onsdag 3 september 2014

Varför betalar offentliganställda löneskatt?


Vi är några stycken som tar en morgonfika tillsammans vid 9-tiden. Det är en bra början på dagen och naturligtvis så är det valrörelsen som påverkar samtalet just nu.

Ingen av oss har bestämt sig? Visserligen så finns det en övervägande misstro mot oppositionen, men missnöjet med den nuvarande regeringen är nästan lika stort och ingen förmår riktigt att proteströsta på ett parti som inte känns riktigt färdigt .. som SD, F!, Miljöpartiet eller Vänstern.

Partier som enögt bara förhåller sig till en enda sanning utan hänsyn till den verklighet där den sk sanningen ska fungera.

Vid ett kaffebord är det inte så noga med det politiskt korrekta. Där kan vi använda vilka ord vi vill och diskutera olika frågor utifrån vår egen uppfattning, utan att ha särskilt mycket på fötter. Vi kan döda varandras åsikter eller häpna över insikter som vi själva totalt missat .. det är härligt avspänt i en valrörelse som främst kännetecknats av bristen på tolerans för oliktänkande.

För handen på hjärtat .. det är ofta de som tänker utanför samhällets strikta regelverk som för samhället framåt. Även om det kanske inte direkt börjar vid ett kaffebord som vårt.

I dag kom plötsligt frågan .. Varför betalar egentligen offentliganställda skatt på sin lön??

???????????

Ja, varför gör de det egentligen?? Det var en oväntad fråga och vi hade rätt kul när vi försökte besvara den. Jag ska bespara er de värsta lösningarna .. eller rättare sagt, jag ska bespara mig själv reaktionerna på lösningsförslagen.

Men lönen för en offentliganställd är ju skatt som andra betalat för att vi ska få tillgång till samhällsservice som .. bland annat .. vård, skola och omsorg?

En sjuksköterskas skatt på en lön som är någon annans skatt är då bara återbetald skatt!

Varför ska den in och vända i lönekuvertet? Blir det inte bara en massa onödig administration som kunde ha varit en löneförhöjning som sjuksköterskan kunde ha fått behålla?

Varför måste en offentliganställd att betala skatt??

Vi hade inga bra svar .. för att kunna göra ränteavdrag, låter ju inte särskilt smart?

För att få fler administratörer i arbete, verkar minst sagt korkat?

För att politikerna ska kunna påstå att fler offentliganställda ger högre skatteintäkter och att höjd skatt ger mer klirr i statskassan .. kändes löjligt nog som det mest troliga alternativet.

Men så kan det ju inte vara??

Så ... VARFÖR betalar offentliganställda löneskatt??

Vad tror du? Eller du kanske rent av VET varför det är absolut nödvändigt?


DN, DNExpr.,

5 kommentarer:

 1. En anledning kan vara att förenkla lönesättningen. Tänk dig att samma typ av jobb finns i både privat och offentlig sektor. Om de offentliganställda inte betalade skatt, så skulle arbetsgivaren ge dem en nettolön som på något vis motsvarade den lön de privatanställda får ut efter skatt.

  Sen går regeringen iväg och ger de privatanställda en extra månadslön via hårda, kalla, nyliberala skattesänkningar (eller subventioner som det väl kallas på vänsterspråk, alla pengar tillhör från början staten). Eller tänk tanken att en ny vänsterregering kraftigt höjer skatterna. Lönerörelserna för de offentliganställda kan då bli intressanta.

  Genom att alla betalar skatt, så kommer även alla samtidigt skattesänkningar eller skattehöjningar (hu!) till dels, helt automatiskt.

  SvaraRadera
 2. Det är detta jag vänder mig emot när vänstern pratar om att vi måste skapa fler jobb i den offentliga sektorn. Ja, för att det behövd fler människor ja, men det ger inget klirr i kassan.

  Ju fler jobb i offentlig sektor desto fler behövs i den privata för att kunna generera lön till de offentlig anställda. Annars dränerar man skattkistan.

  SvaraRadera
 3. Leif Mohlin3/9/14 15:07

  Jag gillar kommuner och egentligen även regionala organ som landsting. Om man alltid räknade bort från lönerna vad kommuner och landsting skall ha så får man ett intressant problem för de är olika och har rätt att bestämma sin egen skatt.

  Jag gillar också att man har samma lön för samma jobb (t ex kollektivavtal). Om man som offentlig fick en lön ex nuvarande skatt så blir den endera olika eller så ger man fan i de lokala självstyrande nivåerna. Det känns halvbra. Bättre att alla betalar skatt.

  SvaraRadera
 4. Det är nog för att uppmuntra folk att betala skatt!

  Hur skulle de t se ut om någon slapp? :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 5. Antagligen för att det ger *MINDRE* administration. Fundera på det ett tag...!

  SvaraRadera