måndag 22 september 2014

"Du är inte bara ansvarig för vad du säger ..


.. utan även för det du inte säger", sa Martin Luther King Jr, och det är väl ett budskap så gott som något till Stefan Löfven som förtigit det mesta den här valrörelsen.

Men inför fredagen, då sosseledaren ska lämna en rapport till talmannen om förutsättningarna för det planerade regeringsbildandet med Mp, så upprepar Stefan Löfven sina erbjudanden om gemensamt ansvarstagande för Sverige och en önskan att skrota den onödiga blockpolitiken.

ALLT skulle ju vara så oändligt mycket lättare med bara ett block, eller hur?

Eller block och block? Ett parti ger ju absolut bäst manöverutrymme och skyddar landet mot felval och oönskade parti-, samarbets- och alliansbildningar.

"Arbete i samverkan kan lösa många problem som överstiger den enskildes förmåga" .. har någon okänd förmåga sagt och det låter ju väldigt vackert och fungerande, men i det här fallet är det en blivande statsminister som är den enskilde vars problem verkar överstiga den egna förmågan.

"Det var så många som samarbetade att de lyckades döda allt" .. lär Hjalmar Söderberg ha skrivit, och det känns ju också rätt rimligt och tankeväckande, med tanke på alla budskap som kommit från Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Budskap som inte har en siffra gemensamt med någon av de önskade samarbetspartierna? Dessutom så vet vi egentligen inte hur den tilltänkte statsministern förhåller sig till varken det ena eller det andra heller?

Stefan Löfven framställer sig själv som en ödmjuk man som vill väl. Han ser sig som prestigelös, villig att samarbeta i alla frågor och med vem som helst och denna samarbetsvillighet verkar också vara ett villkor för att Miljöpartiet ska få vara med på ett hörn.

Eller?

Vad som helst .. med vem som helst .. hur som helst?

Men vad är han själv beredda att göra, stå för eller avstå från? Vad har han för planer? Finns det någon överenskommelse med Mp? Ska Mp överhuvudtaget vara med i regeringen, vilka områden, vilka ministerposter? Hur ser sossarnas politik ut? Finns det någon socialdemokratisk politik eller är den bara en sämre och dyrare variant av den som Alliansen förde?

Eller blir det som det blir, beroende på vilka som tar ansvar för Stefan Löfvens regering?

VILKET samarbete erbjuder de utsträckta händerna?

Totalt ansvar för regeringens framtida beslut .. oavsett vilka och utan ifrågasättande?

Vad har Löfven själv att erbjuda? Eller tänker han bara vara hjälp- och samarbetssamordnare medan hjälp- och samarbetspartnerna övertar det totala ansvaret för de kommande fyra åren?

Hittills har i alla fall jag bara hört vad Löfven förväntar sig av andra .. men inte ett ord om vad han erbjuder väljarna .. en liten detalj som han varit noga med att hemlighålla hela valrörelsen igenom.

Hans upprepade krav på hjälp och samarbete kanske till en början verkade som ödmjukhet och god vilja .. men i förlängningen blir det en signal om svaghet och oföretagsamhet. Särskilt med tanke på hans egen samarbetsförmåga "för Sveriges bästa" när den avgående regeringen satt i samma "unika" situation som han själv är i just nu. Liiite hyckleri anas mellan de utsträckta händerna.


Sagt om samarbete .. Människorna borde ta lärdom av snöflingorna: Det finns inte två som är lika och ändå samarbetar de så utomordentligt när det gäller stora och viktiga företag, som till exempel att ställa till trafikstockning.

Sagt om hyckleri .. Hycklaren har råd att vara magnifik i sina löften, för h*n har aldrig för avsikt att gå längre än löftet, det kostar ingenting./Edmund Burke


"Det är inte alls för att sätta press på er", sa ångvälten till asfalten".


Expr., Expr., Expr., SvD, SvD, SvDDN, DN, DN, DN,

1 kommentar:

  1. Socialhyckleristerna eller Hyckelridemokrasterna.

    Två passande namn till ett part som snart verkar splittras i två p.g.a. inbördeskrig. (Nä vi ser det inte, men det pågår hela tiden)

    SvaraRadera