Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

onsdag 20 november 2013

Könsneutral litteratur!


"Bonnier Carlsen har beslutat att inte ta med ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” i kommande utgåvor av sin samlingsvolym om Barna Hedenhös, uppger SVT:s ”Kulturnyheterna”. Som grund för beslutet uppger Eva Dahlin, litterär chef på förlaget, att berättelsen innehåller ”förlegade värderingar” .. läser jag i SvD.

Det måste vara ett rent helsike att komma tillrätta med alla förlegade värderingar och rasistiska uttryck som samlats i litteraturen under åren. Tänk bara på gamla tiders sk pojkböcker .. Stigfinnaren, Den siste Mohikanen och allt vad de nu hette och cowboylitteraturen där åtskilliga "r*dskinn" bet i gräset. Så har vi deckare där man inte skräder orden och kallar asiater för g**ingar på var och varannan sida och kokböcker .. varav jag själv har en som bör brännas .. där det finns recept på N-bollar.

Men med samlade krafter och idogt arbete så ska det nog gå att anpassa bibliotekens och bokhandlarnas utbud till moderna och fördomsfria ideal.

Men på tal om POJK-böcker .. som det så fördomsfullt hette förr och med tanke på den förlegade och initiativlösa bilden av kvinnoidealet som mamma Knota representerar ...

Varför lyfter ingen frågan om könsneutral litteratur?

Här frodas verkligen förlegade värderingar på bokhyllorna. Barbara Cartland, Sidney Sheldon, Catrine Cookson, Nora Roberts, Sergeanne Golon (Angelique-böckerna) .. är bara droppar i det hav av skildringar av förlegade värderingar och kvinnoföraktande ideal.

Sedan tidernas begynnelse .. eller åtminstone sedan den första kärleksromanen publicerades .. har våra unga uppväxande kvinnor fått sinnet förgiftat av kränkande, orimliga skildringar av ..och förväntningar på .. relationen mellan de jämlika könen.

Strängt taget så är det nog bara Egalias Döttrar och facklitteraturen som passerar nålsögat för könsneutral litteratur?

Om ens det?

Jag vill minnas att reparationshandböckerna för diverse bilmodeller innehöll bilder på enbart män eller manliga händer när det gällde fotografiska illustrationer!

Det är en skam att detta inte har uppmärksammats i vårt moderna och upplysta samhälle. Regeringen bör genast utse en generaldirektör som kan leda ett statligt verk med uppgift att läsa igenom och sortera bort all litteratur som innehåller förlegade och skadliga värderingar så att de kommande generationerna kan växa upp med rena, fria sinnen och opåverkade tankar.


Sedan kan vi ta itu med film och teater. Det är egentligen inte klokt att det som nu visas får visas i ett samhälle som vill kalla sig jämlikt och nutidsanpassat??

SvD, DN,

13 kommentarer:

 1. Det känns som jag vill skratta men det skrattet fastnar liksom på vägen...

  SvaraRadera
 2. ua .. det var med blandade känslor jag skrev det också. De obehagligaste strömningarna i samhället i dag kommer inte från politiken utan från dem som vill styra politiken, om du förstår vad jag menar?

  SvaraRadera
 3. Ju mer vi anstränger oss att göra modern litteratur fri från den förra generationens fördomar, desto snabbare kommer denna litteratur att drabbas av framtidens dom.

  Den 68-influerade litteraturen, vem kan läsa den idag utan att skämsfnissa?

  SvaraRadera
 4. Peter Nicklasson20/11/13 21:35

  Personligen ser jag inte "Farenheit 451" och "1984" som fantasieggande skräckskildringar av framtiden längre. Den är delvis redan här.... kulturen vill bränna fel böcker http://www.bildhost.se/i/BuQkNSyG.jpg (den borttagna originalartikeln i AB idag), misstänkta landsförrädare och angivare som arbetade åt STASI får inte utredas öppet http://www.expressen.se/nyheter/arkivforskning-med-munkavle-som-villkor/ (publicerad idag i Exp) , och nu framträder hur våra politiker lurar svenska folket - redan nu vill SÄPO ha full access över all tele- och mailkommunikation - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5707919&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter (EKOT, SR igår).

  Det verkligt trista är att svenskarna tycks inte vara oroliga för det!!
  Var inte så godtrogna.

  SvaraRadera
 5. Peter Nicklasson: Jag har faktiskt propagerat för och informerat om detta i flera år men folk vill inte höra eller veta. Deras vardag verkar bli för tråkig och komplicerat då. Hur man så totalt kan sälja ut sig till FB och googel är för mig en gåta. Om jag kunde skylla på okunskap skulle jag bli glad men det kan jag inte. Det är pga ovilja att se hur landet ligger.

  Ps Läget är mycket värre än det du publicerar här. Och nej jag har inte foliehatten på mig.

  SvaraRadera
 6. http://www.youtube.com/watch?v=Payy25n4Jvo

  I övr inga kommentarer

  SvaraRadera
 7. Tillhör väl tidigare inlägg, men oh så bra..

  http://www.svd.se/kultur/de-nordiska-braken-ar-en-del-av-europas-kris_8734622.svd

  SvaraRadera
 8. Any..
  Tror jag förstår vad du menar.
  Man vill radera historien istället för att förklara den. Det verkar handla mer om ett skapande av en kultur av kränkt, kränktare, kränktast som inte gagnar någon. Vem som helst som hittar något de inte tycker om i det som skrivits eller sagts någon gång i historien. Vad jag börjar bli rädd för är att vi snart inte kan säga eller göra något överhuvudtaget utan att bli beskyllda för rasism, antifeminism eller något annat som sårar/stöter någon.
  Extremexemplet skulle skulle vara att vi inte skulle kunna sätta tänderna i en lussebulle för att vi då skulle såra någon asiat...
  Det skulle bli ett kvävande samhällsklimat.

  SvaraRadera
 9. ua .. tänk på vad du skriver!!! L***ebullar är heliga i vår familj och om någon vilsekommen twittrare tittar in här och läser din kommentar så kommer jag att bli en kriminell l***ebullebagare i hemlighet i ficklampans ljus mitt i natten!!

  Jag är till och med ärligt förvånad över att vi fortfarande får baka pepparkakor? Fast för säkerhets skull så avstår jag från glasyren .. ;-)

  Men skämt åsido .. jag är rätt skrämd av vad som händer just nu .. och då är det inte SD som känns farligast utan opinionsbildarna?

  SvaraRadera
 10. Pepparkakorna går nog bra så länge det inte är "gubbar". Skämt åsido, jag undrar var, när och framförallt HUR denna lilla (?) twittervänsterelit kapade hela samhällsdebatten så till den milda grad att alla politiker (utom möjligen SD) dansar efter deras pipa och i stort sett ingen vågar uttrycka en avvikande åsikt? Det är inte rimligt.

  SvaraRadera
 11. En undran: varför avstår du glasyren???
  Den är ju vit?! Dvs "ofarlig" ;)

  SvaraRadera
 12. ua .. det är just bristen på rimlighet som gör att samhällsdebatten känns allt annat än sund just nu, eller hur.

  .. och när det gäller den vita glasyren så blir den nästan osmaklig utan pepparkaka och i kontrast till pepparkakan så skapar jag en ny "Lilla Hjärtat" .. så det vete sjutton vad som är rimligt eller inte när det gäller pepparkaksbak?? ;-9

  SvaraRadera
 13. Håller med angående det första.
  Det andra, ja jag tänkte ju inte på Lilla Hjärtat-historien förstås..
  Återstår mörkläggningsgardiner i köket till julbaket...

  SvaraRadera