fredag 11 september 2015

Vi är i "det här" tillsammans!


Jag lyssnade på Sveriges statsminister i Aktuellt i går. Han talade om flyktingkrisen och var lika tydlig som vanligt, vilket gjorde att jag visste nästan mindre när han var klar än när han började.

Vi är i "det här" tillsammans och ska lösa det tillsammans .. upprepade han, väl medveten om att många av EU:s medlemsländer inte alls känner sig manade att lösa "det här" tillsammans. Men Stefan Löfven hade tala med alla av betydelse som tyckte som han .. dvs alla som hittills tagit emot mest flyktingar .. och de tyckte PRECIS som han. Och det lät ju lovande?

Att ta emot flyktingar är något lovvärt men att underlätta för flyktingar att fly är inte att rekommendera enligt den tydlige statsministern.

För i Stefan Löfvens värld finns inga gränser eller murar eftersom de gränserna och murarna finns i Danmark och Finland som är riktiga skurkländer eftersom det ena släpper igenom flyktingar till det gränslösa Sverige och det andra upprörs över att Sverige underlättar för flyktingar att vandra in över dess gränser. Jag tror i alla fall att det är så det var tänkt .. efter att ha tagit hjälp av Hans Odeberg som verkar ha förstått även de små nyanserna i regeringens migrationspolitik.

Vilken evig tur att vi gick med i EU. Man kan bara föreställa sig hur rörigt det hade varit utan alla dessa möten mellan viktiga statschefer, alla överläggningar och samtal och utan några andra länder att skylla på.

Ungern till exempel. Där kan man verkligen tala om murar som skiljer människor från att fritt välja bostadsort. Om Ungern hade varit Sverige så hade Sverige inte varit ett så populärt mål .. vilket gör att det som händer här egentligen är Ungerns fel. Och om hela EU hade varit som Sverige så hade Sverige inte behövt ta emot några flyktingar alls.

ALLA har rätt att få sin sak individuellt prövad .. sa Löfven, men ALLA kommer inte att få stanna. De som får avslag ska skickas "tillbaka". Oklart hur eller till vad .. men jag gissar att skurkstaten Danmark ligger illa till? Men de kan ju alltid att låta vederbörande ta en gratis färjetur tillbaka och så är det lilla problemet löst och alla har visat handlingskraft inför sina väljare.

Jag hade hoppats på lite information om vad bostadsminister Kaplan sysslar med medan statsministern försöker förstå vad som egentligen händer, men eftersom DÖ-polarna inom den forna oppositionen inte heller verkar ha fått någon information om hur mottagandet av tusentals nya svenskar ska gå till rent praktiskt .. så får vi väl anta att bostadsministern är i Turkiet och räknar volymer på plats för att vara förberedd år 2020 när arbetslösheten tar slut och nysvenskarna får tillräckligt höga löner för att kunna köpa sig varsin bostadsrätt?


Mitt Europa tar emot flyktingar. Mitt Europa bygger inte murar .. sa Stefan Löfven när han talade på Medborgarplatsen.

Welcome to Sweden refugees .. står det på T-shirts och skyltar hos den ivrigt väntande mottagningskommitten vid färjeterminalen eller tågstationen.

Men ingen säger ett ord om VAD de välkomnar dem till?

Ingen berättar om hur verkligheten ser ut i morgon? Nästa år? Om tio är? Men den kanske blir lika bister som för tiggarna som .. efter ett par år av smörgåsutdelande, tvätthjälpande, Instagramhyllande, twitterengagemang och demonstrerande .. nu helst bör åka hem eftersom det finns angelägnare problem att engagera sig i för stunden.

Det finns heller ingen som vill tala om vad som händer när så många människor från så många olika platser samlas på ett och samma ställe, men vi som är föräldrar och vet hur olika influensavirus sprider sig varje år vid skolstarten kan väl ana att det följer med ett och annat som inte är lika lätt att tas med som en vanlig förkylning. .

Har vi någon som helst koll på hur vi ska hantera epidemier som kan bryta ut när så många människor från olika länder ska trängas under lång tid på landets "förtätade" asylboenden eller tillsammans med släktingar i bostäder byggda för hälften så många? En perfekt miljö också för vägglössen som nu verkar gå en strålande framtid till mötes tillsammans med annat som trivs i bostadsområden som snabbt förslummas på grund av trångboddhet, arbetslöshet och vantrivsel?

Till den som upplever den här frågan som ruggigt rasistisk .. vill jag säga att det är ungefär lika rasistiskt som när de vita männen upptäckte Amerika och spred, den för dem beskedliga sjukdomen mässlingen, som visade sig vara dödlig för de infödda .. det är sånt som händer när människor möts över gränserna.

De som drabbas hårdast är de som lever under sämst förhållanden och de som inte tar med det i beräkningen är mer än lovligt naiv.


Det borde finnas NÅGON som har .. eller försöker få .. en överblick över situationen, en plan, en färdriktning eller åtminstone skuggan av en idé om hur vi ska lösa "det här" så det fungerar för ALLA.

Men den ende vi hört talas om hittills är  .. Någon Annan.1 kommentar:

  1. Ja, lite märkligt att fokusera på ohyra och sjukdomsspridning i samband med flyktingar

    SvaraRadera