onsdag 6 november 2013

Tillträde förbjudet! Privat område! Keep out!!


Jimmie Åkesson blev utsatt för en tårtattack i går och det var väl inte den mest intelligenta handlingen den personen utfört. Men det som verkligen var intressant att följa var reaktionerna.

På twitter .. började hyllningsropen så gott som omgående .. äntligen nåt vettigt, synd att det inte var något hårdare och mer smärtsamt .. men efter det att några "tongivande" twittrare twittrat sitt avståndstagande svängde tonläget till ett fördömande av själva handlingen men med det underliggande budskapet .. han fick faktiskt skylla sig själv.

För .. Jimmie Åkesson satte sig alltså... vid Nytorget? Klipskt.

Platsen var alltså fel och helt avgörande för attacken??

Ingen .. absolut INGEN .. berörde det faktum att det också fanns ett 100-tal människor samlade runt själva "attack-ytan"? Ingen ifrågasatte att samma folksamling vrålade ut sitt hat, blåste i vuvuzelor, skanderade "inga rasister på våra gator" och kastade ägg på alla som fanns församlade runt SD-ledaren. I stället så jämför man händelsen med andra "tårtningar" där gärningsmannen agerade ensam?

Underförstått .. han får skylla sig själv när han sätter sig på Nytorget i SÖDERMALM!

Jag hade Aftonbladets Nyhetssändning på medan jag läste om händelsen och jag häpnade över hur mycket fokus som lades på själva platsen. Uppenbarligen var det ett helgerån att sverigedemokraterna tog sig friheten att beträda gatorna på Södermalm? Till och med Lena Mellin uttalade sig i den riktningen när hon fick vara spontan i direktsändning .. vilket hon senare gjorde allt för att dölja i en uppföljande krönika.

Men Åsa Linderborg uttrycker samma inställning i sin krönika ..Jag vet inte om det var dumhet eller mod som drev Sverigedemokraterna att sätta upp ett tält på Södermalm i Stockholm.

Alex Bengtsson på Expos blogg tyckte att platsen var olämplig men att inga åtgärder behövdes sättas in  .. samma dag skulle Sverigedemokraterna hålla torgmöte med självaste Jimmie Åkesson på självaste Södermalm. Han får gärna dricka latte på Söder, jag bryr mig inte. Anledningen var att där han inte mycket att hämta. På Söder alltså.


 Det som hördes i direktsändning från dem som fanns på plats var skrämmande ..

 ... Det var lyckat. De drog ju en timme tidigare än planerat. Det var jättebra

... Det är förjävligt att de kom hit, de får inga röster här. Det kändes bra att de drog.

.. vi vill inte ha dem HÄR!

.. inte på VÅRA gator.

.. det är enormt provocerande att de satte upp signeringen HÄR. På SÖDERMALM!!

På Södermalm bor de GODA människorna. De toleranta människorna.  Antirasisterna. De som avskyr främlingsfientlighet.  De som gillar olika och som "strider" för allas lika rättigheter .. och ändå så lyckas de låta som en lynchmobb i amerikanska södern???

Inte HÄR. Inte på VÅRT område. SÅDANA människor ska hålla sig borta från OSS. Vi vill inte ha sånt folk i VÅR stadsdel. Vi vill inte se, inte höra och inte ha någon som helst kontakt med det vi ser som "sämre människor", HÄR bor bara fina människor med fina åsikter. Var som helst men INTE HÄR!!


 Linus Bylund, SD:s presstalesman uttryckte det så här .. Demokratin bör inte vara villkorad till vissa områden .. och för en gångs skull är jag totalt enig med Sverigedemokraterna. Demokrati och åsiktsfrihet gäller ALLA .. var som helst i landet!

Jag bodde på Söder under mina ungdomsår. Arbetade inom gångavstånd, hade mitt nöjesliv där och trivdes som fisken i vattnet i det Södermalm som inte längre finns. Det var en rätt sunkig stadsdel måste jag erkänna. Mariatorget var centrum för droghandeln på den tiden, det vimlade av de numera försvunna "arbetarfiken" och det var gott om rivningslägenheter där det gick att bo mer eller mindre lagligt i väntan på rivningen som redan var beslutad. Det var inte så noga med vem man var, vad man var eller hur mycket man tjänade .. alla var möjliga vänner, samarbetspartners eller framtida kärlekar.

Området sjöd av kreativitet och framtidshopp, alla slags människor levde där och ingen var varken mer eller mindre värd .. eftersom skillnaden i utseende var minimal mellan en uteliggare och en vanlig flowerpower-flummare.

Nu åker jag inte längre dit när jag besöker huvudstaden. För många gånger har jag mött roade blickar, höjda ögonbryn och total tystnad när jag och mina vänner gjort entré på "fel" näringsställe eller i "fel" butik. Södermalm är inte längre ett tillåtande, kreativt och stimulerande område .. för den som inte hör dit.

Förr var Östermalm synonymen för likriktning, status, utseendefixering, åsiktsmonopol, självgodhet och ignorans.

I dag är Södermalm tydligen en gated community där ÅSIKTEN och OMRÅDET måste försvaras mot de ovärdiga med hjälp av hatiska vrål, vuvuzelor, kastade tårtor och ägg?

För två år sedan tog DN:s journalist med sig Ilmar Reepalu till en gata i Malmö som ockuperats av ett kriminellt ungdomsgäng. En bit av artikeln löd så här ..

Där finns ett ungdomsgäng som gjort gatan till sitt eget revir, säger kommissarie Stefan Wredenmark som är områdets närpolischef. Gänget har en mycket aggressiv attityd, framför allt mot folk som inte bor där. De boende kan inte ta emot besök, utan de måste gå ut i närområdet och ledsaga besökare förbi ungdomsgänget. När Dagens Nyheter besökte Rasmusgatan för två veckor sedan sade gänget hotfullt till oss att försvinna därifrån. När vi efter en stund gjorde så kastade gänget en skur av råa ägg efter oss.

Dagens Södermalm verkar vara mer trångsynt än dåtidens överklassiga Östermalm och lika våldsbenäget som dagens Malmö och här bor och trivs våra opinionsbildare .. bara det gör mig mer deprimerad än något annat.

Expr., AB, DN, DN, DNSvD,

34 kommentarer:

 1. Sjöstedt å sin sida säger: "Oacceptabelt att kasta tårta på Åkesson, liksom alla former av hot eller våld mot SD. Rasism ska bekämpas med demokratiska metoder."

  Med andra ord tar han avstånd, men han passar på att villkora sitt avståndstagande med tvåla in Åkessons redan intårtade ansikte med en rasiststämpel.

  Snyggt! Kan tjäna som illustration till begreppet "läpparnas bekännelse".

  http://www.dn.se/sthlm/partiledare-fordomer-tartattack/

  SvaraRadera
 2. Och SvD har också lagt upp en sida med festliga tårtbilder genom historien nu.

  Blä.

  SvaraRadera
 3. Jag blir så jävla trött på stenkastarvänstern och deras stormtrupper som har fått för sig att deras röst är mer värd än andras. DE har tolkningsföreträde på allt, DE har den rätta åsikten, DE har rätt att använda våld mot oliktänkande. DE är de största rasisterna i vårat samhälle idag! DE gör skillnad på folk och folk!

  Det är därför jag anser att det är väldigt viktigt att vi får veta om S och ev. MP kan tänkas vilja regera landet med ett parti som har små celler av terroristundertoner inom partiet.

  När ska Löfvén öppna truten? Eller han är också en tyst sympatisör av "utomparlamentariska åtgärder"?

  SvaraRadera
 4. Idioterna ger mig fler och fler anledningar att rösta på SD. Det kommer jag definitivt att göra.
  /Civilingenjör och södermalmsbo.

  SvaraRadera
 5. Peter Nicklasson6/11/13 15:47

  Funderar på brott och straff.
  Om man kan se straffets tidslängd som samhällets gradering av brottets avskyvärdhet, och att strafftiden samtidigt är avsedd att ge brottslingen tid att reflektera över sina avskydda handlingar, vad kostar det då att "tårta" någon?

  Tårtaren av Kungen fick 80 dagsböter.
  Tårtaren av (finansministern) Ringholm fick 70 dagsböter.
  De nivåerna skulle kunna tjäna som prejudicerande straffsatser, men låt oss titta på omständigheterna kring brottet. Är det självklart ett brott, och vem är den egentliga gärningsmannen?
  Med tanke på att Åkessons tårtare släpptes redan 60 minuter efter attentatet av polisen... och med tanke på att Åkesson själv verkar ha provocerat fram brottet bara genom att befinna sig i hjärtat av Apartheid-landets innersta, så föds ju ett tvivel över vem som är skyldig egentligen.
  Sun City Posts (förlåt, Aftonbladets) översteprästinna Lena Mellin skrattade först åt brottet så fläsket dallrade, och grymtade att Åkesson fick skylla sig själv, för att lite senare på kvällen officiellt säga sig vilja dö för Åkessons åsikter skulle få framföras.
  Twitter, och andra autonoma grupper, framförde liknande åsikter.
  AFA-fraktionen sade sig vara oskyldig till medhjälp, då de inte ens befann sig på Nytorget denna kväll utan på "bilsemester på västkusten".

  Sammantaget av brottets karaktär, brottsoffrets tveksamma vandel, samhällets stöttepelares brist på stöd finner jag att Åkesson snarare är brottsprovokatör och i den meningen är den verkliga gärningsmannen.
  Hade detta varit en fotbollsmatch hade jag gett Åkesson rött kort och visat ut honom för spelförstörande agerande, sparkarna på motståndarnas smalben, en överdriven filmning på plats, och upprepade grova offsideöverträdelser. Men nu är det ju inte fotboll, det är ... eeeh... politik.
  Som självutnämnd domare och representant för Aftonbladets åsiktsvrängare, dömer jag härmed Jimmie Åkesson till 90 dagsböter (tio dagsböter högre än Tårt-knugens straff) för att markera Aftonbladets och deras läsekrets hårda fördömande av Åkessons handlande mot samhället, samt att skyndsamt ersätta den 60-åriga kvinnan med en nybakad gräddtårta och en offentlig ursäkt.

  SvaraRadera
 6. Peter Nicklasson .. Jag försöker förgäves hitta blottor i ditt resonemang .. men misslyckas. I dagsläget känns den påföljd som du kommit fram till helt rimlig!

  Kanske till och med lite mesig?

  Åtminstone när det gäller skadeståndet??? Det var ju ett antal offer som tvingades kasta ägg också ..

  SvaraRadera
 7. Jag läser att tanten visste att hon skulle bli gripen och därför beväpnat sig med en artikel av studenten Henrik Arnstad som skulle visa det berättigade i attacken. En av de där artiklarna där han kommer fram till att SD är fascister precis som skidåkande norrmän (ja varför skulle de annars åka skidor när de är från t.ex Oslo?)
  Ja, jisses. Tanten verkar vara åtminstone halvgalen och sådana kan vara riktigt farliga. Jäkligt obehagligt.

  SvaraRadera
 8. Peter Nicklasson6/11/13 17:02

  Any, kanske Åkesson borde få fängelsestraff men jag tror att det skulle nära associationer till en tidigare fängelsekund som skrev "M(e)in kamp(f)" - och jag ville definitivt inte leka Godwin här - så domen må vara mesig men vis anser jag.
  Men, din sista mening ovan om offer och äggning när ju frågan om det var hönan eller ägget som kom först?
  Äggningnen, beror sådant på vad hönan kaklar om eller var hönan lägger sina ägg?
  Vad gjorde äggen förresten på Nytorget? Blev de över efter tårtbakningen? Var äggen bruna eller vita? Var äggen ruttna, eller var de nylagda foster? Kanske rent av en abortmotståndsfråga? Eller ruttnar man på sådana tankar - "det är ju ändå år 2013"?
  Som du märker kläcks nya åsikter hela tiden. Får huvudvärk...
  Ber att få återkomma med en ny omvärldsanalys lite senare.

  SvaraRadera
 9. Peter Nicklasson .. Huvudvärk var bara förnamnet .. jag är grymt imponerad av djupet och bredden i din syn på politiken och samhället.

  Du för mig in på vägar som jag inte ens visste fanns?? Väcker tankar som jag inte hade en aning om att jag kunde tänka och funderingar som hittills varit fullständigt ofunderade och obearbetade.

  Jag väntar med spänning på din uppdaterade omvärldsanalys ..

  SvaraRadera
 10. Peter Nicklasson6/11/13 18:44

  Så har jag fått lite tid att smälta allt.
  Nyhetsflödet är starkt. Och rekordsnabbt. Det tog inte många minuter efter tårtningnen igår innan det kablades ut av tabloiderna, twittrades och uppskattades av våra kära åsiktsvakter.
  Och reda nu träder kvinnan "Irene" fram. Att lyssna på hennes tårtmotiv och budskap till omvärlden var en upplevelse. Att läsa om hennes fascinerande brottsliga bakgrund och politiska aktivism (kanske kan likställas?) var spännande. Jag var beredd att tillverka Molotovcocktails och bygga barrikader - så inspirerande var det!
  Men det var innan Jimmie Åkesson hade uttalat sig. Det är bara att erkänna - jag är oerhört lättpåverkad och svag för goda omformuleringar - att jag numera är böjd att stanna vid villkorlig dom för Jimmie-boi.
  Lyssna vad han säger till AB:s reporter:
  "– Kvinnan som jag förstår är utpräglad vänsterextremist och aktivist i den här typen av autonoma grupper stämmer inte in på bilden man har av en attentatsman. Det är väl därför det kan ske kanske."

  Är inte det en härlig pungspark (och sagt med skön ironi) riktad mot såväl Säpo som journalisterna?

  Jimmie, jag ger mig.
  Du kan gå nu.

  SvaraRadera
 11. Peter Nicklasson .. jag är ungefär lika lättpåverkad som du och är dessutom väldigt imponerad av Jimmie Åkessons balanserade sätt att hantera den här situationen. Att vara partiledare för ett så demoniserat parti och ändå vara så stark och lugn .. det kan inte hjälpas, det gör intryck.

  När det gäller media och extremvänstern så känns det nästan som om de är ute efter att omyndigförklara hela svenska folket och bilda en trevlig liten diktatur .. med EN åsikt och ETT regeringsalternativ som pekar med hela handen åt ETT håll.

  SvaraRadera
 12. Anybody: Ja, fast med "gilla olika" som valspråk då.

  Kan illustreras med en armé av identiska nordkoreanska barn som med identiska röster sjunger just detta budskap i kör.

  SvaraRadera
 13. ... och Lawen Mohtadi kan skriva nationaleposet med namn: "Bubblan"

  SvaraRadera
 14. Fnord .. Åh!! Så vackert!! Mina ögon tåras av hänförelse och det enda jag undrar är .. VEM kommer att väljas till officiell nyhetsuppläsare i KANALEN???

  SvaraRadera
 15. Hm, det är en bra fråga. Finns det nån svensk rödvinsvänsterist som talar såhär?

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=h7N5HJso9e8#t=46

  SvaraRadera
 16. (Jag tycker för övrigt det där klippet är STOR humor. När det var nytt tittade jag på det hur många gånger som helst och skrattade så tårarna rann.)

  SvaraRadera
 17. Nyhetsuppläsaren måste ju var "Rövskallen", dvs. Tv4s Ulf Kristoffersson.

  SvaraRadera
 18. Fnord .. tack, tack, tack jag ÄLSKAR det här klippet men jädrans alltså, att jag är så in i baljan oteknisk. :-(

  För jag skulle hur gärna som helst ha det hela som ringsignal .. :-)

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. När jag tänker efter, så är jag nästan villig att satsa pengar på att tårtkvinnan talar ungefär som nyhetsuppläsaren by the way...

  SvaraRadera
 21. Äfs. Har fixat så att du kan ladda ned den som mp3 här:

  http://www.filedropper.com/01northkoreantvspecialnewsbulletinonrocketlaunch-klippt

  SvaraRadera
 22. Måste bryta av ert inspirera(n)de, träffsäkra tankeutbyte med dess raka motsats:
  http://www.youtube.com/watch?v=Tc3KnUw1f7U

  SvaraRadera
 23. Catweazle. Usch usch usch, fy på dig. Inte visa upp den mannen tack. Nu knottrade det sig över hela mig.

  SvaraRadera
 24. Tina Häll7/11/13 19:23

  Hej Anybody!
  Jag delar oftast dina åsikter men nu måste jag säga apropå Södermalm att jag har lyckats bo här i 6 år utan att märka något av det du skriver om...jag har mött vanliga människor, vanliga grannar,ingen skillnad här mot den betongförort jag tidigare bodde i förutom då att har finns inte lika många invandrarfamiljer. Men att vi infödda som bor här tycker vi är bättre än andra, nej inte alls.

  SvaraRadera
 25. @Tina Häll och Any.
  Jag ska inte lägga mig i, men vill ändå säga att det är väl mer det "officiella" Södermalm man får andnöd av. Det är klart att de flesta förstår att det finns vanliga människor även på Söder.

  Jag bor i ett område (i en annan stad) som brukar jämföras med Södermalm och den jämförelsen är nog adekvat. Jag känner därför igen mig på pricken i Anys beskrivning av hur det förändrats. Jag satt och nickade instämmande när jag läste.

  Jag kände mig väldigt hemma i området en gång bland allsköns sorters människor där alla accepterades (om du inte begick grova brott), men nu får jag också konstiga blickar om jag kliver in på fel ställe. Alla är så RÄTT. Dessutom tycker alla - som är så RÄTT med goda och fina åsikter - att de inte alls är bättre än andra (förutom "de där" då som ingen vill ha här). Men det är bedrägligt, för visst tycker man att man är bättre om man skrapar lite. Men då handlar det inte om status pengavis utan status åsiktsvis och grupptillhörighetsvis. Det är svårt att förklara men den förändringen och statustänkandet känns in i märgen för mig.

  SvaraRadera
 26. Jo det var så sant. För att inte bli missförstådd; det är klart att det finns människor i mitt område som på riktigt inte tycker att de är finare än andra. Men de (vi) märks inte när radion är här för att intervjua på caféer eller vid demonstrationer och manifestationer. De (vi) märks inte så mycket för det är de andra som räknas.

  Jag vet inte om det gjorde det klarare men jag kan tänka mig att det är på liknande sätt på Södermalm.

  Södermalm har också blivit mer än Södermalm i folks medvetande. Det är en symbol, en liknelse om man så vill, för den makt som vi inte har valt men är en makt likafullt.

  SvaraRadera
 27. Sent omsider kommer jag hem och här har det visst hänt en hel del ..

  Fnord .. tack, du överskattar min förmåga men Maken lovar att ladda ner min present snarast ;-)

  Catweazle .. en NATIONALSÅNG! Nu är snart det hela komplett, bortsett från nyhetsuppläsaren, eftersom jag saknar den positiva utstrålningen hos Ulf Kristoffersson.

  Melmack .. det måste alltså vara någon som verkligen kan åskådliggöra LYCKOKÄNSLAN i att leva i ett totalt strukturerat land! Finns det någon svensk motsvarighet??

  Henrik Dorsin???

  Tina Häll .. naturligtvis kan inte en stadsdel enbart bestå av trista människor. Men allt beror på vad man jämför med.
  Det söder jag minns beboddes till största delen av arbetarklass .. sk "vanligt" folk, kreativa människor som ville upp, hantverkare och ungdomar som bodde i de utdömda husen. Själv bodde jag i en stor garderob på Södermannagatan för en blygsam penning. :-)
  Gatan går naturligtvis inte att känna igen i dag.
  Så beror det på VAR man rör sig. Vissa områden är ju "finarare" än andra. De områden som innehåller krogar, caféer, små lunchrestauranger och butiker är nog där det är vanligast att möta den sk "eliten".
  Där platsar inte en övermogen lantis som varken klär sig rätt eller håller sig på sin plats.

  Så .. jag tror inte att ALLA på söder tillhör "åsiktseliten". Men de är faktiskt mer än överrepresenterade där och det för den gruppen är en lägenhet på Södermalm helt klart statushöjande.

  Vi har en bekant som betalat fantasipriser för en liiiiten två i stället för att bo kvar i en lantlig villa i Täby?

  Så när något så korkat som SD-tårtningen med vidhängande vuvuzelor och äggkastning händer blir det lätt att ta Södermalm som symbol för det som Malin säger .. "en makt som vi inte har valt men är en makt likafullt."

  SvaraRadera
 28. Med tanke på hans orgasmliknande recension av Juholts tal så borde det bli Göran Greider.

  Det var lika roligt att se hans sura nuna när han konstaterade 3 dagar senare att det var en kortvarig socialistisk agenda. Igen! :-D

  SvaraRadera
 29. Legolas Pettersson påstår idag att det är demokratiskt att störa andras möten. Man får visserligen inte trycka tårtor i fejset på folk, men blåsa i vuvuzelor är tydligen helt okej.

  Om jag nånsin hamnar i närheten av ett evenemang där Legolas Pettersson håller låda så skall jag och min då nyinköpta vuvuzela komma ihåg det.

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article17804948.ab

  SvaraRadera
 30. Jag blir definitivt med.Kan ta med dragspelet också och dra på med GAMLA Nordsjön som svallar och brusar på en j..la volym.

  SvaraRadera
 31. Mona: Hahaha, strålande. En sån tillställning skulle återge mig lite hopp om mänskligheten. :))

  SvaraRadera
 32. Hallå där!! Det här är väl ändå min blogg? Då sticker ni ingenstans utan mig.

  Jag kan i och för sig inte spela någonting alls, men jag sjunger förskräckligt falsk vilket förmodligen harmonierar tillräckligt illa med vuvuzelan .. så jag är helt och hållet med!!

  Melmac .. huvudet på spiken! Göran Greider blir PERFEKT om någon bara polerar upp honom och klämmer ner honom i en snygg kimono eller folkdräkt.

  :-D .. folkdräkt tror jag blir bäst när jag tänker efter?? En HÄRLIGT SVENSK syn, eller hur?

  SvaraRadera
 33. Frågan är om inte kimono är bättre ändå. Tänk liksom. Göran Greider i en kimono! Några stickor i hans burr till hår också. Upptryckt på stora affischer. Och med texten "Vi gillar olika" under...

  SvaraRadera
 34. Jag vill härmed anmäla mitt intresse för en dylik tillställning med ett jojkbidrag. Tänk en korsning mellan då jag slagit lilltån i tröskeln och när mormor ropade in korna. I en megafon!

  Eller som Kungen skulle ha sagt;

  -"För Sverige- i tiden!"

  SvaraRadera