Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

måndag 24 september 2012

En "ny" affärsplan för Sverige???


Jag börjar alltid dagen med att läsa morgontidningarna och ser att Socialdemokraterna återigen har visat prov på handlingskraft genom att snickra ihop en debattartikel i DN.

Det är nästan rörande.

En ny affärsplan för Sverige i fem punkter har Stefan Löfven, Carin Jämtin, Mikael Damberg och Magdalena Andersson snickrat ihop. Jag läser den med stort intresse och konstaterar att det hade varit bra om de börjat med att googla på begreppet affärsplan till att börja med. Almi Företagspartner har en utmärkt hemsida för den som har planer på att starta eget och jag rekommenderar den varmt för den okunnige som vill försöka sig på egenföretagande, söka starta-eget-bidrag eller presentera en affärsplan som kan intressera en långivare.

S-gänget har i likhet med Almi presenterat 5 punkter för hur affärsplanen ska se ut, men det är en viss skillnad ..


1. Utgå från din preliminära företagsidé.

2. Undersök det blivande företagets omvärld, dvs.
kunder, marknad och konkurrenter.

3. Utforma företaget så att det får konkurrensförmåga. Produkten, marknadsföringen, den effektiva verksamheten mm.

4. Räkna, d v s gör budget. Blir verksamheten lönsam? Får du tag i de pengar som behövs för verksamheten?

5. Är du nu beredd att bestämma dig för att företagsidén håller, eller behöver du justera företagsplanerna.

Socialdemokraterna .. (om det är otydligt, så är det mina egna frågetecken som finns i parenteserna.)

1. Höj Sveriges kompetens till världsledande nivå. (Till världsledande nivå genom att tvinga tillbaka dem som saknar gymnasiekompetens till skolan? Med obligatorisk sommarundervisning och genom att dra in alla former av försörjningsbidrag och investera i skickliga lärare?? Vad är det för fel på de lärare som finns och var kommer de andra ifrån? Vad är det för fel på att också satsa lite på de elever som har bäst förutsättningar och bäst resultat?)

2. Skapa jobb i växande och kunskapsintensiva företag. ( Hur? Vilka företag? Vilka reformer? Vilka investeringar? Vilket samarbete i den "globala ekonomin" talar vi om här? Vilka jämförbara länder är bättre än Sverige på att skapa nya jobb .. och varför jämför man över en 20-årsperiod?)

3. Stäng rekryteringsgapet på arbetsmarknaden. (Hur? Vilka investeringar handlar det om och vad menas med utbildningar genom hela yrkeslivet? Vilka "nya" utbildningar behöver utformas, av vem,  och hur ser den stärkande medicinen ut som ska serveras "människor som är mellan jobb"?)

4. Sätt innovation i centrum. (Ett innovationsråd som ska koordineras på högsta politiska nivå och som leds av statsministern? Och när beräknas detta nya politiska, statsministerledda innovationsråd kläcka ur sig ägget som innehåller alla de nya jobben? Om 10 år? 20 år? 30 år??)

5. Inse att allas framgång är Sveriges framgång. (Här ska man stå upp för arbetande människors hopp, värderingar och intressen .. ge alla kvinnor och män möjligheter att arbeta hårt och leva upp till sin fulla potential .. och skapa förutsättningar för framgång, välstånd och en hållbar frihet för var och en av oss? .. ja, jisses .. det är också en avslutning på en affärsplan.)

Ärligt talat .. om Stefan Löfven och hans tappra skara försöker få stöd för företaget "Nystart för Sverige - framgång och välstånd" och lämnar in den här affärsplanen, som är ett mästerverk i otydlighet, så tror jag inte att någon skulle vilja investera i den.

Det saknas nämligen något. Det viktigaste av allt som bör redovisas i en affärsplan finns i Almis punkt 4 .. Vad har affärsplanen för kostnader i förhållande till de beräknade intäkterna? .. det vill säga, den delen som handlar om ekonomin. Av någon anledning har den fallit bort i presentationen av "en ny affärsplan för Sverige"? Punkt 5 är också tänkvärd och även om det kanske är i senaste laget så kanske den kan bli användbar i nästa debattartikel som ska signalera handlingskraft och kunnighet?

Ideén med dagens debattartikel var nog att framstå som ett modernt, trovärdigt alternativ i stället för den gamla vanliga instängda betongvarianten, men det som står i DN i dag är faktiskt inte en affärsplan, rubriken är helt missvisande och borde ha varit .. "Ännu ett antal ideologiska riktningsgivare för Sverige".


*Almis verksamhet har sitt ursprung i Företagarföreningarna, som bildades runt om i landet redan på 40 och 50 -talet. Namnet Almi är inte en förkortning, utan ett påhittat ord som kan härledas till det latinska ordet Almus som betyder växande, närande, fruktbar.

Almi bildades 1994 efter ett riksdagsbeslut om en ny organisation för att främja utvecklingen av mindre företag. De tidigare länsvisa utvecklingsfonderna ombildades från stiftelser till aktiebolag och blev regionala utvecklingsbolag i en koncern med ett av staten helägt moderbolag.
Syftet med bolagsbildningen var att förnya och förbättra verksamheten genom att skapa en mer slagkraftig organisation som var bättre anpassad till näringslivets krav.


DNExpr., Expr., Expr., SvD, AB, AB

5 kommentarer:

 1. Applåder, Any! En elegant sågning.

  Det är här är klassisk vänsterretorik.

  Kom ihåg vad Palme sa: "Politik är att vilja"... och därefter lägga fram de ideella riktningsgivarna för landet.

  HUR detta sedan ska genomföras - och med vilka metoder - det angår inte väljarna, anser socialdemokratiska politiker

  SvaraRadera
 2. Redan när jag läste DN i morse så såg jag fram mot ditt blogginlägg. Salt som vanligt!
  Och man vill ju förstås ha en tidplan för NÄR men framför allt HUR ska detta genomföras. Och vad kostar det?

  SvaraRadera
 3. Roligast kring begreppet ny är väl ändå detta: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article12472632.ab

  SvaraRadera
 4. Patetiskt med "fack-konsulter" som försöker tillämpa sin 50-öres kompetens från arbetslivet med att blåsa liv i det avsomnade sossepartiet !

  SvaraRadera
 5. Alltid lika sorgligt ( eller skrattretande)när ombudsmännen vill likna de stora grabbarna. Affärsplan, business as usual etc. Denna sk. affärsplan kan jämföras med EU;s storstilade planer för tio år sedan. Innehållet där har vi fått facit på.

  SvaraRadera