lördag 8 september 2012

Jag är så urless på feminism ..


.. genusdebatter och hela biddevitten.

Och jag vet .. jag är den lägsta bland de lägsta. Kvinna, medelklass, obildad, hetero, inte längre ung, okulturell (finns det ordet?), bosatt utanför Stockholms innerstad och inte ens fattig, misshandlad eller beroende av en man.

Nu visslar jag i kyrkan, sviker mina medsystrar, skriver om sådant jag inte begriper och om jag inte är varsam med orden nu så blir jag dessutom ett demokratiskt problem och ett hot mot yttrandefriheten?

För inte så många år sedan kunde jag tala, tillsammans med både män och kvinnor, om det som då var feministiska värderingar, lika lön för lika arbete, respekt, lika värde, rätten till min egen kropp, delat ansvaret för hem och barn samt rätten till mitt eget liv  .. nu törs jag nästan inte skriva det här inlägget.

Vad är det som hänt egentligen?

Det som är feminism i dag liknar i mångt och mycket vänsterpolitiken. Jag är inte välkommen att vara med i debatten, jag ska ledas och inte tycka själv .. eftersom det finns andra som "kan" frågan bättre, sitter inne med svaren och kan peka ut "den rätta vägen".

Jag har fel språk, fel frågor och ger fel svar om någon händelsevis skulle fråga om min åsikt. Och eftersom jag ändå inte vet vad jag talar om så kan jag ju lika gärna skriva som jag känner .. jag är urless på hela den feministiska röran, dess lättkränkthet, krav på tolkningsföreträde och munkavlebeläggande.

Jag läser vad My Vingren beskriver och tycker naturligtvis att det är förfärligt. Jag har också läst en massa kommentarer riktade till debattören Pär Ström som har varit lika förfärliga och jag tycker verkligen att möjligheten att fritt diskutera samhällsfrågor på nätet kunde användas bättre.

Men hatet och ordvalet är lika illa oavsett vem det riktar sig mot och i alla andra sammanhang kallas det för näthat och innehåller exakt samma lobotomerade budskap .. hora, bög, fitta (används ofta också till män), luder, hoppas du dör, jävla idiot, någon borde skära kuken av dig eller något annat fantasirikt.

Karin Pettersson skriver att hatet mot feminismen beror på kvinnohat som är följden av att en del människor tycker att jämlikhet, öppenhet och tolerans gått för långt.

Gått för långt?

Hur är det egentligen med jämlikheten mellan de som inte ingår i den feministiska eliten och dem som sitter trygga i sin genusbubbla? Vem talar med eller lyssnar på vanliga kvinns?

Vem bryr sig om de äldre kvinnorna som ensamma sitter i sina lägenheter, vilse i demensens dimmor och utlämnade till okända, tillfälligt anställda i hemtjänsten som tar sig in med egen nyckel?

Vem bryr sig på allvar om kvinnorna som för skitlöner slitit ut sina kroppar i samhällets tjänst och vem talar för kvinnorna som bott i Sverige i årtionden och ändå inte talar språket eller har någon ny kontakt i landet? Varför talas det inte mer om skolans flathet inför det som i arbetslivet skulle vara åtalbart som sexuella trakasserier?

Vem undrar varför så många kvinnor mår så dåligt nu när jämlikheten, öppenheten och toleransen kommit så långt?

I stället lägger feministerna krutet på att diskutera ordet hen och reagerar med kränkthet på varje "utomstående" som vill diskutera "deras" fråga. Särskilt om det råkar vara en man som vill beskriva sin syn på jämlikhet. Är det det som Karin Petterson menar när hon talar om den ökade öppenheten?

Och toleransen, var är den? Tolerans är väl knappast det ord som först dyker upp när jag läser feministiska debattartiklar i tidningen.

Vad gör feministerna egentligen? Mer än skriver debattartiklar om feminismen och kvinnohatet? Har möten om feminismen? Känner sig kränkta?

Karin Pettersson skriver .. "Alla kvinnor som tar plats i samhällsdebatten och definierar sig som feminister känner igen sig [i MyVingrens debattinlägg]. Hatet, aggressiviteten och hoten om våld. Bombmattan av könsord och våldtäktsfantasier".

Men det är de vanliga kvinnorna som enbart tolkas och kommer till tals som underlag i tidningsartiklar, som drabbas fysiskt av aggressiviteten från frustrerade, fega stackare till män som slår den som inte kan försvara sig .. och då duger det för det mesta lika bra med barnen, familjens hund, gamla föräldrar eller en svagare man som finns på plats. 

Det är de unga tjejerna som dagligen får ta den verbala bombmattan av könsord på sin arbetsplats .. skolan. 

Det är de vanliga kvinnorna som utsätts för de faktiska våldtäkterna och de 201 kvinnorna som redovisas som mördade i Aftonbladets granskning är vanliga kvinnor .. inte kvinnor som "tar plats i samhällsdebatten och definierar sig som feminister".

För inte så många år sedan var jag en nagel i ögat på min arbetsgivare. Jag kallades .. lite "humoristiskt" .. för företagets kvinnosaksalibi .. i dag känner jag absolut ingen samhörighet med feminismen.

Jag tror på att män och kvinnor är jämlika, har samma värde och bör ha samma förutsättningar. Jag vet också att de inte har det och att det finns en hel del att ändra på .. men när det gäller det som i dag kallas feminism så känns det inte som om vanliga kvinnor räknas som "riktiga" feminister. Kanske är vi inte ens riktiga kvinnor?

Hur kunde det bli så här?

18 kommentarer:

 1. Som man kanske jag inte ser problemen, men undervisa mig gärna. Jag har uppfattningen att män och kvinnor har i stort samma rättigheter och möjligheter och att vi alla är lika inför lagen.

  Det som skiljer mellan män och kvinnor är att vi är biologiskt olika, vi har olika viljor och värderingar som alla har sin grund i reproduktionen. För att en man ska sprida sina gener vidare räcker det att han har vad som krävs i 15 minuter. Sen kan han bättra på genernas förmåga att ta sig vidare genom att stanna i 15-20 år. För att en kvinna ska kunna föra sina gener vidare måste hon ha vad som krävs i 15-20 år, hon har ingen 15 minutersvariant. Det här gällde innan vi kom på preventivmedlet och faderskapstesten, men våra beteenden har inte ändrats, eftersom de är invävda i våra gener.

  Man kan likna det vid fotboll där män spelar anfall och kvinnor försvar. Anfallarna behöver bara ha tur en gång, medan försvararna behöver ha tur varje gång. Det här har lett till att män bara behöver vara bra på en sak, medan kvinnor inte får vara dåliga på något.

  Det leder också till olika sorters ytliga sidor hos könen. Män kollar efter ungdomlig hälsa (snabbindikatorn är brösten), kvinnor kollar efter 15 års försörjningshjälp (snabbindikatorn är bilen). Fast det vi söker är svaret på frågan: "kan den här personen hjälpa mig att föra mina gener vidare?".

  De saker du räknar upp, där kvinnor behöver stöd, tror jag säkert stämmer. Men finns det inte ungefär lika många män i liknande situationer?

  SvaraRadera
 2. Kusinen från landet8/9/12 20:27

  Any, jag kunde inte instämma mer än jag gör! Ordet feminism har förvandlats till en svordom; idag skulle jag inte drömma om att kalla mig feminist. Jag vill minnas att vi hade en viss diskussion om det för flera år sedan, men jag hade och har inte din förmåga att sätta ord på på mina tankar och känslor.

  SvaraRadera
 3. Tina Häll8/9/12 23:40

  Instämmer helt med dej och föregående kommentar, kunde inte sagt det bättre själv, det var länge sen det handlade om vanliga kvinnor och ordet "hen", jag tar mig för pannan, finns det inte riktiga problem att slösa krut på...

  SvaraRadera
 4. Fy faán Anybody!
  Anyday I´l be your bitch.
  Jag såg den artikeln å gick igång som en trestegsraket utan förtändning så det fjulnade av och jag bara "nä..orkar inte" sen gick jag ut och klippte häckar.

  SvaraRadera
 5. Gud så bra skrivet. Kan bara hålla med hela vägen.

  SvaraRadera
 6. Ha ha ha, kan inte låta bli att skratta åt Trash roliga kommentar och liknelse med fotboll.

  Fast, att göra mål i fotboll har väl inget med tur att göra? Det är bara att dribbla och sedan när man får en lucka sätter man den i krysset. *asg*

  För övrigt har du så rätt Anybody.

  /Henrico

  SvaraRadera
 7. Trash .. från början var slagorden; "Kvinnor KAN!", "Stå på dig - annars gör någon annan det!", "Höj din röst!" .. vilket både behövdes och gjorde att alla kvinnor kände igen sig. På sätt och vis stämmer det här in på din fotbollsliknelse .. det handlade om att inte spela försvarsspel längre .. ;-)

  Då var mannen också en medspelare som behövdes för att det överhuvudtaget skulle bli någon match .. :-D

  Målet var inte att kväsa/vinna över männen utan att leva på lika villkor, sida vid sida - tillsammans men också var och en för sig på lika villkor men utifrån egna förutsättningar, om du förstår vad jag menar?

  Man kan kanske säga .. att om vi respekterar varandras olikheter så blir vi mer jämlika?

  Kvinnorna i den generation som nu är i 80-års åldern och inte längre orkar klara sig själva och kvinnor från andra länder och kulturer, har fostrats till att; "Bit ihop och tänk på något annat", "Tänk på barnen och stå ut", "Var tyst och tacksam" .. vilket gör att de på ålderns höst eller i sitt nya land inte ställer det allra lilla minsta krav, till skillnad från männen i samma generation/situation.

  En generations/fostringsfråga alltså .. men också en kvinnofråga väl värd att lägga märke till och kämpa för.

  Det är väl det som menas med solidaritet?

  Så skillnaden mellan "kvinnokampen" i dag och i går är väl att då fokuserade VI på den vanliga kvinnan och hennes vardag och nu talar DE om kvinnor på samma sätt som ett politiskt vänsterparti talar om folket. Debatten förs av särskilt utvalda, långt från vanliga kvinnor/vanliga människor, på ett teoretiskt/akademiskt plan för att leda den vanliga kvinnan in på rätt väg .. oavsett om hon vill det eller inte.

  Svarsutrymmet här är begränsat har jag märkt .. annars hade jag kunnat skriva hur mycket som helst, nu kan jag själv se att det blev lite råddigt och ofullständigt.

  SvaraRadera
 8. "nu talar DE om kvinnor på samma sätt som ett politiskt vänsterparti talar om folket"

  De som talar idag är ett antal kvinnor i övre medelklassen, gifta med män som är ännu ett snäpp högre i samhällsstegen. Att de flest (män OCH kvinnor) är under dem på samhällsstegen ser de inte. De tittar uppåt och ser att där uppe i börsbolagens styrelser är det fortfarande ojämställt. Kvinnorna under dem skiter de i så länge de stödjer kampen om styrelseplatserna.

  Helvetet har en särskild plats för de kvinnor som inte stödjer dessa övre medelklasskvinnor!

  SvaraRadera
 9. Jag tycker att du skriver väldigt bra.
  Jag känner också att jag inte har något gemensamt med dagens feminister. Jag tror personligen på jämlikhet, att man har samma värde oavsett kön och att både män och kvinnor ska behandlas med respekt. Dagens feminism och genusvetande sysslar med att kontrollera att de älvor som dansar på ett nålhuvud tilltalar varandra på ett politiskt korrekt sätt, medan verkliga människor far illa ute i det verkliga samhället.
  Därför är jag inte feminist, och som utvecklingen sett ut de senaste femton åren kommer jag aldrig att bli det heller. men jag kommer alltid att kämpa för jämlikhet.

  SvaraRadera
 10. Hej Trash
  Jag läser psykologi. Vi psykologistudenter är 80-90% kvinnor. Om du visste hur olika värderingar vi har. Jag har alltid varit en empatisk individ med känslor över öronen, mina mål är att hjälpa människor men bland oss finns kvinnor som är starkt ambitionsinriktade och vissa som är riktiga genier i statistik och matematik.

  Tyvärr får jag säga att idén att kvinnor och män har olika viljor och värderingar och att detta skulle vara skapat av biologin är sofistikerat struntprat, såkallad neurosexism. Idén att kvinnor är mer empatiska är tyvärr falsk, det skiljer sig från person till person. Idén att män är mer logiska är också falsk, idén att kvinnor har en stark intuition, falskt, att kvinnor har bättre simultankapacitet, falskt, att pojkar tycker om sport och bilar, falskt, att kvinnor är mer kärleksfulla och förstående, falskt, att pojkar är mer öppna och progressiva, falskt med mera, med mera.

  Det har länge varit en dominerande samhällsklass som bestämt hur könen skall vara, vem man skall tycka om, vad som är attraktivt. Så är det inte längre. Det är okej att vara sig själv idag på ett sätt som inte var okej för ett par generationer sedan.

  Själv har jag varit feminist sen i tonåren. Jag fasar över all talang man kastat bort genom att neka någon att ägna sig åt vad de är bra på baserat på kön, eller vilken risk man tagit när man sätter folk som är rätt kassa på viktiga positioner bara för att de har ett visst kön. Jag har stakat ut min egen väg genom livet, inte gett vika för könade regler och kämpat för min rätt att vara mig själv, vilket ofta inneburit att jag skiljt mig från mina kamrater. Samtidigt har jag varit aktiv i att försöka stärka kvinnors sociala, kulturella och ekonomiska rättigheter och möjligheter. Det har inte alltid varit enkelt, jag har mött mycket motstånd för att jag vågar utmana förväntningar och göra vad som känns bra och rätt, inte vad omgivningen kräver baserat på kön.

  Hade du sett mig hade du nog trott du känner mig. Du hade nog sagt; "pfft, ytterligare en man", för det är så jag ser ut på utsidan.

  SvaraRadera
 11. JemyM:
  Jag protesterar. Biologer anser att könet är deras domän, fast den skyttegraven har funnits länge mellan biologi och psykologi. Vi är på olika sidor och det är sälla biologin måste backa mot psykologin.

  Om du trodde jag menade att alla tjejer gör på ett sätt och alla killar på ett annat, så har jag uttryckt mig oklart. Jag menar att det finns tydliga könsskillnader. Tag längd, till exempel. Män är längre än kvinnor i medeltal, men vi vet alla att några kvinnor är längre än några män. Den som tror att könet är en social konstruktion bör börja med att förklara längdskillnaden.

  I övrigt verka vi tycka lika om att kön inte är en kompetens i sig.

  Det sista du skrev "Hade du sett mig hade du nog trott du känner mig. Du hade nog sagt; "pfft, ytterligare en man"". Jag har en brist, mitt hat blossar upp när någon vill berätta för mig vad jag tror och kommer säga. Du vet inget om mig och ändå gör du avancerade antaganden om mitt beteende, låt bli. Det kanske inte var illa menat, men jag blir arg ändå.

  SvaraRadera
 12. Oj så bra skrivet!!! Har försökt formulera mig så ofta kring detta men du träffade direkt rätt.

  Och jag gillar verkligen det du skrev i kommentaren: "Man kan kanske säga .. att om vi respekterar varandras olikheter så blir vi mer jämlika" Och det stämmer så bra.

  SvaraRadera
 13. Missade att lägga till att föregående skrevs av Trollan.

  SvaraRadera
 14. Bilogi måste ha påverkan för det finns undersökningar om att exempelvis testosteron påverkar en människas minneskapacitet negativt. En annan undersökning säger att östrogen påverkar en persons verbala förmåga positivt.

  Bara en sådan sak och jag tänker inte skriva någon svepande generalisering baserat på ovanstående, eller ... :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 15. Bara en liten parentes - jag har väldigt svårt för uttrycket, Kvinnor Kan.
  Det känns som om det saknas en outtalad fortsättning på den uppmaningen, en nedvärderande uppmaning, som om alternativet vore att kvinnor INTE skulle kunna...?
  Mitt förhållningssätt till feminismen är nog att inte läsa alltför mycket om genusdebatten i media utan istället predika människovärdestanken för mina och andras barn - oavsett könstillhörighet!

  SvaraRadera
 16. Det är oacceptabelt att skriva mordhot till andra människor. Ingen, oavsett kön/ålder/hudfärg/sexualitet/religiös åskådning, ska behöva bli utsatt för hot och riktigt vidriga kränkningar.

  Dock så är många av personer (säger inte att My är det, har läst för lite av henne för att uttala mig om det) som säger sig bli utsatta för hot och kränkningar lika goda kålsupare. Många av dessa är själva lika hårda och kränkande i kommentarer mot oliktänkande. Vet att både t ex Billing och Pär Ström har fått bilder skickade till sig på avhuggna penisar.
  De använder sig även mycket mer än gärna av härskartekniker (fast de på samma gång inte är sena att anklaga sina meningsmotståndare för att använda sig av sådana så fort argumenten tryter). Det vanligaste är att försöka skratta bort och förlöjliga sina “motdebattörer”. Folk som sysslar med sådant gör det oftast för att de inte kan svara, men däremot kan de då skratta i syfte att försöka ge sken av att meningsmotståndarna är efterblivna och under deras värdighet vilket de tror sig komma undan med via fördelen att ha tolkningsföreträdet. Jag har sett det beteendet hos många idioter genom åren (både hos högerfolk, feminister, SD:are och extremvänster). De hånskrattar, raljerar och är oförskämda mot alla som inte tycker som de själva och skulle någon komma med ett sakligt motargument eller en besvärlig fråga reagar de ofta upprört över-oförskämt, ibland även börja gråta överdrivet.

  SvaraRadera
 17. Tack min syster i anden! Hör av mig när Christofer från Teknikhjälpen lagat min totalkapade dator.

  SvaraRadera
 18. Trash
  Fast biologi ingår i psykologi, såkallad biologisk psykologi. Man behöver förstå både hur hjärnan fungerar och hur dess produkt (tankar) fungerar, lite som en datortekniker behöver förstå hur hårdvara och mjukvara fungerar.

  Det är dock möjligt att jag missbedömt dig, när du pratade om skillnader så tänkte jag på neurosexism. Jag är rätt bitter över folk som menar att kön bestämmer kompetens eller karaktär, men du hör som du säger inte dit. När jag sa att du "tror du känner mig för att jag är man" så är det en referens till just neurosexister som tror att de vet hur jag fungerar baserat på kön. Jag tar tillbaka det.

  När man säger att könet är en social konstruktion är det för mig ett synsätt som härstammar från att hela vårt tänkande är uppbyggt kring vår hjärnas konstruktioner, det är den som kategoriserar och formulerar koncept och det är utifrån det vi senare bestämmer socialt relevanta saker, så som kön. Med den inställningen blir dock även ett träd en social konstruktion.

  SvaraRadera