tisdag 22 september 2015

Rykten sprids just nu .. men ..

.. det kan vi dementera.(vi debatterar inte ryktet vidare här).

Rykten .. ryktet??

Vilka rykten? .. och varför får de inte debatteras?

Finns det något bättre sätt att tända människors nyfikenhet och intresse än att säga .. jag vet något som du inte vet, men jag tänker inte berätta vad det är, för då blir det förmodligen värre, även fast det inte är sant trots att ett rykte påstår det?

Jag blev naturligtvis vansinnigt nyfiken när jag läste SVT:s dementi på twitter.


Det är väl uppenbart att SVT numera har en klar rödgrön färgsättning, men att de skulle vara direktstyrda av regeringen i sann nordkoreansk stil har väl inte direkt varit en tanke som slagit mig.

I alla fall inte särskilt ofta.

Men vilket rykte värjer sig vår statstelevision mot? Var kommer det ifrån? Det måste vara väldigt allvarligt om ledningen på SVT går ut och dementerar offentligt. Kanske ryktet till och med innehåller ett uns sanning om ministrar som ertappats när de smorde kråset vid middagsbordet tillsammans med VD:n för SVT? En middag som givetvis bestod av förrätt, varmrätt och dessert samt vin och en konjak till kaffet. En konspirationsmåltid där båda parter kliade varandra på ryggen och ingen tänkte på gamla mormor.

Och jag behövde inte leta länge förrän jag hittade Lars Eriksson.. som jag inte har en aning om vem det är .. som skrev följande på facebook ..


 Att en stor och offentlig aktör går ut offentligt och dementera ett rykte som få har hört talas om gör att, åtminstone jag, börjar undra .. VARFÖR?

Varför ger en så stor organisation som SVT spridning åt ett obekräftat rykte som hade självdött i brist på näring om det inte hade dementerats .. kraftfullt och utan möjlighet till ifrågasättande?

Hmm .. här ligger något illaluktande begravet .. eller .. kastar man en sten så skriker den som blir träffad .. är den spontana reaktionen som följs av tanken .. det är nog inte de vassaste knivarna i lådan som arbetar på SVT.

Men eftersom ryktet .. från facebook ..  är dementerat .. på twitter .. så bör det givetvis inte heller debatteras. En självklarhet för SVT som därmed visar vilka det är som avgör vilka rykten eller sanningar som folket klarar av att förhålla sig till.


9 kommentarer:

 1. Svensk media har alltid varit noga med att poängtera hur opartiska vi är och att vi har världens bästa yttrandefrihet och demokrati...Hmm

  SvaraRadera
 2. Bara en blind kan ju ha undgått att se detta. Jag tror dock inte att det beror på en direkt order utan på den symbios som skapats mellan politiker/journalister/proffstyckare/kulturpersonligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tror inte heller det är en direkt order. Behövs inte. SVT/SR gör det så fint frivilligt.

   Radera
 3. Ja barnprogrammen på 70-talet var väl så där lagom opartiska så dagens nyhetsprogram går i samma fotspår. Det ska börjas i tid om det vänstervridet ska bli.

  SvaraRadera
 4. Vi är alla 'uppfostrade' via SVT... /Gunilla

  SvaraRadera
 5. Kristianstadbladet har en bra ledare om detta:
  http://www.kristianstadsbladet.se/ledare/vem-ar-mannen-pa-gatan/

  SvaraRadera
 6. För ca 10 år sedan fick jag höra av min kollega att man på Sydnytt inte fick visa eller rapportera om vissa händelser. "Det hade blivit ett jävla liv" om det hade kommit ut vad som händer varje dygn och vilka som ligger bakom. Detta kom då direkt ifrån en av killarna på Sydnytt redaktionen.

  SvaraRadera
 7. Spännande, dock ej förvånande tes och uppslag, men
  är detta sant så har måste det representera politiskt sprängstoff?

  Är inte våra publika informationskanalers uppdrag att bedriva objektiv, opolitisk nyhetsbevakning?

  Kanske skulle SVT's egen Janne Josefsson reda ut huruvida det finns en koppling mellan den politiska maktsfären och SVT's mediestyrning, eller som antyds en nordkoreansk modell av propagandaapparat?
  Men då undrar man var "Den Store Ledaren" har tagit vägen, för det kan väl inte symboliseras av vår statsminister?

  Undrande

  SvaraRadera
 8. I veckan gjorde ju även SJ en dementi angående uppgifterna att kaos med stöld och vandalisering skulle ha inträffat på ett tåg med gratisåkande flyktingar.

  SvaraRadera