lördag 14 september 2013

Som att kissa på sig lite grand ...


Idag kan vi både få ta del av Löfvens drömregering i Aftonbladet och Löfvens egna drömmar i DN och det känns ju väldigt ..... intressant?

Drömregeringen upptar ett helt uppslag i AB och är illustrerad med bilder, titlar och personbeskrivningar rörande de utvalda på samtliga drömdepartementen och .. jag lovar .. det är inte ett uppslag som jag skulle vilja ha på kylskåpet under det närmaste året.

Om jag inte plötsligt skulle vilja gå ner i vikt förstås. Då kan jag se att det kan ha sina fördelar och att en del namn och ansikten effektivt skulle förhindra för täta näringsintag.

Löfvens egen debattartikel är däremot ett under av godhet och högkvalitativa värdeord. Hjärtat bultar positivt och solidariskt när jag läser ..

Mänsklig värme, värdighet och moral. Människors starka vilja att göra rätt för sig och ta ansvar för sin omgivning. Tillsammans och med respekt för varandra. Sverige .. vi är en del av en stor familj. Där man visar respekt för varandra, gläds över andras framgångar och ställer upp för varandra när det behövs. Ingen tillåts smita undan sitt ansvar och ingen lämnas i sticket. Arbetets värde. Gå till jobbet innebär en mening med dagen. Vi samlas och tar vårt ansvar som jämlika och jämställda medlemmar i en familj.

Alltså .. medge att det är vackert! Allt åt alla .. kärlek, samhörighet och värme .. utan att med ett ord nämna hur, när och dessutom helt utan prislapp.

Ännu vackrare blir det när det börjar handla om arbetslösheten och äldrevården .. och så vet (?) vi ju att Löfvens hjärta klappar för landsbygden, även om han glömmer att nämna det i sin artikel. Han var ju där bara för några dagar sedan och klappade en ko, så det är säkert sant ändå.

Jag tror att det är många som känner sig som om de ÄNTLIGEN kan landa i den varma och förtroendegivande famn som de längtat efter så länge. Nu ska allt bli ljust och vackert, NU blir allt som det var FÖRR .. innan resten av världen fick spel och slutade fylla företagens orderböcker. NU sätter Stefan Löfven alldeles själv snurr på produktionen, vilket i sin tur genererar rejäla skatteintäkter till staten. Halleluja!!

Men läs en gång till. Vad står det egentligen?

Halva debattinlägget ger samma känsla som när/om du kissar på dig. Det blir varmt och skönt till en början men sedan blir effekten en helt annan.

Resten är förhoppningar. Den faktiska arbetslöshet kan inte politikerna lösa om inte villkoren för företagen blir bättre .. dvs om omvärlden får ett större behov av varor tillverkade i Sverige. Investeringar i innovation, forskning och utveckling är väldigt långsiktiga satsningar som dessutom också är helt beroende av omvärldens intresse för resultatet.

Äldrevården .. ja, så långt jag kan se det så är det fortfarande kommunernas ansvar .. oavsett politiskt styre .. även om både Stefan Löfven och jag skulle vilja se en kvalitativ uppryckning. Ingen av oss behöver lägga oss i det om vi bara betalar det kommunerna kräver och detsamma gäller övrig vård och omsorg.

När det gäller skolan och allt det andra, så kanske sosseledaren skulle tona ner tonläget om han tänker fortsätta med att jämföra Sverige med en illa underhållen bil ..

"Om man låter bli att lämna in bilen på service så rullar den ändå på ganska länge, men allteftersom man eftersätter underhållet så börjar den hacka och fungera allt sämre. Likadant är det med jobben, skolan, välfärden och landets konkurrenskraft."

Det är faktiskt möjligt att det är fler än jag som börjar fundera över underhållet av Socialdemokratins tidigare fortskaffningsmedel. Göran Perssons triumfvagn .. hur underhöll den de sociala skyddsnäten och med vad drevs den. Fyrtiotalisternas pensionsavsättningar??

Eller de tidigare sossecontainrarna .. vad gjorde de med jobben, skolan, välfärden och landets konkurrenskraft som fick till resultat att vi fick världens i särklass mest förtidspensionerade och sjukskrivna befolkning och en påbörjat ras i skolresultaten??

Mona Sahlins korta kollektiva framfart och Håkan Juholts dikeskörning kan vi däremot lämna därhän .. de fick knappast tillräckligt med drivmedel från partiet för en längre resa än den de faktiskt gjorde.

Och så UTMANAR Stefan Löfven återigen Fredrik Reinfeldt på debatt!!

Men, hur gärna jag än skulle vilja följa den debatten så måste jag erkänna att jag också tycker att det känns meningslöst om inte Stefan Löfven ger minsta lilla hint om HUR han tänkt sig en regeringsbildning.

För om Alliansen får majoritet nästa år så kan Fredrik Reinfeldt redan i dag tala för ett färdigt regeringsalternativ.

Men Stefan Löfvens sossar kommer aldrig att få den majoriteten.

Om han i dag anser att "väljarna måste få höra hur alternativen ser ut och argumenten bryts med varandra" men själv inte vill berätta hur alternativen ser ut, så måste väl Fredrik Reinfeldt i rättvisans namn debattera med Gustav Fridolin och Jonas Sjöström samtidigt som Löfven .. för att vi väljare ska få en trovärdig bild av ett eventuellt regeringssamarbete.

Det räcker inte med att läsa Aftonbladets bild .. som kanske är en bild som skapats efter att redaktionen har tagit del av hemliga interna dokument??? ..  av drömregeringen som bara består av sossar och miljöpartister .. vi måste få Stefan Löfvens bekräftelse av att det är hans avsikt också.

Dessutom så är det inte så självklart att väljarna ger en majoritet till S och Mp .. så vi borde också ha rätt att få veta om vi får Vänsterpartiet på köpet i en eventuell "dröm?"regering.

DN, SvD, SvD, SvD,


15 kommentarer:

  1. Löfven kommer inte tala om hur en regering kommer att se ut, då kommer antingen höger- eller vänsterfalangen att lägga rösterna på annat håll. De måset få med VP eller FP annars blir det svårt.

    Det är detta som är S grundproblem, de har för stor bredd. Det är en så pass stor bredd att det alltid är någon röst man kommer att förlora, det gäller bara att lägga det taktiskt så att man förlorar så lite det går.

    Därav denna mish-mash av politiska utspel som skapar oreda i partiet (kärnkraften, 5'e jobbskatteavdraget, vinster i välfärden etc. etc.)

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Läs gärna mina kommentarer till Högber:
    http://hogbergstankar.blogspot.se/2013/09/tva-lag-pa-planen.html

    SvaraRadera
  5. Så här är det.

    I 7 års tid har de gapat om statskupp, kallat vårt land för det kalla Sverige, helt enkelt bara supergnällt om allt och alla för att sedan försöka inbilla folket att just de är de som skall se till att sverige helt plötsligt skulle bli rena paradiset bara de fick bestämma.

    Viss människor gör precis allt för sin egen maktfullkomlighet och egoism.

    Sossar är inget annat är parasiter som gapar efter andra människors pengar och de har en självbild som uppenbart visar på att de lider av hybris.

    Det skall bli skitkul med nästa val då de lär få erfara ytterligare en förlust, förhoppningsvis gör ytterligare 4 år på bänken att de byter ut halva uppsättning mot nya förmågor som förhoppningsvis inte blivit hjärntvättad på den där sk Bommersvik-akademin. :-)

    /Henrico

    SvaraRadera
  6. Drömregering? Jo, så kan man kanske uttrycka det för den har helt klart potential att ge mig mardrömmar.

    SvaraRadera
  7. Tycker nu mest att det är som att välja mellan pest eller kolera.
    Hade tänkt att rösta S lokalt i kyrkovalet ( bara lokalt P.g.av bra personer där )men ändra mig direkt när jag fick valsedeln.Inom svart ram talar man om varför man INTE ska rösta SD.
    Gillar inte den stilen alls.Känner mig som ett litet barn- KAN SJÄLV.

    SvaraRadera
  8. Melmac .. om du inte skriver under annat namn hos Högberg så kan jag inte hitta din kommentar?

    SvaraRadera
  9. Ja just det, jag har mitt gamla Alias där av nån anledning. Melmac <-> Macab, that's me.

    SvaraRadera
  10. Efter lite pillande så verkar det som att jag fått rätt på mitt namn även hos Disqus :-).

    SvaraRadera
  11. Tveksamt med Löfvens stil. Kan det verkligen fungera? Det är ju trots allt 2013. Att svepa fram godhetsformuleringar på närmast religiös fyrtiotals sekteristiskt manér. Nu är folk mycket mer genomskådande, cyniska, luttrade, självlärda och erfarna. Fantastiska utopier till höger och vänster har genomskådats, orsakat förfärligheter och fallit. Löfteskaruseller och resurser har förskingrats. Skojare och deras vänner har gynnat varandra på den vanlige väljarens bekostnad. Om och om igen. Fagra löften och vedervärdiga hotelser. En arsenal av rättvärderande rättvisekämpande rättroende rättrådighetsapostlar behöver ekonomisk förstärkning och fina utmärkelser och utnämnanden. Nya poster.

    Är verkligen den bästa medicinen för samhället att lita till de som vill lova mest? Den som vill låta lenast? Den som är beroende av din tro och din rädsla?

    Är de bästa politikerna de som lovar mest och är beroende av att göra det, eller de som försöker vinna väljare genom att även våga vara obekväma, och se vinsterna med det på lång sikt?

    /in-a-heartbeat

    SvaraRadera
  12. "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov" är eller var det kommunistiska samhällets grundsyn.
    Löven skriver i DN:"I en sådan familj tillåts ingen smita undan sitt ansvar och ingen lämnas i sticket."
    Vad luktar detta om inte unken gammal kommunistpropaganda.
    Tack för bloggen.

    SvaraRadera
  13. "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov" är eller var det kommunistiska samhällets grundsyn.
    Löven skriver i DN:"I en sådan familj tillåts ingen smita undan sitt ansvar och ingen lämnas i sticket."
    Vad luktar detta om inte unken gammal kommunistpropaganda.
    Tack för bloggen.

    SvaraRadera
  14. jag delar din analys av Löfvens artikel rakt av. Däremot tycker jag inte att du ska gå på Reinfeldts retorik gällande regeringsalternativ. Först efter att väljarna har sagt sitt och talat om hur mandaten ska fördelas så är det rimligt att börja förhandla fram en regering utifrån respektive partis väljarstöd. Att Statsministern vägrar debattera politik med ledaren för det största oppositionspartiet är djupt olyckligt för vår demokrati.
    MVH
    Karlsson82

    SvaraRadera
  15. @Karlsson82 Men det är just det som är poängen. Varför ska Reinfeldt ta en debatt, när det inte finns någon att debattera emot. Han representerar ett regeringsalternativ av fyra partier. Löfven representerar sitt parti, som inte skulle kunna bilda regering själv.

    OAVSETT vad som sägs i en sådan debatt, så måste Reinfeldt stå för det han säger. Det behöver aldrig Löfven göra, eftersom han bara kan säga "Det var vårt mål att göra det, men vi var tvugna att kompromissa med våra andra partier". När väljaren vet vilka dessa "andra partier" är kan man lättare genomskåda vad som är rena lägner och vad som faktiskt kan bli genomfört.

    När Löfven visat på vilka han tänker samarbeta med, då kommer Reinfeldt att vilja ha debatten, men då är det Löfven som ryggar undan.

    SvaraRadera