Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

torsdag 27 september 2012

Ursäkta en okunnig ...

Jag får nästan allergiska utslag när jag hör orden åtgärder, aktiviteter, sysselsättning, FAS 3, beredskapsjobb och vad-det-nu-hette när människor tvingades ta meningslösa kurser i nagelskulptur, teckenspråk eller skepparexamen för att få "nya dagar" i a-kassan.

En gång i livet var jag själv föremål för åtgärder med krav på aktiviteter, eftersom jag blivit arbetslös efter en tids sjukskrivning. Jag trodde inte att det var sant att jag skulle tvingas sitta av tiden på ett arbetscafé för att få ett blygsamt kas-bidrag för att hålla katastrofen från dörren!

Så jag avstod från det samhället hade att erbjuda och arbetade med svarta, olagliga och egna insatser under den korta tid som det tog att komma på banan igen. Det vann både samhället och jag på.

Nu lovar Stefan Löfven att han ska skrota FAS 3 om han kommer till makten. Det låter väl bra i mina öron, men vad erbjuder han i stället?

Jo, "RIKTIGA arbeten med avtalsenlig lön eller utbildning".

"Relativt snabbt" .. enligt Ylva Johansson.

Hurra!!!! .... eller?????????

Nu kanske vi ska vara lite ärliga och fråga oss vilka det här gäller. Det handlar om människor som inte arbetat på många år. De är inte attraktiva på arbetsmarknaden och inte så unga att de kommer att bli attraktiva på arbetsmarknaden efter erbjuden utbildning eftersom de flesta, oavsett hur mycket utbildning de än får, kommer att bli omsprungna av yngre och mer alerta förmågor med fler arbetsår fram till pension.

Människor i övre medelåldern och uppåt, som under flera år inte har lyckats få ett enda jobb eller visat intresse för en enda utbildning?

Utförsäkrade, utslitna, passiviserade, psykiskt nedbrutna, med lättare funktionshinder, med mer eller mindre allvarliga missbruk eller andra sociala problem.

Vilka arbetsgivare vill ha dem?

De flesta kan inte arbeta, vill inte arbeta eller vill och kan men behöver en handledare/särskilda förutsättningar för att klara av det. Vem vill anställa någon med 75-100% subventionerad lön på de villkoren, när nästan ingen anställer någon med 85% subventionerad lön som erbjuds redan i dag?

Låter jag kall och hårdhjärtad? Det är i så fall inte meningen .. men även om det säkert finns undantag så är det inte helt osant, eller hur?

Vilka "RIKTIGA jobb" är det som Stefan Löfven ska trolla fram ur hatten .. "relativt snabbt"?

Ska alla de subventionerade RIKTIGA jobben skapas i offentlig sektor .. med avtalsenligt lön .. så kommer notan att presenteras för skattebetalarna i form av .. ja, det berättar inte Stefan Löfven???

Stefan Löfvens förslag är i så fall mycket, mycket dyrare än att låta samma människor få behålla sin sjuk- eller aktivitetsersättning, det är ju ett faktum.

Men sjukförsäkringen är den elefant som .. trots att den står mitt i rummet .. alla försöker låtsas att de inte ser.

Och när det i stället talas om värdet av att bli sedd, aktiveras och ha en meningsfull sysselsättning så inbillar jag mig i min okunnighet att krav på långpromenader eller andra fysiska aktiviteter, trevlig kreativ samvaro där människor får möjlighet att syssla med det de brinner för .. hantverk, design, målning, bilar, data, skrivarkurser, andra fördjupningar i ämnen som intresserar eller vad det nu kan vara .. kan ge bättre resultat i gladare människor och ökad framtidstro.

Varför inte ett allaktivitetshus med försäljningsyta och eget gym?

Fast då kanske det skulle kännas kul och meningsfullt att vara utförsäkrad eller arbetslös och "sysselsatt" och det skickar ju helt fel signaler, eller hur?

Att ruttna i ett FAS 3 eller AMS-projekt, arbeta någonstans där du inte behövs eller traggla med något som utmynnar i en utbildning som du förstår inte kommer att resultera i ett jobb ..  bara för att en grupp politiker ska känna sig handlingskraftiga genom att sätta en ny etikett på dig .. det är ju knäckande, deprimerande och uppmuntrar inte direkt till egna initiativ. Särskilt inte om det dessutom är villkorat för att du ska kunna överleva ekonomiskt.

Och vilka utbildningar är det som Stefan Löfven menar ska ge jobb när han talar så varmt om hälften av de 30.000 som ska lyftas ur FAS 3?? Vad är det för slags arbetskraft landet behöver som de kan utbilda sig till?

Egentligen tycker jag att den som kan klara sig utan åtgärder och samhällsstöd genom eget skapat/skapande arbete, som ger en försörjning men inte räcker till skatt, ska få en lucka i lagen där de kan göra det .. under förutsättning att det inte kostar mer än utebliven skatt.

Jag känner flera som gjort så ändå, utan lagens välsignelse .. och det är förvånansvärt hur ofta den sortens kreativitet resulterar i att de blir mer eller mindre oumbärliga någonstans där de så småningom landar som fast anställda skattebetalare.

Även om det bara är ett fåtal som skulle utnyttja den möjligheten, så tror jag att det blir roligare för alla inblandade, och glada människor känner sig som lyckade människor som blir kreativa, lösningsinriktade, produktiva och framgångsrika människor!

Alla är bra på något, intresserade av något, kan något .. hitta det och ta tillvara på det i stället för att krossa och utplåna det.

Men ett så slarvigt och ostrukturerat synsätt passar väl inte in i den allvarstyngda politiken?

"Sysselsättning" måste vara förnedrande, meningslös, tråååkig och tidsödande .. annars är det ingen "RIKTIG sysselsättning" som berättigar till samhällets stöd och ger politiska poäng i en valrörelse.

AB, Expr., Expr., DN, SvD, SvD, SvD
Bloggat: DHE,

14 kommentarer:

 1. I euforin över att S vill avskaffa Fas 3, bra, så är det kritiska ögat borta.
  Det som presenteras är gammal skåpmat och det kommer att uppodagas när man betraktar förslaget närmare.

  SvaraRadera
 2. Sossarna har i sin arbetsmarknads- och finansplan just presenterat Nya Fas3. Var så god och svälj betet arma medborgare.

  SvaraRadera
 3. Jag har tappat tron på mänskligheten.

  Oavsett hur mycket skattepengar som fördelas ut till de behövande eller hur mycket skatterna sänks så att folk kan ta eget ansvar kommer alltid folk att hamna mellan stolar, bli sk enskilda fall.

  Det spelar ingen roll om politiker lovar guld och gröna skogar eller politiker som pratar om det civila och goda samhället, det kommer alltid att finnas folk som lider och hamnar snett.

  Inga politiker kan konstruera ett system som hjälper alla då alla är unika med unika problem, inga politiker som snackar om civila samhället ser man tar egna initiativ, ställer sig på barrikaderna och med egna pengar hjälper folk som faktist är så desperata att de tvingas be om hjälp på bloggar etc.

  Det är dessutom så jävla tragiskt att de enda människor som verkar bry sig om andra människor är de som själva har erfarenhet av att livet kan ställa till det för en.

  Just nu är jag skitlåg i sinnet, är less på mänskligheten och inser att jag får väl fixa själv i vanlig ordning.

  PS. Ursäkta ett långt intetsägande kommentar. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Väl skrivet Henrico. Nästan som en blogg i bloggen.

  SvaraRadera
 5. Jag tror att det som S pratar så ivrigt om som "riktiga" jobb är av samma art som när S sjukpensionerade folk per automatik efter att man varit sjukskriven 1 år bara för att man skulle ha sin bärgning.Det var inte roligt men å andra sidan var det inte heller så skojsigt när man fick gå den 4 CV-skrivarkursen på raken - sådana kurser betalades på den fina S-tiden via sjukkassan. Nu skickar psykiatrin iväg svårt sjuka till ex. Röda Korset för att de skall sättas igång som ledsagare,besökare eller i väntjänst. Stackare som är psykotiska lämpas över på frivilliga rörelser och skall plötsligt ha handledning och stöttning av dessa som kanske inte varit ute på 4år eller inte klarar vanliga sociala umgängen. Du stora friska hemska värld.

  SvaraRadera
 6. Kan se en framtid med S vid makten och dess avskaffande av fas3 (eller sysselsättningsfasen som den faktiskt heter).

  En person är arbetslös i 9 månader, han har försökt hitta arbete men misslyckats. I dagens system så får han piskan att "om du inte hittar ett jobb inom 9 månader, så ger vi dig en dålig sysselsättning ändå". Fas3 är byggd som en avskräckande mekanik. Nu är det många som inte kan jobba p.g.a. många olika individuella orsaker, och de ska hjälpas på bästa sätt och då är inte fas3 den bästa hjälpen.

  Men tänk att samma person sitter efter 9 månader och tänker "jag kan inte hitta något jobb. Än sen, sitter jag 9 månader till fixar staten ett åt mig. Varför ska jag bry mig?"

  Inget av systemen är bra, men de som kan jobba ska också jobba med ett sådant arbete som de kan utföra och som de gillar att göra. Ingen ska sitta still och ta av våra skattepengar bara för att de inte orkar leta jobb och vill att staten ska hjälpa de till 100%.

  SvaraRadera
 7. Any,

  Kan du plocka bort min(a) kommentar?
  Jag fick ett nervöst sammanbrott tror jag. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 8. Henrico .. nej, varför det!! En fullständigt lysande kommentar? Jag kände igen mig i varje ord och det var jag ju uppenbarligen inte ensam om. Snälla ångra dig igen .. men om du framhärdar så tar jag naturligtvis bort den.

  SvaraRadera
 9. Okej, men du är för snäll mot mig. Det var skrivet i förtvivlan över en medmänniskas situation som det inte går att göra något åt. :-(

  /Henrico

  SvaraRadera
 10. Är det så nattsvart med FAS 3? Jag har förstått att det finns en hel del idiotiska exempel inom det, men finns det några goda exempel? Hur stor andel är det som är dåliga?


  Det låter inte som en bra ide att sponsra hobbyverksamhet, använd hellre resurserna till sällskap inom äldreomsorgen eller som hjälpresurs i skolan eller något liknande där de kan tillföra något bra

  SvaraRadera
 11. Nej då jag är inte alls "snäll. Däremot så känner jag väl igen mig i din känsla av total maktlöshet.

  Anonym 21:04 .. Naturligtvis är idén om allaktivitetshus och gym orealiserbar men visst fungerar engagerade människor bättre och blir mer lösningsinriktade.

  Men ibland kan jag inte låta bli att fundera över varför inte de som hade aktivitetsersättning sedan nästan 10 år tillbaka och närmade sig pensionsåldern, inte kunde fått stanna kvar i det. Förmodligen är det billigare än alla dessa åtgärder och så kunde man lagt krut på att förhindra att så stora grupper hamnade i den sitsen igen.

  Alltså .. man borde ha stängt dörren bakom dem som ändå inte hade en chans att komma in på arbetsmarknaden och satsat mer och jobbat hårdare med dem som var på väg att hamna i samma situation, om du förstår vad jag menar??

  SvaraRadera
 12. Det som jag också reagerat på Any är att vi i dag kan följa politker, lobbyister, mediapersonligheter, d.v.s etablisemanget på internet.

  Vi kan se dem i sociala medier som twitter, se hur de varenda dag lägger ned tid, kraft och energi på att med ordets makt platta till varandra på olika sätt.

  MEN,

  samtidigt kan vi också följa bloggare som hamnat snett, bloggare som fått cancer och lever ensamma, vi kan se det ena tragiska livsödet efter det andra, i samma sociala medier.

  Det här gör mig otroligt nedstämd. De skillda världarna blir så uppenbar, vi och dem. Så nära men ändå så långt borta i från varandra.

  /Henrico

  SvaraRadera
 13. Henrico .. jag är så överens med dig här. Maktlösheten och känslan av meningslöshet är nästan förlamande.

  Och nu när sossarna tänker ta "krafttag" när det gäller sjukförsäkringen så höjer de taket för ersättningarna. Något som knappast får de som inte får någon ersättning alls att fälla glädjetårar.

  Elefanten står fortfarande osedd mitt i rummet, eller hur?

  SvaraRadera
 14. Anonym 21:04 igen
  Jag håller helt med dig om engagerade människor fungerar bättre. Däremot är jag så utomordentligt trött på att det numera är den gängse uppfattningen i Sverige att ansvaret för en individs sysselsättning ligger hos samhället snarare än individen själv. Ett samhälle där folk sitter på arslet och väntar på att samhället ska fixa ett välbetalt och självutvecklande jobb är inte särskilt välmående. Den kulturen måste vi jobba bort i Sverige.

  Samhällets uppgift är att hjälpa till om folk inte kan få jobb för att de har nedsatt förmåga eller för att de inte har rätt utbildning. Individen måste dock själv vara villig att utbilda sig och söka de jobb som den kan utföra, oavsett förmåga eller bildningsnivå.

  Vill bara förtydliga att jag inte på något sätt försöker förringa situationen för de som hamnat i kläm. Det är på sätt och vis två sidor av samma mynt, men jag är övertygad om att det måste gå att lösa båda. Intrycket jag får av mediarapporteringen är att många av de fallen som flaggats upp hade gått att lösa på andra sätt inom den tolkningsramen de har på myndigheten. Vad jag förstår så går beslut ofta emot råd av behandlande läkare exempelvis. Om inte det är ett uppenbart systemfel så vet jag inte vad som är det.

  SvaraRadera