lördag 18 januari 2014

Hur lättlurad är en stockholmare?


 I dagens SvD Brännpunkt, publicerar Stefan Löfven, Helene Hellmark Knutsson och Karin Wanngård ett "Framtidskontrakt för Stockholm" i fyra punkter.

Större delen av "Framtidskontraktet" handlar som vanligt om löftesgivarnas missnöje med Moderaterna och är i stora drag ungefär samma ord som vi nu har hört under sju års tid .. men så kommer de gyllene orden;

"Därför ger vi Stockholmsregionens invånare fyra tydliga löften i vårt Framtidkontrakt för Stockholmsregionen" ...

Fyra tydliga löften! Det ni, det är ord och inga visor!

Ett löfte är detsamma som en försäkran som är det samma som en förpliktelse som också kan kallas för ett hedersord, eller hur?

Alltså, vi har tidigare fått Stefan Löfvens hedersord på att han kan sänka Sveriges arbetslöshet till Europas lägsta före 2020 om han får leda landet. I och för sig har han inte lovat att det ska ske med avlönade arbeten eller ens frivilliga arbeten men ändå .. ett löfte är en förpliktelse och en försäkran. Nu lovar samme man Stockholmsregionens invånare att  ..

1. Ingen som kan jobba ska behöva gå på socialbidrag.
Här lovas det arbeten som "förstärker kvaliteten i vård, skola och omsorg eller utbildning som leder till jobb". Vilka jobb som utbildningarna ska leda till nämns inte. De "kvalitetsförstärkande jobben" som det talas om är samma gamla trainee-jobb som Mona Sahlin marknadsförde, och inte heller Stefan Löfven har en susning om vad det kommer att kosta mer än att det blir dubbelt så dyrt och dubbel arbetsbörda för personalen inom vård, skola och omsorg, som får ansvara, redovisa och handleda "kvalitetsförstärkarna" samtidigt som de utför sina ordinarie arbetsuppgifter.

2. Mindre klasser ska gå före skattesänkningar.
Före skattesänkningar? Sossarna har väl inga som helst planer på andra skattesänkningar än dem de redan godkänt? Och Stefan Löfven har ju också LOVAT att inte höja skatten "för vanliga knegare" om jag inte förstått det hela helt fel?

Men FÖRE år 2018 kommer MINST 3.000 nya lärare och pedagoger att anställas inom Stockholmsregionen. Det är ett löfte som heter duga! Men det finns ingen vidhängande prislapp och ingen hänvisning till VAR alla dessa lärare och pedagoger ska komma ifrån?

Klasserna ska också minskas och det har ju Stefan Löfven lovat över hela landet och då måste jag ju bara upprepa frågan ... vilka klassrum ska alla barn som blir över, när klassen blir trevligt mindre, undervisas i?? Det är ju inte så att det står tomma lektionssalar och ekar i de överbefolkade skolorna?

Kostnaden för hela kalaset?? Ska det nödvändigtvis vara intressant? Och det är det inte heller i "Framtidskontraktet" som nästan börjar verka som en av Håkan Juholts riktningsgivare? Men det är ett LÖFTE .. det står det och det har Stefan Löfven bekräftat med sitt namn.

3. Ordning och reda i vård och omsorg ska gå före nya privatiseringar.
Ordning och reda i vård och omsorg borde redan finnas, särskilt i de kommunala alternativen och att det inte är så har absolut ingenting med privatiseringar att göra. Det handlar om förmågan att handskas med anförtrodda medel, kunskap och kompetens hos dem som borde ha den förmågan.

I en lokaltidning i närområdet, tar en undersköterska på ett äldreboende upp de problem hon möter dagligen. Hennes arbetssituation är oacceptabel och skrämmande. Hon efterlyser precis den "ordning och reda" som Stefan Löfven sitter och lovar Stockholmsregionens invånare samtidigt som han skyller all "oordning" på Moderaterna..

Men det här handlar om en kommunal arbetsplats där Socialdemokraterna styr både kommun och landsting?

Hur mycket värt är löftet som Stefan Löfven så lättvindigt lovar utan att närmare gå in på några besvärande detaljer? Hur kan han LOVA att begränsningar av privatiseringar ska ge bättre resultat i kommunerna? Det är ju för sjutton kommunerna som skapar behoven av de privata alternativen eftersom de inte klarar av uppdragen själva?

4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter.
Jag hoppas verkligen att det finns ett svar på VAR och HUR? För i "Framtidskontraktet" finns bara löftet men varken prislapp eller byggmästare angivet. VEM ska bygga alla dessa små trevliga hyresrätterna för unga och studenter? Ska det byggas små trevliga hyresrätter till alla äldre också?? Till bostadslösa barnfamiljer?? Är det någon del av "Framtidskontraktet" som borde ha en finstilt förklaring på hur det ska genomföras så är det väl det här?

De som ska genomföra det socialdemokratiska "Framtidskontraktet" är ett odefinierbart "VI" som ska göra det "tillsammans" med undertecknarna??

Ser du något som jag inte ser? .. frågar jag maken när jag läst igenom "Framtidskontraktet" några gånger.

(och här får jag be om ursäkt för språket, tänk på att vi är hemma och mitt i vardagen.)

Kvalificerat skitsnack .. säger Maken. Det säger ingenting .. rent b*****it .. men alltid är det några lättlurade stackare som köper det. Han hade lika gärna kunnat lovat vackert väder och en trevlig semester till alla år 2015.

Eller en snöfri vinter .. suckar jag som tappat räkningen på hur många gånger jag skavt av gårdsplanen.

Ett löfte är en försäkran, en förpliktelse något som handlar om heder och hedersord .. för mig är det viktiga ord som jag inte slösar med utan att de har full täckning. Ett kontrakt är ett avtal eller en överenskommelse och framtiden är tydligen valdagen den 14 september 2014?

Hur många stockholmare tror på fullt allvar att det här "Framtidskontraktet" har ett bästföredatum som räcker längre än 2014-09-14??


Det ska i alla fall bli spännande att se hur många fler löften sosseledaren hinner med fram till dess och dessutom ännu mer spännande att se om det blir några svar på alla HUR?, NÄR? och VEM/VILKA? som dyker upp som reaktion på alla löften som hittills har delats ut.

DN, DNExpr.,

6 kommentarer:

 1. Det jag kommer att tänka på är hur folk i övriga landet reagerar. Varför ska bara vi i Stockholmsregionen få dessa löften. Det borde ju gälla hela landet. Folk i de norra delarna av landet skulle nog bli jätteglada om de blev lovade jobb. Och ännu gladare om det det också stämde.

  Dessutom håller jag med din make. Bullshit!

  SvaraRadera
 2. Miljön kommer väl längre ned på listan ?

  Vad gäller unga och studenters möjlighet att få en lägenhet är det inte så lätt som det låter. En hyresvärd kan neka en student att få hyra om han/hon bara har studiemedel - även om föräldrarna går i borgen. Värdarna hyr hellre ut i andra hand till företag och ambassader till dubbla hyran. Två lägenheter i "vårt"
  hyreshus hyrs ut till personal från USA:s ambassad för dubbel hyra och en till ett företags personal.

  SvaraRadera
 3. Ja det blir guld och gröna skogar med S men vad det ska kosta nämns inte.Och säga vad man vill om alliansen men dom lovar inte runt
  på det här totalt verklighetsfrånvarande sättet.

  SvaraRadera
 4. Eller så kan det uttryckas som socialministern Ingela Thalén(S)gjorde 1990: Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för.  SvaraRadera
 5. Ja Anonym om dom utryckte sig så vore det ärligare än att som tex lova att med S vid spakarna ska Sverige ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020.Det vore intressant att veta hur det ska gå till.

  SvaraRadera
 6. Dålig pedagogik och oskickliga politiker är kolossalt kostsamt och kräver mycket personal. Istället för att lösa det på ett kompetent sätt kan man kräva mer pengar. Då murar man förmodligen fast permanent dumhet i hela samhället.

  Som till sist de svagaste drabbas hårdast av.

  ulrik

  SvaraRadera