söndag 20 september 2015

Den automatiserade statsbudgeten?


Det går inte bra för Socialdemokraterna just nu. Oavsett om det beror på Håkan Juholts korta och ensamma soloframträdande .. vilket är den populära(s)te förklaringen .. eller på Stefan Löfvens osynlighet så fungerar inte regeringen som regering i den form den har i dag.

Eftersom jag varken är statsvetare eller ekonom så kan jag bara gissa när jag tror att det beror på att sossarna för det första inte vann det val de anser att de vann, inte agerar som majoritetsparti i samarbetet(?) med ett betydligt mindre parti och att de .. tack vare DÖ .. till död och pina vill undvika omröstningsfrågor i riksdagen.

Alltså måste allt bakas in i den statsbudget som Decemberöverenskommelsen lovat att godkänna oavsett hur illa genomtänkt det än är, och resten måste förhalas genom utredningar och samordnare som förväntas lägga fram sina resultat efter det att Socialdemokraterna fått egen majoritet i nästa val.

Vilket de absolut räknar med .. för vem vill rösta på en opposition som är så handlingsförlamad att den godkänner den handlingsförlamade politik som regeringen för?

En genialisk plan?

En ledarlös regering och en ledarlös opposition borde .. om bara väljarkåren förstår sitt eget bästa .. vara den ultimata strategin för att krossa Sverigedemokraterna som nu för tiden verkar vara det enda parti vars medlemmar tror på sin ledare.

En ledare med avvikande åsikter som har sina väljares förtroende!! Det måste innebära att ledarskap är något av ondo som då .. helt logiskt .. borde få väljarna att välja det goda ledarlösa alternativet i ren protest.

Men .. att sätta samman en budget är inte kul. Människor reagerar så obehagligt kortsynt när skatterna höjs, när de äldre påförs högre kostnader som gör att överlevnadsgraden sänks så att fler bostäder frigörs och när löften som de förlitat sig till går upp i rök.

Så himla orättvist egentligen .. när allt är Någon Annans fel.

I går läste jag om något som gav en hint om vilket halmstrå regeringen planerar att klamra sig fast vid framöver. Ett genialiskt grepp som kommer att underlätta alla framtida budgetpresentationer och ge färre negativa rubriker i svekfulla ledarartiklar ..


Ett av sossarnas absoluta vallöften var att inte höja bensinpriset. Sedan ändrades det till att inte höja bensinpriset om bensinpriset inte höjdes, till att höja bensinpriset till den dag det höjdes, till att smyyyyyyga in en helt ny modell för "årliga automatiska höjningar av skatten på bensin och diesel".

DET har det inte skrivits så mycket om? Tanken var nog att du .. och oppositionen .. inte skulle se eller fatta det förrän det var för sent.

Höjningar av transportkostnader påverkar hela samhället, även .. eller framför allt .. dem som har det svårast att få ekonomin att gå ihop. Höjda transportkostnader gör att tillverkaren av dagligvaror får högre kostnader som de låter grossisten betala, vilket gör att h*n i sin tur lägger kostnadsökningen på handlaren som köper in varorna som i sin tur lägger kostnadsökningen på konsumenten som får betala mer för de dagligvaror h*n behöver, vilket gör att det blir mindre kvar av den lön som redan urholkas av högre skatter på allt annat som det går att höja skatten på.

Att vara pensionär med garantipension är ingen drömsits och statens förhoppning om att de inte ska bli så långlivade lyser igenom i hela budgeten och regeringsförklaringen.

Gissningsvis så tror jag att det bara är början. Om DÖdspolarna i oppositionen godkänner denna lilla automatiseringsfiness, som inte borde omfattas av Decemberöverenskommelsen, så kommer vi förmodligen att få årliga automatiska höjningar av hemtjänsttaxan för äldre, årliga automatiska höjningar av inkomstskatten, momsen, vägtrafikskatten och årliga automatiska höjningar av i stort sett alla skatter som kan bakas in i en statsbudget som redan på förhand är godkänd av dem som lever i tron att de är i opposition mot den politik de godkänner utan att protestera.

Och .. vips .. så har vi en Automatiserad Statsbudget som inte "behöver presenteras på någon obekväm presskonferens där det ställs kniviga frågor eller i riksdagen där förslaget kan röstas ner."

I stället får vi ansvarsbefriade Ledare och en tillbakalutad Regering som kan skylla allt utanför budgetarbetet på det enda partiet som inte tillåts ingå i det demokratiska arbetet eftersom deras väljares röster automatiskt underkänns av medlemmarna i Decemberöverenskommelsen.

I dagsläget är det ungefär 20% av Sveriges väljarkår som omyndigförklaras av de övriga politiska blocken där snart ingen kan locka mer än 20% av väljarkåren.

Ett problem som förmodligen kommer att lösa sig lika automatiskt som regeringen förväntar sig att bostadskrisen ska lösas?4 kommentarer:

 1. Grejen är att alliansen kommer inte att kunna opponera sig, inte ens om löntagarfonder föreslås eftersom SD troligen är emot och då blir ju Alliansen rasister om det protesterar.

  /henrico

  SvaraRadera
 2. Elisabeth20/9/15 18:20

  Och Alliansen tror att de kommer att vinna valet 2018. Dream on, säger jag. Kanske, kanske har de en chans om de sätter ner foten NU och ser till att det bli nyval men gör de inte det är de körda.

  SvaraRadera
 3. Hej.
  Det rationella agerandet i en sådan situation som du spekulerar i är att agera utanför statens kontrollfunktioner. Svart arbete, bidragsmaximering, skatteplanering eller att driva firman utan minsta tillstymmelse till lagligt agerande, täta konkurser/ombildningar, målvakter, obfuskering, och att medborgaren ser staten som fiende. Där kan det vara så att många invandrare ligger steget före helt enkelt för att de har mer vana vid en korrupt och dysfunktionell korporativ o/e semitotalitär stat.

  Som en logisk följd av detta förlorar samtliga offentliga försäkringssystem sin legitimitet, och sitt finansieringsunderlag varför en mer amerikansk modell måste införas.

  Tycka om detta kan man göra utefter värderingar, men att det är en av flera alternativ att arbeta för eller mot är knappast en åsikt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. Det mest katastrofala är dock att Regeringen börjar åter låna till löpande utgifter vilket innebär att alla, även de som än går i skolan blir skuldtagare med kollaps som följd.
  Och alllianSen tittar på med ögonbildel på för säkerhets skull.

  SvaraRadera