onsdag 2 september 2015

"Palme och Geijer, Nixons lakejer" ...


... ekade vänstern under Vietnamkriget. "Frihet, jämlikhet och broderskap" .. hördes folket ropa under Franska revolutionen och "Känner ni stanken från Enskilda Banken" .. var ett vanligt slagord under 70-talets vänstervåg.

Ådalen 1931 var en demonstration under slagorden .. "För Marma-arbetarnas seger" och gemensamt för alla var att de slog uppåt mot makten, missförhållanden inom maktapparaten och mot maktens företrädare.

Journalister var folkets röst. Det var journalister som tog risker för att avslöja de folkvalda, kapitalet och myndighetsmissbruk. Journalister var den tidens visselblåsare och folkets garant för att sanningen skulle segra.

I dag är journalister och deras redaktioner synonyma med makten och kapitalet, slår nedåt, mot folket, granskar folket, hänger ut folket och kväver folkets röst genom att samarbeta med en arme av våldsromantiker som anser att ändamålet helgar medlen när det gäller att tysta de få överlevande visselblåsare som då och då hörs bland gräsrötterna.

I min krets, på min lilla gräsrotsnivå finns det ingen .. absolut INGEN, mer än jag .. som vet vem Julia Caesar eller sajten Snaphanen är. Inte ens min egen familj. Jag förmodar att vi är ganska representativa för det som allmänt kallas "folket" när media vill beskriva något icke-fungerande .. så nyhetsvärdet i att avslöja Julia Caesars namn måste ju vara försumbart?

Det har varit en diskussion om rätten att uttrycka sig anonymt på nätet och journalisters rätt att häva denna rätt för att .. om möjligt .. tysta den som uttrycker misshagliga åsikter.

Svaret på den diskussionen fick vi i dag när pseudonymen Julia Caesar hängs ut i en av våra kvällstidningar. Till vilken nytta, kan man undra och vem tar ansvaret för medias våldsförhärligande svans nu när de fått ett identifierbart mål att agera mot .. är min första tanke.

Det är upp till var och en att avgöra om tidningen gjorde rätt eller fel, men min egen känsla av besvikelse och .. faktiskt .. sorg, är så stor att den nästan gör ont.

Känner ni stanken från Enskilda Banken .. hördes från vänstern under den tid då medias granskningar och rubriker hade helt andra mål än de har i dag.

I dag är det folket som luktar illa på förstasidorna? Det rensas nerifrån för att göra luften trevligare att andas på toppen.

Det är omöjligt att bli förbannad. Jag blir mest ledsen .. och rädd.

Yttrande- och åsiktsfriheten var värd att hanteras bättre än så här.

Kl 17:37 .. Den Hälsosamme Ekonomisten kommenterar samma händelse ur ett intressant perspektiv, där Expressen verkar censurera sig själv för att inte framstå som hycklare i sammanhanget.


Ulf Nilssons "borttappade" artikel från 2010

25 kommentarer:

 1. Kan rekommendera filmen "Child 44" som kom på DVD nyligen.
  Förutom en bra thriller en fantastisk skildring av livet i det kommunistiska paradiset där militär, politik och journalistik är ett.

  SvaraRadera
 2. Karin Olsson på Expressen tar sig rätten att avgöra vad som ryms inom grundlagen vad gäller yttrandefrihet.Hetsa mot överheten eller journalister de är tydligen en folkgrupp? får man inte göra.På medeltiden brändes de på bål som kritiserade hetsade mot de religiösas påbud om att solen kretsade runt jorden.

  SvaraRadera
 3. Jag tror tyvärr att detta bara är början på vad våra tidningars journalister kommer att bli kapabla till.
  Det luktar desperation över det mesta de skriver, en desperation som släpper fram både hat och förakt. Mest angriper de människor som vill annat, som har alternativ och därför vågar uttrycka sig fritt. Dessa människor tolkar man som man vill, förvränger och ljuger. Rädslan är sällan vacker och många journalister i traditionell media är rädda. Med all rätt.
  Det som stör mig mest är att just denna vilja att trycka på oss läsare deras egen desperation. Som om det är vi som gör fel genom att välja bort dom, vi görs ansvariga till den negativa utvecklingen. De förmår inte se att vi gör medvetna val för att vi inte vill ta till oss kvasinyheter eller fula påhopp. Man vill angripa där det inte finns skäl till det.
  En sluggertaktik som slår och hotar utan urskiljning

  SvaraRadera
 4. Vad är Expressens syfte med att hänga ut JC med namn och bild? Ja syftet med detta torde vara uppenbar för var och en, nämligen att tysta en kritisk röst som har en osedvanligt vass penna. Har vi åsiktsfrihet i landet eller är den avskaffad av journalisterna? //tompas11

  SvaraRadera
 5. Stämmer det att Wolodarski i hemlighet bor på Torstenssonsgatan på Östermalm? Någon som bor i närheten som sett honom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att besvära en privatperson i hemmet för att h*n besvärat en annan privatperson i hemmet känns väl inte särskilt genomtänkt. Vill du göra något så skriv till tidningarnas annonsörer och meddela att du tar avstånd från produkten pga redaktionens agerande.

   Det enda som känns på den här typen av människor är ett slag mot plånboken.

   Radera
  2. Helt rätt. Ekonomin är det som styr. Även för en pressarbetare som håller på att bli arbetslös.

   Radera
  3. Lågt, mycket lågt. Den typen av kommentarer passar bättre hos AFA.

   Radera
 6. Uffe Häger2/9/15 13:04

  Kände mest olust när jag såg artikeln i tidningen. Har ingen aning om vad de inblandade skrivit, sagt eller gjort men nu har man bara lyckats skapa en David-mot-Goliat-situation.

  Samma olust känner jag när man spekulerar i var den ena eller andra människan bor.

  SvaraRadera
 7. Julia Caesar hängs ut för att hon gör det jobb journalisterna borde göra, granska och kommentera. Har ännu bara läst någon av hennes krönikor.
  När Fredrik Reinfeldt som bor i en kommun som bedriver långt hårdare flyktingpolitik än Sverigedemokraterna ens kan drömma om hånar de som bor på landsbygden och får ta en stor del av konsekvenserna av en havererad assimilation, då är det tyst.
  Vilken respekt jag känner för de delarna av journalistkåren som jamsar med i detta.

  SvaraRadera
 8. Det knöt sig i magen på mig när jag läste rubriken om Julia i Expressen.

  SvaraRadera
 9. kollade på publicistklubbeninspelningen igår-gör det!
  https://www.youtube.com/watch?v=IwkOOhsQbbo&feature=youtu.be

  såg sen imorse msms försök till avrättning.

  De har dessutom en avrättare Hamrud, sen en Olsson som förklarar VARFÖR ; dvs brottet-den halvhängda Julias "missbruk av yttrandefriheten"

  Imorrn har man rivit ordinarie TVtablå för debatt och en hel kväll med flyktinginfo som kommer att vara "bred"....

  Media klappar om varandra och Linderborg försvarar detta med att Julia har makt. Jo jag tackar jag!

  Det handlar precis om det, men som du säger- inte många visste ngt om Julia innan, så jag är rätt säker på att de sket i fläkten. Igen.

  Jag läser Avpixlat och flashback ofta, Julia ibland.

  Dessa två inlägg från 2013 respektive 2014 anses av Juliakännare vara de som gjort att DN å Expr gått på Thiigerjakt med elefantbössan

  http://snaphanen.dk/2013/09/29/sondagskronika-agendajournalisterna/
  http://snaphanen.dk/2014/02/15/niklas-orrenius-vanda/

  I Sverige blir man ju inte avrättad, här råder full yttrandefrihet, men..
  https://pbs.twimg.com/media/CN5ZkJkUAAATSpk.jpg

  Nu kräver viss media reningsbad och avståndstagande från högern av högern o kladdar skit på bla Neuding

  http://ekuriren.se/ledareasikter/ledare/1.3414388-rasister-och-deras-medlopare

  Imorrn på TV
  fråga fr Vinge SD;
  Henrik Vinge ‏ 5h5 hours ago
  Hej @svtdebatt varför är inte vi inbjudna till er special om flyktingpolitik imorgon?
  Vilka andra partier kommer att finnas representerade?
  ****
  svar fr Svt;
  SVT Debatt ‏ 3h3 hours ago

  Hej @VingeHenrik på svensk nivå migrationsminister Morgan Johansson (S).

  More
  SVT Debatt ‏ 3h3 hours ago

  @VingeHenrik Vi kommer även ha EU-parlamentarikerna Lars Adaktusson och Cecilia Wikström. Därutöver FN, biståndsorganisationer och forskare
  ******

  Det vi ser nu är en helt oförblommad propagandasystemapparat som öppnat alla dammluckor.

  Snyggare än så här blir det inte mina vänner, som grädde på moset håller Veronica Palm sitt eget lilla korståg FÖR separerade badhus och fritidsgårdar men blir fetägd av Hanif Bali se nedan;

  Veronica Palm ‏ 4h4 hours ago

  Badhustid för bara kvinnor i områden där kvinnor är extra hårt utsatta för patriarkala strukturer är praktisk feminism som bygger egenmakt.

  ******************

  Hanif Bali ‏ 48 minutes ago
  . @veronicapalm

  Så kvinnliga badhus i Iran är "feminism"? Gäller detsamma idrottsarenor och universitet?
  slut cit Hanif Bali
  ****************

  2/9 2015 en dag då Makten som brukar kallas den tredje visade att de är på första plats i rangordningen wag the fucking dog, uppfostra folket punkt nu.

  INGET har bitit på folket. Inte ens Carola som vråla från löpen om lunchdejting med EUmigranter. Inte ens sjukskriven Åkesson som äter bebisar i morronfilen

  Nu ska jag försöka ta rätt på via vem jag kan förmedla en blomma till Julia!?

  Hennes böcker ska jag köpa också om det går.

  Så, nu känns det bättre men föraktet.....oj oj oj.Det kommer aldrig att försvinna. Jag har en handfull journos jag hyser respekt för

  Tjingeling Any!  SvaraRadera
 10. Julia Cæsar
  Skådespelerska


  Ur Wikipedia:
  "Julia Maria Vilhelmina Cæsar, född 28 januari 1885 i Stockholm, död 18 juli 1971 i Bromma, var en svensk skådespelerska."
  Detta är den enda Julia Caesar jag känner till!
  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, inte många som känner till henne, men i mitt inägg finns länkar -OM man vill läsa VAD hon skrivit som retat upp ädelmedia i brygga

   Radera
 11. Gunilla - Här finns hon som skriver under pseudonymen JC, som det hela handlar om. http://snaphanen.dk/2015/08/29/sondagskronika-mardrommen/#more-183956
  //tompas11

  SvaraRadera
 12. Tja, jag vet egentligen inte vad jag ska säga. Jag får i.o.f.s. för varje dag som går bekräftelse på att mitt beslut att helt sluta konsumera MSM var riktigt. Å andra sidan känns nuvarande utveckling mot en ny DDR-stat bara så sorglig att jag blir alldeles gråtfärdig. Jag vill härifrån så fort som möjligt.

  V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är inte ensam om att vilja det. 660 000 svenskar bor nu utomlands. De mest förmögna flyr till bl.a Portugal och Malta. Utflyttningen till
   P. ökade visst med 14% förra året.

   Radera
 13. Expressens chefredaktör Mattson uttalar sig om hur alla behöver granskas. Han bor nog sannolikt ganska skyddat. Hur säkert bor Julia Caesar?

  Ni som skriver "msm" förresten, kom ihåg att detta är "Rasistslang"!
  https://archive.is/8sGKU

  Det går inte ens att hitta på så tokigt.

  SvaraRadera
 14. Ehh, tror du jag bryr mig om det anses vara rasistslang att skriva MSM? Den som påstår det kan fara åt h-e, det är vad jag tycker.

  V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det var ett vänligt menat påpekande och även om jag förstår din frustration så tycker jag du riktar den fel nu.

   Radera
  2. Nja, min sista mening var ej riktad till Kristian, utan till dem som stod för påståendet om "rasistslang". Ursäkta jag var lite otydlig.

   V

   Radera
 15. Installera Adblock om ni inte redan har gjort det, det är bara en knapptryckning bort!

  SvaraRadera
 16. Jag har just gjort mitt sista besök på Expressen. Det sista på DN var i förrgår.

  Jag slutade med SVT och SR 2010, Något som idag känns helt rätt. När man väl avvant sig. undrar man mer "varför tittar folk på skiten?"

  Misstänker att samma kommer att gälla för MSM,

  Och si, nu vart jag rasist. Så det kan gå.

  /cpc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trevligt med en meningsfrände. Har inte sett på TV på 10 år. Det finns Netflix, YouTube, bloggar i massor, utländska medier. Varför få hjärtinfarkt över svensk media? Varför lägga sten på börda?
   MSM? Något jag missat! Vad står det för? Som ständig rebell är det kul att använda uttryck som retar "eliten" och alla politiskt korrekta proffstyckare. Är jag rasist? Absolut!
   Jag är gift med en invandrare, så det måste jag vara. Hallelulja!

   Radera
 17. Läser Skånskan, Sydsvenskan och SvD sparsamt med Adblock. AB och Exp. har jag bojkottat för länge sedan, vägrar klicka på en enda skitlänk ifrån dem! Sen AB visade att grävande journalistik är att lägga ut Juholts fakturor för att allmänheten ska leta fel, då jävlar brats det! Spelar ingen roll hur mycket pajas Juholt var/är, det där var så jävla vidrigt att jag höll på att äta upp tangentbordet!

  SVT ser jag väldigt sällan på, aldrig på TV4. Kunde lika gärna ha ett kanalpaket med endast Discovery, Travel, Nat. Geo. etc.

  SvaraRadera