måndag 29 september 2014

Ovärdigt, ansvarslöst, pinsamt och löjeväckande,


.. är det så här vi kommer att ha det de närmaste fyra åren så kommer jag att skämmas över vår svenska riksdag och regering.

Svenska folket .. 801 178 personer .. har röstat fram Sverigedemokraterna till landets tredje största parti. Jag tror inte att det är för att SD har de i särklass bästa politiska lösningarna, utan för att en växande andel av väljarna har tappat förtroendet för de övriga partiernas företrädare, deras motiv och verklighetsförankring.

Dagens slutna .. jättehemliga .. omröstning i valet av riksdagens andre vice talman förändrar förmodligen inte den känsla till något bättre.

Det är inte utan att jag misstänker att Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet VILL driva igenom ett nyval?

Något som efter dagens bravader förmodligen skulle gynna Sverigedemokraterna oerhört.

Socialdemokraternas och Miljöpartiets försök att lagstifta om obligatorisk gymnasieskolgång utanför det ordinarie riksdagsarbetet .. genom att smyga in den i en lika jättehemlig budget gör inte heller att förtroendekapitalet ökar .. snarare tvärtom.

Dagens förlorare är i alla fall Gustav Fridolin som fick den otacksamma uppgiften att lansera Socialdemokraternas lösning på arbetslöshet före 18 års ålder.

Som tack fick han ensam och ostört tala med media om "synliggörandet av varenda unge", små klasser, många och välavlönade lärare och otyget med betyg, krav och andra påfrestningar som kan göra att skolplikten känns tråkig.

Men jag vet inte hur han tänkt sig det hela när det redan nu råder brist på behöriga lärare och det inte finns något större hopp om tillräckligt många inom överskådlig framtid? De små klasserna saknar redan nu de lokaler som behövs för att de icke-existerande lärarna och de "överblivna" barnen ska få plats.

Det är i och för sig kommunernas ansvar och kommunerna stretar med att hålla alla dörrar och hjärtan öppna eftersom befolkningsökningen och den ökande andelen äldre också är kommunernas ansvar  .. precis som alla andra kommunala ansvarsområden inom vård, skola och omsorg.

Men vad spelar pengar för roll när det handlar om godhet och vackra visioner?

Ett problem som vi inte kan blunda för är att det är alldeles för många elever som inte har något större intresse för skolarbetet alls. En del för att de inte ens hinner lära sig språket fullt ut innan grundskolans slut, en del på grund av lättare funktionshinder som ingen hinner ta ställning till, andra för att de kommer från miljöer som gör att de redan från start blir frånåkta av sina jämnåriga ... listan kan säkert göras längre, men gemensamt för dem alla är att deras ointresse och svårigheter blir en börda både för dem själva och för dem som har ambitioner och intresse.

För många av de sistnämnda blir gymnasiet en lättnad när de som ändå inte fick den hjälp de behövde får slippa därifrån.

Med S & Mp:s lösning kommer de att tvingas kvar i klassrummen i ytterligare några år.

Det ser inte så bra ut så här i text, låter ännu sämre när jag säger det, för S och Mp är naturligtvis de Goda som vill väl med sin, på pappret, korrekta lösning .. men vad som behövs är inte en tvingande lag på längre skolgång utan mer resurser på dem som inte kan tillgodogöra sig de första nio årens skolundervisning.

Jag håller med Jan Björklund .. Gustav Fridolin har åkt på en blåsning. Av allt vackert han säger just nu så är det bara sosseförslaget om obligatorisk gymnasieskola som Stefan Löfven vill smyga igenom i budgeten.

Resten är den glass Miljöpartiet saknade i Almedalen ..
 
 .. som kommer att smälta bort och försvinna så fort som Stefan Löfven får möjlighet att bilda regering.

5 kommentarer:

 1. Det är egentligen helt sanslöst hur totalt verklighetsförankrade
  dom är.Dom MÅSTE levt i en skyddad verkstad långt borta från det verkliga livet där ute.Där ute där det inte alls räcker med goda och vackra ord.

  SvaraRadera
 2. Dinamarca hade på sig en tröja med texten SD=rasist i riksdagen!!!!

  Är detta personer vi vill ska företräda oss? Personer som beter sig som barnungar som inte får som de vill?? Eller som trotsiga tonåringar!

  Det borde delas ut varningar till sådana påhitt!

  SvaraRadera
 3. Fridolin säger i debatten med Björklund att obligatoriskt gymnasium kan göra det lättare att motivera ungdomarna. Vad jag minns från min egen skolgång var det flera som hoppade av redan i slutet av det obligatoriska högstadiet, och fick någon form av anpassad studiegång med praktik i arbetslivet. Till deras och andras stora lättnad.

  Att få dessa elever att ta sig igenom universitetsförberedande gymnasium blir en plåga för alla parter.

  SvaraRadera
 4. 1. Högre löner till alla lärare. 2. Fler lärare per elev. 3. Längre skoltid och antal skolår.

  Billigare? Effektivare? Lättare att börja ettan, "bara tolv år kvar".

  Nej detta verkar fullständigt spegelvänt och uppochner. Problemen är snabba lösningar på långtida misstag. Om och om igen. Och i takt med att allt färre politiker kommer ut från en allt sämre skola så blir lösningarna allt värre.

  Hade man istället haft de klassiska honnörsorden "lugn och ordning" samt "ansvar, disciplin, respekt och motivation" som riktmärken från första början (60-talet, då de politiska ambitionerna började på allvar). Och hela tiden sett till att kunskapsnivåerna svarade med resultat, innan man gick vidare. Och inte hade tolererat försämringar med motiveringar av socialpolitisk karaktär hela tiden. Då hade man kunnat klara fler elever i klasserna. Mindre tid fått ägnas åt rena ordningsfrågor. Lärandet legat i fokus. Motivation och förståelse fått plats.

  Nu gör man allt fel. Istället skulle man, rent retoriskt, kunnat tänka sig tvärtom. Sänk skolåren till sju år istället. Låt de lärare som "blir över" gå in i klasserna som stöd. Erbjud fler specialklasser och stödklasser. Både tillfälliga och mer permanenta. Blir det då mer odning och lugn borde man kunna höja lärarlönerna eftersom det är effektiviteten som ger förutsättningarna för det. Inte fina politikerfraser.

  Men i verkligheten. Där blir det nog bara fraserna som realiseras, dessvärre.

  Egnas

  SvaraRadera
 5. Höga kostnader = Stor Godhet

  Hög effektivitet = Rasism

  SvaraRadera