söndag 30 september 2012

Aldrig är livet så lätt att leva ..


.. och framtiden så ljus och lovande som när en opposition presenterar en skuggbudget.

Det lovas miljarder till forskning som kommer att resultera i upptäckter som i sin tur kommer att kunna omsättas i produkter som Sverige kan sälja till ... ?? nåja ... något land som fortfarande har tillräckligt stabil ekonomi för att kunna ägna sig åt import från oss. Vi bör dock undvika att ställa allt för stora förhoppningar på USA, Japan .. eller Asien i övrigt, större delen av Europa .. speciellt inte Irland, Grekland, Spanien, Portugal eller Frankrike. Men Tyskland kanske kan vara intresserad av en ny svensk uppfinning?

Om vi pryder förpackningen med en bild av kungahuset eller kronprinsessfamiljen?

Så pytsas det ut 100 miljoner till läxhjälp och 200 miljoner till skolor som har anmärkningsvärt dåliga resultat, vilket utslaget på de berörda inte blir så mycket, men kanske kan förbättra de svenska dåliga resultaten från det som en gång var Världens Bästa Skola, (någon gång på 60-talet?), och så löser sig den lilla pinsamheten.

Äldrevården lovas 300 miljoner från sossarna och 3 miljarder från Miljöpartiet, så de blir ju vinnare om partierna kan enas i en regering, eller det kanske inte fungerar så?

Sossarna tar i alla fall bort FAS 3 med omedelbar verkan samtidigt som de tar bort den bortre tidgränsen i sjukförsäkringen, vilket är en idé som ser ut som en tanke som kläckts av Göran Persson. "Relativt snabbt" blir då arbetslösa FAS3:are icke-arbetslösa, om än med lite mindre än avtalsenlig lön, vilket uppvägs av att sossarna höjer taket i sjukförsäkringen så att fler kan få lite mer.

De stackare som sitter fast mellan stolarna får sitta där de sitter, för tanken från vänster är den samma som nu .. det är hårt arbete som gäller, men det tänker jag ägna lite mer uppmärksamhet åt när jag verkligen vet vad som utlovas.

Miljöpartiet vill lösa miljöfrågorna på egen hand och avsätter 41 miljarder till klimatåtgärder som ska finansieras med ökade skatter på 13 miljarder??? Och för säkerhets skull öser de på med 5000 kr om året till ensamstående föräldrar vilket förmodligen gör att Sverige avancerar från ett av världens singeltätaste länder till det ojämförligt singeltätaste landet i världen.

Ingen räknar med någon nedgång i den framtida ekonomin eller någon faktura som Sverige måste vara med och betala med anledning av EU:s krishantering och alla räknar helt kallt med att Sverige kommer att bli en stor aktör på marknaden nu när det finns en sosseledare som anser att näringslivet är bäst, att det också finns god kapitalism och att det behövs vinstdrivande företag även i välfärden.

INGEN kommer att behöva betala mer skatt .. om det blir någon förändring så blir det åt andra hållet, det är bergsäkert med handen på hjärtat.

Att bensinpriset går upp och kilometerskatten återinförs kommer bara att drabba de som redan har och gott kan ha lite mindre. Till exempel tillverkaren av produkten, åkaren som fraktar den och handlaren som säljer den.

Att sedan tillverkaren höjer priset på grund av de höjda fraktpriserna som åkaren fakturerar på grund av kilometerskatten och att handlaren i sin tur höjer sina priser för att kunna fortsätta ett liv som handlare .. påverkar ju inte oss som får betala mer för mjölken. Det är ju inte SKATT utan kapitalismens avigsida och kan skyllas på den regering som vi har nu.

De miljarder som inte redovisas i någon finansiering för från sossarna och de som Miljöpartiet inte lyckats få till genom att fördyra transporter är fortfarande ett oöppnat paket ... men när det väl öppnas så är jag övertygad om att alla frågetecken och betänkligheter kommer att få sina svar.

Livet kommer förmodligen att bli lätt att leva, framtiden ljus, ren, vacker och lovande och alla kommer att må bra, bli försörjda, kompetenshöjda och lågbeskattade i den bästa av alla världar där arbetslösheten kan mätas i någon flämtande liten procentenhet och alla anställda i offentlig sektor avlastas av tillströmningen av arbetskamrater från FAS 3 .. med avtalsenliga löner betalade av skattebetalarna.

Sverige kommer att bli ett föredöme för alla andra länder som försöker lösa sina problem genom att skära bort stora skivor av välfärden, höja skatten, minska på antalet offentliganställda, sänka pensioner och ändå brottas med en arbetslöshet på över 20%. Tänk vad glada de kommer att bli när vi presenterar lösningen på hur en slipsten ska dras!

Det är många som drar en suck av lättnad över att det nuvarande vanstyret nu kan avlösas av gammal hederlig s-politik ledd av någon som "arbetat med näringslivet i hela sitt vuxna liv" och vet hur en såg ska dras, hur man svetsar samman en burk eller ett rör och hur man bäst förhandlar om högre lön, kortare arbetsdagar och bättre pension.

Vilken evig tur att jag inte satsade på politiken! Jag skulle aldrig ha fått det här att bli lika delar plus och minus i en trovärdig skuggbudget, under dagens förutsättningar?

AB, AB, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, Expr., Expr., Expr.,
Bloggat: Thomas Böhlmark, DHE,

1 kommentar: