut ur den svenska mardrömmen i de glömda områdena.

För det är inte godhet att öppna dörren för människor och sedan lämna dem i farstun utan möjligheter att ta sig in i värmen. Det är en skam för Sverige att vi ägnar mer tid åt att diskutera hur många vi kan få plats med i stället för att skapa anständiga liv till dem som varit här i 25 år eller mer och vars barn ändå inte känner sig som svenskar .. trots att de är födda här!

12 kommentarer:

 1. "2004 att det 1990 fanns tre (3!) s.k. utanförskapsområden i Sverige, områden där hälften av den arbetsföra befolkningen inte hade jobb. 2004 var antalet utanförskapsområden 136, 2006 lär antalet ha ökat till 156. Det går knappt att räkna ut hur många tusen procents ökning det är… Och i många av de områdena är arbetslösheten dessutom betydligt högre än 50 procent. Och efterb2006 ville (vågade?) man inte längre räkna antalet utanförskapsområden i Sverige, för då slutade man med det. det kallas ”huvudet i sanden” eller ”det jag inte ser det finns inte”.

  http://meritwager.wordpress.com/2014/01/22/de-manga-utanforskapsomradena-upplevs-inte-som-om-de-ligger-i-sverige/

  SvaraRadera
 2. Har slutat förvånas över svensk medias nyhetsvärdering. Problemen i områden som Biskopsgården kommer inte kunna lösas vad jag kan förstå om vi varje år fyller på med 50.000+ invandrare utan att det finns vare sig bostäder eller arbeten. Utöver det har vi tiggarna från i första hand Rumänien som vi också ska "ta hand" om. Hur??!
  Jag förstår inte hur det ska gå ihop, vad värre är är att inte heller politikerna tycks veta (eller inte bryr sig??).

  SvaraRadera
 3. Nu har jag just sett UG och duon på slutet är två floskelmaskiner.

  SvaraRadera
 4. Inte ett skit om det saken gäller! Sverige dras i sär- är väl Juholt? Vi har tänkt om ganska mycket- vi socialdemokrater- klyftorna ökar- men de ökade ju under er tid- ja, men de ökar ännu fortare nu...Baaah!

  SvaraRadera
 5. Ja visst är det märkligt att det är total tystnad i medierna när det tas upp ett så stort samhällsproblem.Det om något visar vad agendan är.Och att se och höra Ullenhag och Johansson fick mig att må illa.Och Johansson försökte dessutom dra politiska poänger i frågan.Och Ullenhag hade minsann varit en vecka i Biskopsgården så det så. Att dom inte skäms båda två. SD måste ha gnuggat händerna av förtjusning.Gratis marknadsföring.

  SvaraRadera
 6. jag länkade detta blogginlägg till en vän på Facebook, och en del av hennes svar var "Jag hade nu som "motargument" kunnat länka dig en lika propagandafylld blogg fast med argument som säger det motsatta."

  Första gången jag hört denna blogg nämd som en propagandablogg, men jag antar att den ser ut som det om man tycker att S för en för företagarvänlig politik.

  SvaraRadera
 7. Martin Sjöquist .. Propagandablogg? :-o

  Jag var tvungen att googla på ordet propaganda för att se om jag borde bli upprörd eller inte? ;-)

  "Syftet [med propaganda] är således inte att informera utan att påverka, och innehållet brister ofta i saklighet, är avsiktligt ofullständigt, vinklat eller rentav falskt."

  Så .. ja, jag har en åsikt och vill gärna diskutera den eftersom jag inte tror mig om att sitta på någon slags sanning. Ja, jag skulle inte ha något emot att påverka när det gäller ett mänskligare mottagande av flyktingar/invandrare även om det sker på bekostnad av minskad invandring på det stora hela.

  Jag är för en tydlig och faktabaserad politik och inte detta eviga svamlande på samma tema som vi nu har att förhålla oss till. I mina ögon är maktlystnaden så stor hos oppositionen att de oftare vinklar och kliver över gränsen för sanningsenlighet än de övriga partierna .. som taktiskt tiger än så länge.

  Men anser din bekant att jag för en politisk propaganda byggd på enögd partipolitisk övertygelse så är hon ute och cyklar. Den 14 september så kan jag rösta på vem som helst som tydligt kan visa att de ser skillnad på inkomster och utgifter.

  Hittills har jag inte hittat någon? ;-)

  SvaraRadera
 8. själv är jag titulerad "psyktant" så ngt är vi på spåren...
  Trevlig helg Any! Jag ska jobba (gör det 6 av 7 dgr denna vecka) å dra in lite skattepengar så att överkasten kan hålla sina löften. Förresten...KAN de öht fortsätta med "valfläsk"?

  SvaraRadera
 9. http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=9404397

  SvaraRadera
 10. Peter Nicklasson24/1/14 16:22

  Vi kan softa ner oss, det är lugnt, invandringsproblemet är löst enligt O Vår Store Ledare Fredrik Reinfeldt.
  Åtminstone försöker han berätta sagorna för herrarna i Davos just nu.... Vår Allsmäktige Fuhrer Reinfeldt säger att vi borde ta hit befolkningsöverskottet från Afrika DÄRFÖR ATT DE ARBETAR HÅRDARE ÄN OSS (SVENSKAR), det och andra hårda sanningar fick världen veta att vi svenskar upptäckt. Om bara fler nybyggare från Afrikas savanner kunde masa sig hit till kalla Sverige skulle välfärden räddas.

  Jag hoppas verkligen Fredrik Reinfeldt vågar stå upp och säga till oss svenskar i valrörelsens slutskede att det är bevisat att afrikanerna som kommit hit arbetar hårdare än oss infödda!!

  Här är länken https://www.youtube.com/watch?v=EcoHy_uFQ60#t=2140 ungefär 35 minuter in i klippet.

  Reinfeldt säger vidare att vi (svenskar) anstränger oss för att invandrarna ska lära sig svenska - jo tack... fattas kan bara...

  Alltså hur kan jag en gång (2006) ha välkommnat (ja rent av beundrat) denne pajas Reinfeldt framstår idag. Jag tar mig för pannan!!

  SvaraRadera
 11. Står han och säger att vi är lata!!!?Vi har en statsminister med noll respekt för sitt folk.

  SvaraRadera
 12. Peter Nicklasson24/1/14 16:57

  Invandringsfrågan ÄR den viktigaste valfrågan, men nästan alla politiker och massmedia gör allt för att sopa problemen under mattan (därför de tror det skulle gynna SD).
  Problemen kring integrationen läggs på hög efter hör, mer än 100.000 invandrar årligen till Sverige. Många av dessa kommer aldrig någonsin att få ett arbete här utan leva på bidrag. Detta lägger redan en enorm våt filt av kostnader för samhället. Tacka fan för att välfärden inte kommer att fungera då.
  Istället för att ljuga ihop de goda berättelserna om vad för gott massinvandringen gör för Sverige, borde politikerna försöka få grepp på vad kalaset kostar. Vi vet nämligen INTE det... olika nationalekonomer har beräknat det till mellan 50 och 300 miljarder kronor per år. Som jämförelse kostar hela det svenska försvaret 42 miljarder, en arbetande skattebetalare har fått i snitt 2.000 kr mer i plånboken efter jobbskatteavdragen vilket beräknas ha kostat ca 100 miljarder. Det kan med visst fog sägas då att invandringen kostar varje skattebetalare ca 2.000 kronor netto varje månad...
  Det är oerhörda kostnader! När kommer vinsten? Eller, kommer den aldrig? Om folk förstod att det kanske är bättre att få en pension överhuvudtaget än att ha någon som torkar baken på en när man befinner sig på hemmet så kanske man vaknat och protesterat mer?

  SvaraRadera