Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

torsdag 28 november 2013

Vad är det för skillnad??


Expressen har en artikelserie om "Hotet mot demokratin". Där kan vi läsa om de hot våra folkvalda politiker utsätt för i sitt arbete.

En man som hotat Ulf Kristersson till livet säger .. Det är responshot på hot mot mig, det är svarshot. det är ett svar, en motattack, en motdebatt, man slåss mot en....Jag ser det som att jag är attackerad och så går jag till motattack, jag väljer ett mål, jag gör det verbalt och jag gör det väldigt hårt.

Andra politiker har fått ta emot hotbrev där det skrivs att de ska hängas, skjutas, slås ihjäl eller med texten .. jag ska hitta och döda dig!

De som gör så här är nog ensamma, små människor med små liv .. har jag tänkt.

Men samtidigt som det här pågår så uppmärksammar SVT:s kulturnyheter Kartellens nya raplåt "Svarta Duvor & Vissna Liljor" med Timbuktu och Sebbe Staxx och visar även en video, på sin musiksajt, där den framförs.

Texten lyder bland annat .. "piskan viner tills vi går passgång, dunkar Jimmie gul och blå hissa i en flaggstång" .. och .. ”Kungsgatan med Soran, hade jag varit med hade jag tagit järnröret och lagt dem i koma alla tre. Fuck SD med Jimmie i spetsen, sänker en sänker två, ja då springer nog resten

Tankarna går osökt till andra länder där människor misshandlas och hissas i diverse flaggstänger, träd eller andra lämpliga platser för att "rädda landet". På 70-talet förfasade sig media över liknande händelser i amerikanska södern.. nu verkar det vara helt ok i Sverige eftersom .. ”Sverigedemokraterna visar inte acceptans mot invandrare och då får de ta att det kommer hat tillbaka”.

Ett "responshot", alltså??

Det måste vara såhär hårt. Man måste säga mer än vad som behövs för att det ska nå fram .. säger Pontus Gustafsson som driver podcasten "Gatuslang", på SVT:s hemsida. "Någon måste säga det här. Politiker är för fega" . 

Detta är alltså en uppmaning till politikerna att uttrycka hot och hat mot demokratiskt valda partier som känns obehagliga?? Responshota dem som man känner sig hotad av??

Låter inte det exakt som samma argument som mannen som hotade Ulf Kristersson till livet .. och de andra exemplen på hatattacker mot politiker .. hade som skäl för sina dödshot??

Den enda skillnaden är att den ena gruppen beskrivs som farliga hot mot demokratin och dess utövare medan den andra beskrivs som viktiga opinionsbildare och kulturpersonligheter och får sitt hatiska budskap framfört i statligt finansierade SVT??

Finns det någon annan skillnad??

I så fall .. vilken?

DN, SvD, SvDSVT, Expr.,

18 kommentarer:

 1. Börjar på allvar fundera på att sluta betala tv-licensen.Det är bedrövligt med den tydligt politiska propaganda som pågår där. Fri oberoende television jo tack för kaffet.

  SvaraRadera
 2. Det är ingen skillnad alls. Såvida man inte tror på 'människors olika värde' vilket det är många som gör. Många av dem brukar rabbla 'alla människors lika värde' och 'värdegrund' för att skyla över det man faktiskt säger och gör. Alltid lurar det någon.

  SvaraRadera
 3. Skillnaden kanske är att Sverigedemokraterna som sången pratar om faktiskt plockade upp ett järnrör och hotade med, jämfört med att sjunka om att försvara sig mot sagda järnrör. Att hota om vad som händer om sverigdemokraterna tar till våld är inte riktigt samma sak som lynchningstexter....

  SvaraRadera
 4. Vad är "små liv"? Har du kanske ett större liv som rumpslickare till ett gäng manliga Jämmerlister och nynazister i putsad rustning? :-D

  SvaraRadera
 5. Och där kom den gamla lögnen igen om "hota" med järnrör. Det är ingen som går på det utom de etttusentjugosju redan indoktrinerade på twitter och fb så varför hålla på? Gäsp...!

  /V

  SvaraRadera
 6. Anonym -Rumpslickare-Fin nivå du håller på debatten.Tycker mig känna igen den stilen från någonstans.

  SvaraRadera
 7. Peter Nicklasson28/11/13 19:24

  Malin, 28/11/13 12:13
  Klart att människor har olika värde, de som hävdar att människors lika värde är hycklare. Min mamma är värd mer för mig än tiggaren vid gatuhörnet eller statsministern själv.
  Hycklaren Timbuktu räddar alla dagar i livbåten Fridolin framför Åkesson om båda skulle lida sjönöd. Ja, han kanske rentav av skulle passa på att drämma till Åkesson med båtåran om han förblev straffbefriad...
  Moralen är verkligen graderad. Det är bara den "gode" hycklaren som låtsas annat.
  Timbuktu visar genom sitt dåliga omdöme att sjunga hattexter tillsammans med en gangster hur låg hans moral är. Hur hatet mot dem som inte tycker som honom bestämmer hans eget agerande. Det är inte godhet - enbart hyckleri.

  SvaraRadera
 8. Tack Mr Nicklasson! Å Any å ni andra. Hopp..

  SvaraRadera
 9. Vad jag såg gick de omkring med järnrör och tyckte att de var tuffa, jag såg inget hot med dem. Utan att de sa att de skulle göra det bland varandra. Privat. Inte som en sång som public service tycker är lysande.

  SvaraRadera
 10. Det man måste inse att demokrati är (tyvärr) inte det absolut bästa system att styra och styras. Vi har bara inte kommit på ett bättre system ännu.

  Så länge som vi har ett system dock, så måste vi följa dess regler (eller totalt störta det, som några anser vara bättre). Man kan INTE samtidigt säga att en attack på socialdemokratiska/borgerliga politiker är förskräckliga, och säga att man vill mörda SD politiker och anhängare.

  I det demokratiska systemet har alla lika stor talan, allas röst är lika mycket värd. Tyvärr betyder det att den mest politiskt insatte, med störst kunskap om hur saker och ting fungerar och inte fungerar, har lika många röster som jubelidioten som inte ens bryr sig om sitt eget välbefinnande, han röstar bara på något som låter kul.

  SvaraRadera
 11. P.S. Platon i sin bok "Staten" anser att demokratin är det näst sämsta styrelseskicket (diktatur sämst), då det är den paralyserade och rädda flockmentaliteten som styr, inte förnuftet.

  SvaraRadera
 12. Tja... Trollan. Du skriver, att "de [gick] omkring med järnrör och tyckte att de var tuffa". ¨
  Gick de ens omkring (i någon rimlig betydelse av att "gå omkring")?

  De salongsberusade unga männen lyfte upp var sitt aluminiumrör från rör från en byggnadsställning (som låg på gatan) och poserade med dessa framför kameran i kanske 10-15 sekunder.

  Detta inträffade på Regeringsgatan (utan en människa inom synhåll).

  De hade tagit sin tillflykt till Regeringsgatan efter mötet med den aggressive mannen på Kungsgatan.

  Om du bor i Stockholm så känner du till avstånds- och höjdskillnaden mellan Regeringsgatan och Kungsgatan - Regeringsgatan går på en bro över Kungsgatan.

  SvaraRadera
 13. Johan,
  Mitt svar var på Anonym G. sa...
  "Skillnaden kanske är att Sverigedemokraterna som sången pratar om faktiskt plockade upp ett järnrör och hotade med, jämfört med att sjunka om att försvara sig mot sagda järnrör. Att hota om vad som händer om sverigdemokraterna tar till våld är inte riktigt samma sak som lynchningstexter..."

  Så det var ett tag sedan jag såg filmen men jag var helt klart medveten om att det inte förekom något hot vilket det tydligen översatts med i dag.

  SvaraRadera
 14. Och ja, jag kan fortfarande tycka det är lite barnsligt och omoget och inger en känsla av "fan vad tuffa och coola vi är" och ta järnrör och filma det hela, men det är väl jag det :)

  SvaraRadera
 15. Hej Trollan!

  Javisst var det barnsligt och omoget av tre unga, salongsberusade män att posera framför kameran med var sitt aluminiumrör "fan vad tuffa och coola vi är".

  Och berusade unga män är väl tyvärr (inte sällan) både barnsliga och omogna ca. kl tre på morgonen...

  SvaraRadera
 16. Det verkligt stora problemet är att det finns en sorts yttrandefrihet för Kulturen = Konst, där hat och hot i konstnärlig förpackning räknas som något bra som kan göra något dåligt bättre(?) .. typ?? Och så en mer begränsad yttrandefrihet för Alla Andra som varken är Kultur eller Vänster = rasister/fascister = Sverigedemokrater.

  Läs Dick Erixon i min blogglista. Jag håller helt och fullt med honom när han skriver .. "hela samhällsklimatet är groteskt."

  SvaraRadera
 17. Uppmaning till "brottslig gärning" är i sig ett brott = UPPVIGLING.

  Brottsbalken 16 kap 5§

  "5 § Den som muntligen inför menighet eller folksamling, i skrift som sprides eller utlämnas för spridning eller i annat meddelande till allmänheten uppmanar eller eljest söker förleda till brottslig gärning, svikande av medborgerlig skyldighet eller ohörsamhet mot myndighet, dömes för uppvigling till böter eller fängelse i högst sex månader.

  För uppvigling skall dömas även den som muntligen inför en samling av krigsmän eller i annat meddelande till krigsmän uppmanar eller på annat sätt söker förleda dem till en handling eller underlåtenhet som innebär att de åsidosätter vad som åligger dem i tjänsten.

  I ringa fall skall ej dömas till ansvar. Vid bedömande huruvida ringa fall föreligger skall särskilt beaktas, om det förelegat endast obetydlig fara för att uppmaningen eller försöket skulle leda till efterföljd.

  Är brottet med hänsyn till att gärningsmannen sökt förleda till allvarligt brott eller eljest att anse som grovt, skall dömas till fängelse i högst fyra år. Lag (1986:645)."

  -----

  Vet någon, om praxis är att ALL uppvigling är tillåten, om det påstås ha ett s.k. konstnärligt syfte?

  Den inledande formuleringen - "i skrift som sprides eller utlämnas för spridning eller i annat meddelande till allmänheten uppmanar eller eljest söker förleda till brottslig gärning" - är ju tveklöst tillämplig på förslaget att "lägga dem i coma alla tre".

  SvaraRadera
 18. Peter Nicklasson29/11/13 17:38

  För 20 år sedan var både S och M överens om samma invandringspolitik (se t ex Luciabeslutet, 1989) som dem SD idag för. I stort sett samma innehåll....
  Politiken går ständigt åt vänster, konservativa partier har sedan länge förhållit sig till vänsterns agenda, tillåtit vänstern att äga företrädesrätten. Och högern har förr eller senare intagit vänsterns gamla position. Det är en myt att samhället idag skulle ha blivit mer borgerligt, snarare har de konservativa blivit socialliberala medan vänstern lämnat arbetarklassen för kulturmarxismen.
  Idag läser jag i Sydsvenskan att en administratör för nybildade Vårdpartiet i Skåne kallar Moderaterna för "extremnazister". Logiskt om man anser allt till höger om S som smygfascistiskt och köksbänksrasistiskt.... och det viftas också undan som "en liten petighet" av Vårdpartiets ordförande http://www.sydsvenskan.se/sverige/vardparti-kallar-moderater-for-extremnazister/
  Vårdpartiet huserar i Lund, samma stad som Timbuktu kommer ifrån. Jag vill inte säga mer... men Expressens Nicklas Svensson söker ju efter orsaker till politikerhoten i en pågående kampanj. Åk till Lund och intervjua dem om Moderata extremnazister och SD:are slagna i koma, kanske finner Expressen våldets innersta kärna där? ;)

  SvaraRadera