Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

söndag 24 november 2013

Jag har absolut ingenting ..


.. att skriva om och ingenting att säga egentligen, men eftersom jag själv blir lite fundersam när de bloggar som jag följer dagligen plötsligt tystnar så tänkte jag att det är bäst att skriva några rader i alla fall.

Jag har surfat runt för att få någon form av inspiration, men förgäves. Jag har till och med tittat in på Expressens nättidning för att hitta en Skandal att förhålla mig till .. men vem bryr sig om mediaskandaler?

Men jag såg att det funderades över vad som skulle hända om Jimmie Åkesson avgick som ledare för SD? Konstigt nog är det aldrig någon som funderar över vad som skulle hända med SD om våra andra politiska ledare började förhålla sig till de frågor som väljarna vänder sig till SD för att få svar på?

Om de politiska beslut .. som de biståndshandläggare som Anna Dahlberg skriver om måste ta ställning till .. var mer genomtänkta, strukturerade och lite mindre tolkningsbara, skulle inte det göra arbetet lite lättare? Kanske skulle det underlätta om samma beslut i samma situation fattades på samma grund över hela landet och inte som i dag .. när en person kan få sina önskemål uppfyllda på mindre goda grunder än någon annan i en annan kommun?

Som det är nu blir det svenskt rättsväsende som fattar beslut i välfärdsärenden till en ofattbar hög kostnad och med ett tolkningsresultat som inte alls påminner om lagens intentioner från början?

Feminismen skriver en del om? För min del är feminismen en avslutat kapitel. Kvinnor har nog med krav på sig som det är och behöver inte feministernas pekpinnar och stressande manualer för "hur man blir en RIKTIG kvinna". Jag nöjer mig med att fortsätta vara "en vanlig ofullständig människa" .. hellre misslyckad enligt den feministiska bedömningsskalan än sönderstressad i det dagliga livet.

Så läser jag om tiggare som fryser eftersom de inte har någonstans att bo medan de försöker tigga ihop pengar som de kan skicka hem och om hur en annan bloggare inte kan sova på natten efter att ha sett en hemlös kvinna bädda för natten på en bänk.

När det gäller tiggare så vet jag att jag inte kan göra någon större skillnad .. visst ska vi hjälpa varandra, men det är en omöjlighet att hjälpa ALLA. Hur mycket pengar vi än skänker så är det ett bottenlöst hål, eftersom mycket pengar lockar fler tiggare som behöver ännu mer pengar som lockar ännu fler tiggare .. eftersom nöden är stor i hela Europa. Jag kan inte ligga sömnlös för det .. då skulle jag aldrig få sova mer.

Och stället för att ligga sömnlös över att det finns hemlösa, så är det faktiskt inget som hindrar någon från att fråga .. kan jag hjälpa dig med något? Offra en ytterrock, köpa en filt, bjuda på kaffe eller stanna upp och lyssna på en medmänniskas historia. Det finns också massor av frivilligorganisationer som skulle välkomna en gratis arbetsinsats eller gåvor.  Det är i alla fall bättre än att ligga sömnlös om natten efter en middag med vin på trevlig lokal i innerstan.

På tal om vin så läste jag att det fanns spår av bekämpningsmedel i vissa boxviner. Lite intresserad blev jag eftersom jag nästan dagligen tar ett glas vin till maten, men "mitt vin" .. Tre Apor .. var ett godkänt alternativ så får jag begränsa mig till att tycka synd om dem som har andra favoriter.

Söndagstrött efter att ha sovit till halv tio, söndermatad med ismer, krav, skandaler och politiska floskler är det ganska skönt att bara lalla runt och tänka på ingenting.

Fast ibland undrar jag .. när slutade vi egentligen att GÖRA saker tillsammans? Nu för tiden verkar det som om alla mest talar om vad som borde göras, som ingen gör, som fattas eller det som saknas .. saker som Någon Annan tydligen ska aktivera sig med?

Spela kort med grannen till exempel? Bjuda hem en okänd ny bekantskap på en snabbfika, hjälpa någon som uppenbart har för mycket att bära, planera eller spontant starta aktiviteter tillsammans med andra likasinnade?


Det går ibland .. men det är attans så seegt det är att få människor att lämna de trygga, tillrättalagda sociala medierna och gå ut i verkligheten?

10 kommentarer:

 1. Any skriver: "Så läser jag om ... hur en annan bloggare inte kan sova på natten efter att ha sett en hemlös kvinna bädda för natten på en bänk.

  ... i stället för att ligga sömnlös över att det finns hemlösa, så är det faktiskt inget som hindrar någon från att fråga .. kan jag hjälpa dig med något? Offra en ytterrock, köpa en filt, bjuda på kaffe eller stanna upp och lyssna på en medmänniskas historia. Det finns också massor av frivilligorganisationer som skulle välkomna en gratis arbetsinsats eller gåvor."


  Tack för den klarsynta kommentaren, Any!

  SvaraRadera
 2. Tack för uppdatering så slipper jag undra hur dte strå till. :)

  SvaraRadera
 3. Jag läste Anna Dahlbergs ledare i Expressen och uppfattade den mer som ett försvar för det otacksamma jobb som våra politiker och ämbetsmän (=grindvakter)har att göra för att få en rimlig balans mellan JA och NEJ till alla krav, önskemål och förväntningar som ställs på det allmänna.
  JA till ALLT slutar lätt med en tom kassa och INGET till NÅGON.

  Eller med Expressens ord: "Problemet är bara att utan grindvakter skulle det inte längre finnas något kvar att vakta. Välfärdsstaten överlever bara om dess utbud ransonseras."

  Att vara jultomte och säga JA till ALLT är en betydligt trevligare roll att spela än att ibland behöva säga NEJ.
  Därför tycker jag det är berömvärt av Expressen att för en gångs skull balanserat kunna ta upp behovet av "grindvakterna".
  Det är inte så ofta grindvakterna får lite medkänsla. Oftast hudflängs de av media.

  /HPe

  SvaraRadera
 4. Undrar om man bara testat lådviner? Och enbart rödviner? Skulle vita vara bättre? Eller vin på flaska? Frågetecknen hopar sig. Bekämpningsmedel i dricksvatten är ju också aningens mera långsökt. Och dricksvatten konsumeras nog i stora volymer jämförelsevis. Varför gränsvärdena där kanske är satta väldigt lågt. Vilket innebär att vinernas värden kanske inte alls är speciellt höga eller alarmerande allvarliga egentligen. Visserligen vill man ju veta vad produkterna innehåller men nog låter det aningen upphaussad medie dramaturgi. En mer komplett rapportering med större jämförelser och fler insatta experter av grov kaliber hade behövts för att imponera på mig.

  I alla tider har det funnits ett litet antal människor som inte finner sig i samhällets räddnings system och sociala nödhjälpsfunktioner. Eller som mer eller mindre frivilligt faller mellan stolarna. Kan finnas lika många orsaker som individer. Någonstans därinne kan stolthet finnas som en slags något svårförståelig ingrediens. Egentligen borde nog samhället mer aktivt söka upp och fysiskt leta efter dessa människor. För att årminstone känna till dem. Och erbjuda en dialog. Nu blir de mest exotisk kuriosa i gripande reportage eller krönikor där den trygge rapportören vill visa sig empatisk och dennes åsiktsmotståndare motsatsen. Eller möjligen osäkra siffror i någon luddig statistik.

  beskäftige q

  SvaraRadera
 5. @beskäftige q: Om du läste artiklarna som publicerats så finer du svar på dina frågor ang vita viner och också exakta siffror på vad det rör sig om. Detta verkar inte vara någon uppchosad fråga som acrylamiden var.

  SvaraRadera
 6. Där ser du att du hade något att skriva om ändå Any. =)))

  SvaraRadera
 7. Och jag rekommenderar att stödja Frälsningsarmen.

  SvaraRadera
 8. HPe .. jag läste Anna Dahlbergs ledarartikel på samma sätt som du och tyckte att den var både bra och angelägen.

  MEN .. om regelverket var tydligare och inte fullt så tolkningsbart så skulle "grindvakternas" arbete vara betydligt lättare. I dag skiljer bedömningarna från kommun till kommun beroende på ekonomi .. även om den i fråga om rättighetslagar inte får ha "avgörande betydelse".

  Människors rättigheter avgörs i rätten .. ofta ända upp i högsta instans till oerhört höga kostnader .. och resultaten blir sedan praxis som i många fall står i direkt motsats till lagens ursprungliga intentioner.

  Sammantaget gör det att "grindvakterna" har en hopplös uppgift. Bara i min lilla kommun försvinner biståndshandläggarna från sina arbeten efter 1-2 år på grund av den psykiska belastning det innebär att säga NEJ i de fall som de anser att ett JA är befogat.

  Eller ibland tvärtom .. när media tvingar fram beslut utan att ha alla fakta på bordet.

  SvaraRadera
 9. Anybody.. jag är inte så säker på att det går att förtydliga regelverken så att de blir vattentäta. Eller rättare sagt det går kanhända men blir så omfattande och fyrkantigt att det genererar drösvis med nya fall som kommer i kläm. Och det tvingar tillbaka lite tolkningsbart igen i reglerna för att kunna hantera allt som ändå inte gick att förutse.

  Sen kan jag tänka mig att det är stressande för "grindvakter" att vara uppbundna av sekretessen.
  Att inte FÅ förklara besluten måste också nöta på humöret.

  Såg att Expressen hade ytterligare en ledare idag, "Diskutera hett utan hat, hot och attacker" , där man pläderade för rim och reson vid diskussioner om skolors vara eller icke vara.
  Som de lite drastiskt uttryckte sig "Kommunpolitikerna är inte onda byamördare när de stänger en skola. Visst tänker de på budgeten, men också på att barnen ska få fler kompisar och...".

  Fortsätter Expressen såhär att ge en bakgrund även till "grindvakternas" görande så kan vi kanske hoppas på minskande politikerförakt framöver.

  /HPe

  SvaraRadera
 10. @Hmm.. 7,10
  "Om du läste artiklarna som publicerats så finer du svar på dina frågor ang vita viner och också exakta siffror på vad det rör sig om. Detta verkar inte vara någon uppchosad fråga som acrylamiden var."

  Jagvetintedet jag. Etermedia repeterade rubrikerna i den här testen om och om igen utan att visa någon som helst kritik mot den. Bara lydigt återgav det mest dramatiska. Om och om igen. Den mest kompletta informationen finns i den här pdf-filen som kalla fakta gjort:
  http://embed.tv4.se/www.tv4.se/files/kallafakta/vintest.pdf

  Där får vi då veta att även några vita viner testats. Samt hur farliga vissa ämnen skulle kunna vara dragna till sin spets. Då skall man veta att även alla mediciner också är farliga i fel och överdrivna doser. Alla mediciner är i princip gifter och måste hanteras omdömesgillt.

  Jämförelsen med dricksvatten gör resultaten väldigt dramatiska. Man kunde lika gärna jämfört med något annat helt ofarligt. Men just dricksvatten kan alla relatera till och det gör det hela maximalt dramatiskt förmodligen.

  Och har man jämfört viner från olika batcher? Alltså under längre tid helt olika tillverkningsdatum, så att det inte är tillfälliga värden? Tydligen skall nu ett 30-tal vinsorter testas. Vi får hoppas denna test görs mer utförligt under längre tid och utan att i första hand syfta till publicitet och mediedrama.

  Nej, jag är j-vligt trött på medias metoder att snickra ihop dramaturgi lite hursomhelst. Förmodligen finns det intressanta saker att leta fram om livsmedelsindustrin och våra drycker. Tråkigt att man då skall behöva trumma ihop dramaturgi för att motivera sitt arbete som journalist. Svensk matindustri är ju väldigt storskalig och industriell som regel och brukar kalla dryck för cider som inte är det och kebab brukar vara pressat köttfärs osv. Lite storskaligt småfusk sådär lagom. Det borde finnas mycket att kolla igenom där utan att överdriva och halvljuga.

  Här svarar förresten leverantörerna på tv4's påståenden. Och det är ungefär de synpunkter som jag direkt kände:
  http://www.tv4.se/kalla-fakta/artiklar/leverantörernas-svar-på-resultatet-av-kalla-faktas-vintest-528f6cbcc45948b7a5000008

  SvaraRadera