Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

onsdag 13 november 2013

Gamla nyheter blir som nya??

I söndags var Jan Helin upprörd i sin #söndagskolumn74, som handlade om hans ansvar för Aftonbladets historia.

Eller rättare sagt .. hans ovilja att ta ansvar för vad som skrivits på Aftonbladet före år 2008 då han tillträdde som ansvarig utgivare. Det som gjorde att frågan blev aktuell och brännande var att ... "en företagare anser sig förtalad av Dagens Nyheter på grund av artiklar som publicerades i tidningen 2006. Denna uppfattning hos företagaren uppstod 2012 eftersom artiklarna fortfarande var tillgängliga för alla och envar via DN.se" .. och att svaret från Högsta domstolen blev .. ”Utgivaren av en databas ansvarar enligt 6 kap. 1§ yttrandefrihetsgrundlagen för yttrandefrihetsbrott i databasen när det gäller information som tillhandahålls allmänheten under den tid han var utgivare, och att detta gäller även information som hade lagts in i databasen innan utgivaren utsågs.”

Jan Helin vill ha en lagändring för att slippa det ansvaret.

I går och i dag har Aftonbladet stora rubriker och upprörda artiklar byggda på material som tidningen grävt upp ur en annan databas som Jan Helin anser att den ansvarig utgivaren inte bör ha ansvar för om h*n inte var anställd vid tillfället??

Uttalanden i inspelat material  från 2002 används som underlag för rubriker och artiklar som vid första anblicken kan uppfattas som dagsaktuella??

Hur ska han ha det egentligen, Jan Helin?? Vem ska ha ansvar för gammalt material och ska allt verkligen kunna användas igen .. utan att någon ska ta ansvar för att läsaren av enbart rubriker och löpsedlar uppfattar det som dagsaktuellt?

Och hur ska den nya lagändringen, som han mer eller mindre kräver, se ut om den ska ge honom full ansvarsfrihet att återanvända gamla nyheter och presentera dem i ny förpackning under ursäkten att han inte ansvarade för originalpubliceringen???

Människor förändras under tid .. eller gör de inte det? Varför inte göra en nypublicering av en gammal nyhet från den 27 mars 2007, då Aftonbladet hade en ledarartikel om "Slaget mot kvinnorna" där Stefan Löfven, i egenskap av ordförande för IF Metall ogillade, och försökte blockera, en lösning med särskilda kvinnopotter?? Det kan väl bli en bra rubrik även i dag .. helt utan ansvar för den ansvarige utgivaren som då ännu inte var anställd??

Stefan Löfven är ju ändå sossarnas partiledare och statsministerkandidat i dag .. och har helt nyligen anklagats för att fortfarande vara dålig på jämställdhetsfrågor, av Claes Borgström som därför lämnade partiet till förmån för Vänstern?

Den "nyheten" skulle vara 5 år färskare än den nyhet som står högst på löpsedeln i dag .. och precis lika inaktuell.

Sedan så kan jag inte låta bli att tänka på Karin Petterssons påstående att det skapades en martyr av en fjäder när en politisk ledare blev föremål för tårtkastning och hotades av en mobb på ett hundratal personer utan demonstrationstillstånd.

Vad tycker Karin Pettersson det ska kallas när hennes egen tidning slänger fram 11 år gamla "nyheter" för att skapa nya martyrer??

AB, AB, AB, DN, SvD,

18 kommentarer:

 1. Jo ... AB vältrar sig verkligen i de elva år gamla uttalandena, Expressen är inte långt efter. Någon av dem med fetstil "SD visar (presens) sitt rätta ansikte".

  Jag har inte idits läsa artiklarna, men kan tro att SDtoppen var minst sagt irriterad ("raseri").

  Läser du Tanja Bergkvist? Associated Press skrev om vad hon, med titel och allt, ansåg om feministmärkta filmer. I DN blev hon en bloggare. Det är så jag börjar undra om det finns något område alls i svenska media, där man inte behöver känna igen journalisten/skribenten för att kunna bedöma riktighet/sanningshalt.

  Jag vill ha Pricerunner/PrisJakt alt. Råd & Röns "Bäst i test"-listor med bedömningar av journalister/skribenters sanningsvärde

  /Majsan

  SvaraRadera
 2. Jag förstod instinktivt när jag såg rubriken att det var gammal ointressant smörja som man letat upp i brist på nya skandaler.Orkade inte ens läsa.
  Tidningarna är bara så sorgliga och otroligt korkade som tror dom kommer nån vart med att köra i gamla hjulspår.

  SvaraRadera
 3. @Mona

  Men så länge det eldar på stenkastarvänstern som kommenterar i "Pissrännan" så fortsätter man!
  Aftonbladet, hela Sveriges dasspapper.

  SvaraRadera
 4. Ha,ha Melmac-Hela Sveriges dasspapper,den var bra.

  SvaraRadera
 5. Peter Nicklasson13/11/13 18:44

  Det är inte bara nyheterna som är gamla.
  På en flyktingförläggning i Hagfors spårade en spritfest ur. 45-årig asylsökande sköts som ett djur av för aggressiv polis (enligt kvällstidningarna). Den brutalt mördade 45-åringen var (fylle-)vän med den 63-årige Denis http://www.expressen.se/nyheter/denis-63-sag-min-van-ligga-dod-pa-golvet/
  Ingen av dem har anhöriga i Sverige, de har sökt sig hit på eget initiativ.
  Är det personer i övre medelåldern som förväntas rädda pensionen för oss? Och är det plötsligt lätt för personer över 50+ att få arbete?

  Det var nyheter för mig.....

  SvaraRadera
 6. Det finns nyheter och så finns det Nyheter. Jag måste erkänna att jag köpte AB:s nyhet rakt av och slog mig för pannan och utbrast .. men, har de inte lärt sig ett smack de senaste åren???

  Maken som läser lite långsammare hånlog och tyckte att 11 år borde väl räcka. ;-)

  Dagens NYHET .. var för mig att Nima Gholam Ali Pour, (som nyligen hamnade bland mina favoriter .. tack så mycket!), har lämnat sossarna för att ansluta sig till SD.

  Uppochnervända världen? Feministerna går till vänstern, invandrarna går till SD och en fackpamp utan politisk erfarenhet söker förtroende att få leda landet??

  Vilka finns kvar bland sossarnas väljare nu för tiden?? Pensionärer 80+ och AB:s fantasifulla kulturgäng??

  SvaraRadera
 7. Har någon i gammelmedia nämnt Nima och övergången till SD ännu? Efter SR har jag inte sett ett pip. Vadslagning om vilken tidning som är först? Borde vara de skånska tidningarna, men jag ser inget.

  (skrattar mig rent fördärvad :-)
  /Majsan

  ps! Pytteliten rättelse. Nima lämnade sossarna i april, så det har nog varit några månaders övervägande vad han skulle hitta på

  SvaraRadera
 8. Tja, så här lär det fortsätta fram tills valet är avgjort nästa år. Vad jag förstår har Ab sen en tid haft flera reportrar på heltid för att gräva fram saker om SD, och ja då blir det såhär. Någonting måste de ju publicera när det är det enda flera arbetar med. Många löner blir det :) Med magert resultat.
  Jag kan slå vad om att de hoppades hitta SD-toppar bland donatorerna till Avpixlat t.ex Det scoopet var ett verkligt antiklimax. Jaha, så det är inte bara lågutbildade, arbetslösa unga män på landsbygden som donerar. Wow liksom! Alla i åsiktsetablissemanget är skakade. Men ingen annan.

  Att Nima gholam Ali Pour gått över till SD blir bara en notis så småningom. Kanske med viss rätt då han bara varit lokalt aktiv på låg nivå. Å andra sidan, hade han LÄMNAT SD hade det hamnat på förstasidan i slaskpressen, åtminstone i nätupplagan.

  Håhåjaja. Jag tror jag ska undvika alla tidningar så gott det går tills valet är en månad bort.

  SvaraRadera
 9. Sven-Erland ger Aftonbladet en sjuk kult känga idag annars. :D

  Jag förstod hans tvekan – man vill ju inte byta fot för tidigt och riskera att få en fatwa över sig. Ja, jag tänker förstås på Aftonbladets ledarredaktion. Får man dem emot sig så återstår det bara för Carin Jämtin att utdela en skriftlig varning med motiveringen att man ”visat bristande omdöme genom att… och därmed brutit mot …”'

  http://svenerland.wordpress.com/2013/11/13/vindkantring/

  SvaraRadera
 10. Peter Nicklasson13/11/13 21:10

  Att Nima Gholam Ali Pour (liksom många andra invandrare) numera sympatiserar med SD är inte uppochnedvänt.
  Alls.
  T o m den allt mer skruvade sossebloggaren Johan Westerholm erkänner ju att S inte ser verkligheten som den är. JW beklagar sig dagligen över att hans parti inte ser verkligheten som SD gör, han citerar t ex en invandrare han träffat på ”Varför släpper ni in fler när ni inte släpper in oss på riktigt”? http://mitt-i-steget.blogspot.fi/2013/11/val-av-strategi.html men ändå hatar han allt vad SD står för.... Jag undrar om han uppdaterat sig de senaste 11 åren? För antingen har han (och andra grötmyndiga förståsigpåare) rätt eller så har Nima och den femtedel av invandrarna som numera tänker rösta på SD rätt. Vad tror du?
  Förresten har inte feministerna gått till vänstern, feminismen som begrepp har kidnappats av vänstern. Och även om en fackpamp saknar politisk erfarenhet, är det trots allt bättre än politiker som saknar arbetserfarenhet utanför politiken... Reinfeldt är precis lika tveksam som Löfven. Löfven är oprövad, men FR har bevisat gång på gång hur dålig människokännedom har besitter. Han har rekryterat och sparkat massor av ministrar, partisekreterare och andra tjänstemän. Att göra en eller annan felrekrytering är okej, däremot visar så många upprepningar på dålig känsla för duglighet och ens egen brist på ledarskap. Det är en av ledarens viktigaste uppgifter att skapa duglighet kring sig samt sörja för påläggskalvar som kan efterträda ledaren då han/hon lägger av - var finns den personen i FRs närhet?
  Jag var en av dem som var positiv till FR då Alliansen besegrade sossarna 2006. Vem var inte trött på bufflige GP? Men FR har inte övertygat, hans handlingar kommer inte att gå till historien som annat än mannen som på allvar började nedmontera tryggheten i Sverige. Mannen som underminerat välfärden, importerat in en ny underklass, och det med hjälp av sin meningsmotståndares egen politik - sossefieringen är alltjämt närvarande.

  SvaraRadera
 11. Håller med dig i varenda stavelse Peter.

  SvaraRadera
 12. Minns ni Göran Persson som var orolig för "social turism" när EU skulle utvidgas.
  "-Fri rörlighet för arbetskraft vill vi ha, men inte social turism."
  Dvs. i vanlig ordning från S inlindat floskelbomull. Det han egentligen säger: De som kan tänkas komma hit och utnyttja vårt välfärdssystem vill vi inte ha här.

  Skulle lika gärna kunnat vara SD som sagt det.....

  SvaraRadera
 13. Melmac.
  Javisst. Men jädrar vad GP fick fan för det uttalandet också. Han ansågs främlingsfientlig av belackarna även om jag inte tror att just det ordet användes, då det inte kommit i allmänt bruk än. Efter GP syndafloden, d.v.s Sahlin, och där står vi nu.
  Göran kom tillbaka, allt är förlåtet! :(

  SvaraRadera
 14. Jag ser Göran Persson som den siste socialdemokraten.

  SvaraRadera
 15. GP var den blåaste sosse-ledaren nånsin.

  SvaraRadera
 16. Sorry men förlåter aldrig GP hans S-dubbelmoral med bolag som tar arvoden samtidigt som han lyfter "pension" så att han kan köpa en herrgård bl a.

  SvaraRadera
 17. Eller GP stal flera hundra miljarder ur AP-fonderna till stadskassan och aldrig betalade tillbaka dem. Inte heller gjordes det upp en plan för hur de skulle kunna betalas tillbaka i framtiden. Den sittande regeringen kommer inte heller att göra det eftersom det inte var deras fel, tycker de säkert.

  Ytterligare ett exempel på hur tidningarna vinklar sina rubriker för att smutskasta människor (läser man artikeln ser man att det är totalt vilseledande):
  http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/vellinge/nyanlanda-inte-valkomna/

  SvaraRadera
 18. Riktiga hederliga sossar-Tage Erhlander och Ingvar Karlsson.

  SvaraRadera