fredag 8 oktober 2010

Jag gillar inte Lars Ohly ..

.. hur OLIKA han än är!!

Jag tycker inte om det fördömande och agressiva sätt han talar på och jag blir nästan rädd när han presenterar sitt partis politik. Sett ur min synvinkel företräder han en extrem och farlig politik som inte är bra för någon.

Jag misstänker att jag inte gillar Jimmy Åkesson heller .. men eftersom varken han eller hans parti inte synts så mycket i media så har jag inte mycket att basera det ogillandet på. De gillar inte invandrare har jag förstått .. men hur, varför och vad de avser att göra av sitt ogillande har vi fått veta väldigt lite om egentligen? Men av det som framgått så företräder Jimmy Åkesson en lika extrem och enögd politik som Lars Ohly .. det är bara olika samhällsskikt som får bära skuldbördan och hatet.

Jag accepterar att de och deras väljare tycker och tänker så, men jag behöver inte sympatisera med deras åsikter, eller hur?

Vad jag förstår så vill Lars Ohly slänga ut alla 330 000 Sverigedemokrater ur landet .. eller det kanske bara de 20 som är närmast som besvärar .. medan Jimmy Åkesson förmodligen vill hindra kanske lika många från att komma IN i landet???

I vilket fall som helst så skulle jag inte ha något alls emot att träffa varken Jimmy Åkesson eller Lars Ohly över en kopp kaffe. Inte heller skulle jag dra mig för att ta någon av dem i hand eller stå i samma lunchkö eller dela samma sminkloge/kopieringsmaskin. Båda är säkert trevliga och sociala personer .. om man bortser från politiken.

Det går att skilja på sak och person, eller hur?

Det skulle vara roligt att få en aning om hur de egentligen tänker? Dessutom så är det mer intressant att träffa människor som är OLIKA. Om jag bara skulle umgås och tala med likasinnade som levde under ungefär samma levnadsvillkor som jag själv .. ja, då skulle både jag och mitt liv bli endimensionellt.

Precis lika endimensionellt och enögt som ett extremparti .. inte särskilt roligt alls, annat än för de redan frälsta.

För det är ju så .. att för att kunna fördöma så måste vi ju först förstå vad det är vi fördömer. Vad som driver de människor vi föraktar eller ser ner på .. hur de tänker .. och varför de tänker så?? Och för att kunna förstå det så måste vi ju tala med varandra, se människan bakom det vi tycker illa om, utbyta åsikter och erfarenheter och kanske till och med ändra inställning ibland?

Det finns alldeles förfärligt mycket människor som ser sig själva som någon slags elit .. politiskt, kulturellt, ekonomiskt eller intellektuellt .. mer högstående och förmer än den breda massan. Människor som anser sig ha alla rätt, alla svar och som vägrar att se att det kan finnas lika många lösningar på ett och samma problem som det finns människor.

Det skulle vara kul att få en enskild fika tillsammans med några av de mest extrema bland dem också .. bara för att få grepp om VARFÖR de lider av denna vanföreställning??

Att gå till angrepp och försöka tillintetgöra, utplåna eller isolera är den feges väg ... den som är modig och förtroendeingivande lyssnar, försöker förstå och komma fram till en lösning.

Så ser jag det i alla fall.

8 kommentarer:

 1. Kusinen från landet8/10/10 16:14

  Jag instämmer, jag med. Men måste medge att - hur fördomsfri jag än vill vara - så kommer jag emellanåt på mig själv med att ha en eller annan fördom mot det ena eller det andra, och det tror jag faktiskt gäller för de allra flesta.

  SvaraRadera
 2. Vem har inte fördomar?? Jag är helt nedlusad med dem .. mot genusforskare, kulturelitister, vänsterfolk och ibland också mot invandrare. Men jag är inte sämre än att jag kan erkänna att det är just fördomar .. oftast byggda på ren okunnighet!! ;-)

  SvaraRadera
 3. Fördomar har alla - men det gäller att vara öppen att ändra sig. Ibland visar det sig att man har rätt i sina fördomar, och då har man inte förlorat något på att bekräfta det, eller också får man klart för sig att det bara handlat om fördomar och man får mer kunskap istället.Vi har lite samma tankar tror jag :)

  SvaraRadera
 4. Jag önskar att ni satt med vid en familjemiddag där jag och mina syskon sitter runt bordet. Vi har en hum om vad våra föräldrar röstar på men vet inte säkert och sedan är det vi syskon som sagt: 1 socialist, 1 moderat, 1 kd, en folkpartist och sedan hon som oftast är centerpartist när hon inte är socialdemokrat. Jag har sagt det förr och säger det igen : vi idiotförklarar varandra med breda käftar och stora ord men gäller det så går vi i döden för varandra. För övrigt har vi gemensamma och egenodlade fördomar var och en också. I den stora politiken tycks det dock som om tomma tunnor skramlar mest - och ibland tror jag det beror på dålig påläsning eller okunnighet. Det är sorgligt över måttan sorgligt oavsett om det är Ohly eller Åkesson som står för det.

  SvaraRadera
 5. Synen på SD-anhängare har tagit lite väl stora proportioner:
  http://www.aftonbladet.se/wendela/relationer/article7924552.ab

  Herrevjisses även om de är främlingsfientliga så är jag mycket räddare för AFA som är ett direkt och fysiskt hot mot andras demokratiska rättigheter.

  Skulle inte förvåna mig om SD åker ut nästa val då folk sett att de faktiskt inte levererar.

  SvaraRadera
 6. Kusinen från landet8/10/10 21:07

  Jag måste absolut hålla med om att AFA är skrämmande! Snacka om att ge f*n i demokrati!

  SvaraRadera
 7. Angus Young9/10/10 17:49

  Den stora skillnaden mellan Ohly och Åkesson är att Ohly representerar en fruktansvärd ideologi som man hade hoppats på att den kastats på historiens soptipp i.o.m. 80- och 90-talets stora kommunistrensning i.o.m. Berlinmuren, Solidaritet, det kroatiska självständighetskriget o.s.v.

  Åkesson representerar bara ett parti som har en viss programpunkt som skiljer sig från de övriga, nämligen ett förhindrande av en okontrollerad massinvandring. I Sverige ses SD som extremt. I resten av europa ses förmodligen Sverige som extremt.

  SvaraRadera