söndag 1 maj 2016

Upp trälar uti alla stater ..


.. som hungern bojor lagt uppå.
Det dånar uti rättens krater,
snart ska utbrottets timma slå.
Störtas skall det gamla snart i gruset.
Slav stig upp för att slå dig fri!
Från mörkret stiga vi mot ljuset,
från intet allt vi vilja bli.

Första maj .. det är dagen då de mätta, välavlönade och trygga pamparna, med de mest heltäckande, finmaskigaste välfärdsavtalen i hela landet, tågar på gatorna med röda fanor och visar sin solidaritet med dem som inte kan ta ledigt den första maj, genom att gasta ..

Upp till kamp emot kvalen
Sista striden det är,
ty Internationalen
åt alla lycka bär

Det är vackert och symboliskt, eller hur? Särskilt gillar jag att höra statsministern sjunga textraderna " Störtas skall det gamla snart i gruset" och "Från mörkret stiga vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli". De får liksom en särskild klang och innebörd efter hans presskonferens då han, ilsken, stressad och irriterad över Miljöpartiets kaos, svarade  "Jag är Sveriges statsminister, och vi har ett gemensamt projekt".

Vilket det "gemensamma projektet" är har vi vanliga dödliga ännu inte fått kläm på, men av det som vi hittills sett handlar det om att smeta ner de borgerliga partierna med "brunhet" .. dvs samma sk*tkastning som sossarna i åratal har kämpat för att få svart bälte i, för att dölja innehållslösheten i sina egna förslag.

För som Stefan Löfven själv uttryckte det "om vi inte har en rödgrön regering, en socialdemokratiskt ledd regering, då har vi en blåbrun regering". Och "det är något helt annat" .. och där har han för en gångs skull alldeles rätt även om det var rätt onödigt med den blåbruna färgsättningen när hans egen regering börjar skifta betänkligt i rödsvart.

I år kryddas den sosseröda soppan med en gammal goding i form av en ny reform! Moderna beredskapsjobb i staten! Kan det vara det som är " Från mörkret stiga vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli"?

MODERNA beredskapsjobb .. med avtalsenlig lön .. kommer naturligtvis att göra all skillnad i världen när de ställs mot bidragen till de arbetslösa som i dag belastar statskassan?

Men alla från min generation minns de gamla omoderna beredskapsjobben där arbetslösa fick arbeta med skogsröjning och parkarbete i stället för att digitalisera arkiv och märka vandringsleder". 

Det var ingen höjdare då men nu har utvecklingen verkligen gått framåt och NU kan alla se att det äntligen har vänt och att regeringen har "påbörjat samhällsbygget". NU har regeringen "en satsning på välfärden som är mycket starkare än på många år". Och bäst av allt .. det är ingen risk att de nya, moderna beredskapsjobben leder till stadigvarande arbeten i det kapitalistiska näringslivet!

Jag är ärligt talat dödstrött på de självgoda första maj-tågen och de hycklande och förljugna första maj-talen, men eftersom jag inte vill avstå från själva ledigheten så tycker jag att vi gör något annat av dagen.

Varför inte en verklig solidaritetsdemonstration där vi hyllar dem som vi alla är beroende av? Varför använder vi inte denna förlegade, meningslösa dag till att hylla alla dem som arbetar inom skola, vård och omsorg och alla som för en relativt blygsam lön .. i förhållande till dagens demonstranter .. försvarar oss mot brottslighet och främmande makt.

Ett Pride-tåg för vanliga människor med ovanligt stort och tungt ansvar? Då kan vi som arbetar lite mindre glamoröst också få lite användning av svandunsboor, paljetter, festblåsor, frackar eller fantasifulla uniformer. Då kan vi demonstrera, vifta med flaggor, hålla tal och samlas vid vita dukar, skåla i champagne, frossa i läckerheter som betalats med skattemedel och gasta för full hals ..

Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner.
Den rike inga plikter trycka,
den arme ingen rätt man ger.
Länge nog som myndlingar vi böjt oss,
jämlikheten skall nu bi lag.
Med plikterna vi hittills nöjt oss
nu taga vi vår rätt en dagDet är vi värda, tycker jag!
Expr., Expr., GP, SvD,

6 kommentarer:

 1. Hej anybody! 5000 beredskapsjobb förslår ingenstans i dagens läge, med mängder av arbetssökande, som saknar ens grundskola! Och vad blev det av planerna på att förstärka välfärden med biträden och lärarassistenter? Visst är det personal på gräsrotsnivå, som lärare, undersköterskor och poliser, som är välfärden sanna hjältar!

  SvaraRadera
 2. Märka vandringsleder - det är ju lysande. Efter en vecka bland knott och mygg på Kungsleden under sommaren eller en vecka i snålblåst och tre meter snö kommer nog de flesta välja att åka tillbaks dit de kom ifrån.
  Liten fråga - hur står det till i knoppen om man samarbetar med miljöpartiet och nu första maj, efter deras lilla roadshow, börjar brunsmeta andra?

  SvaraRadera
 3. (s) är väldigt LÄTTSINNIGA när det gäller ämnet försörjning (fattiga individers försörjning). Ams-åtgärder (på några års sikt!) tror man är någon slags "karriärväg" för arbetslösa, inte tillfälligt tjafs som prövats i decennier & bevisligen ingenstans leder (varför återkommer annars ämnet hela tiden?). Hur är det ens möjligt (med tanke på det som pågick i stor skala under 1990-talet/fortsätter att pågå med namnbytt FAS3) att prata ams-åtgärder politiskt idag, år 2016??

  SvaraRadera
 4. Räkna in mig också i ditt första-majtåg!
  Klart de som sliter i vård-omsorg-polis m fl ska få uppskattning av oss som nyttjar deras tjänster. De borde absolut ha mer i lön.
  Socialisternas tåg, däremot, kommer jag _aldrig_ gå i!

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Varför inte riktiga beredskapsarbeten?

  Rensa ogräs från banvallar och motvägar
  Gatsopare
  Klottersanering
  Vägbaneunderhåll
  Snöröjning
  Kottplockning
  Lärare
  Sjuksköterska
  Chaufför
  Sekreterare

  Varför inte gå hela vägen:
  Alla arbetar åt staten. Alla får sin lön via statens kort, det Medborgerliga Solidaritetskortet, där ens månatliga kvot är på förhand uträknad enligt kalkyl.

  Allt utöver kvoten innebär att du placeras i kö.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 6. Jag lånar gärna ut svandunsboor till alla som vill ha. Jag sjunger också mer än gärna i ditt tåg - men varför bara på första maj? Vi kan köra vårt tåg alla 1:a i månaden så kan de S-märkta behålla 1:a Maj så kan vi titta på spektaklet då och lära oss vad vi inte skall demonstrera om.

  SvaraRadera