måndag 16 september 2013

Tankar i nyhetsflödet.


"Castoreum, eller bävergäll, är ett sekret som utvinns ur analkörtlarna på bävrar. Ämnet är en så kallad naturlig arom som kan användas i bakverk, glass, godis, drycker, såser och köttvaror" ... det är en nyhet som båda morgontidningarna och Aftonbladet bjuder på medan Expressen tar ett nytt grepp och avslöjar att innehållet i bäverns analsäckar även finns att konsumera i sprit.

Var och en som har hund .. eller katt .. och som dessutom varit med när den fått analsäckarna tömda av en snäll veterinär .. sett ur djurägarens synvinkel förstås, hunden brukar se det som ett kränkande övergrepp och vara mindre förtjust .. vet hur fruktansvärt äckligt det luktar.

Det absolut sista jag tänkt på vid de här tillfällena har varit mat eller dryck?

Men det är ju alltid intressant att få veta något nytt, men det som jag verkligen, verkligen skulle vilja veta är .. HUR kom det sig att någon överhuvudtaget kom på tanken att blanda in detta i MATEN?? VEM var det som provade först .. och varför??

Sedan skrivs det väldigt mycket om "skuldberget" .. svenskarnas förtjusning i att låna till det de inte har råd med och motsvarande ovilja till att spara till något som kanske blir akut .. senare .. nån gång? .. kanske aldrig. Det talas också om räntehöjningar, amorteringar och/eller andra förändringar, att avskaffa "de alltför omfattande regleringarna i svensk ekonomi" eller att avskaffa ränteavdragen .. osv, osv, osv.

Och som sagt, det är alltid intressant att läsa vad förståsigpåarna har att berätta, men ... varför kallas det fortfarande för LÅN???

Carl Johan von Seth skriver i DN, apropå bolånen .. "med en genomsnittlig svensk avbetalningstakt tar det 125 år att bli kvitt lånen". Det måste vara årets överdrift .. de flesta låntagarna amorterar överhuvudtaget ingenting, vilket i rimlighetens namn måste betyda att skulden är den samma efter 125 år, om nu låntagaren kan ha turen att få en god pension och ett mycket, mycket långt liv.

Men varför kallar vi det för lån och låntagare??

Det rätta sättet att se på saken är väl att ansluta sig till hr sparbanksdirektör J Vedholm i Grönköping som svarar på frågan om bankerna bör kräva amorteringar på följande sätt ..

"Att lån skall återbetalas är ett gammalmodigt synsätt. Vi bankmän ser det som att låntagaren hyr ett antal miljoner på obestämd tid till en överenskommen avgift. Jag brukar kalla det lånehyra."

Följdfrågan .. "Så det är inte fråga om ränta?", besvaras lika rakt och lättbegripligt ... "Nej, det är bara Riksbanken som har ränta numera och den behöver vi inte bry oss om så mycket".

Så sant som det är sagt .. nu för tiden HYR vi pengar till det vi vill ha.

Som prenumerant på Grönköpings Veckoblad upptäcker jag att jag mer och mer blandar ihop nyheterna med de sk "verkliga" nyheterna i de dagliga tidningarna?

Jag vet inte om jag gör mig skyldig till något olagligt om jag, fullständigt gratis, delger er ett par av kortnyheterna i den senaste upplagan? Men jag chansar, skulle jag bli bötfälld så får jag väl hyra en slant hos Grönköpings Sparbank.

Citat 1 ...
TRE AV FYRA grönköpingsbor har fullt förtroende för polisen, enligt en undersökning som företagits av Grönköpings opinionsinstitut GRÖFO.
Det framgår vidare, att av de återstående har bara tre av fyra fullt förtroende för undersökningar, medan den fjärde saknar fullt förtroende för statistik.
Tre poliser av fyra saknar förtroende för fulla grönköpingsbor, och tre undersökningar av fyra kostar inte fullt två miljoner, vilket inte inger förtroende hos tre grönköpingsbor av fyra.

Citat 2 .. ALLT FÄRRE juridikstuderande vill bli domare, visar en undersökning utförd på uppdrag av Justitiedepartementet. Bland anledningarna till det svara intresset för domarbanan nämns det outvecklade mutsystemet, samt att man i ett tidigt utbildningsskede måste läsa tjocka böcker utan bilder.
I ett försök att locka unga människor till yrket föreslås bl.a. införandet av skojiga peruker av engelsk modell.

Citat 3 .. VÅR STADS vördade, äldsta, frkn Sophie Liljedotter, (120 år), har nu krävts å TV-avgift, trots att hon saknar såväl TV som datormaskin och smart telefon. Emellertid har det kommit till berörd myndighets kännedom att hon är synsk, varför hon brukar höra röster samt se i syne.
Det kan därför, som det står i skrivelsen, inte uteslutas att hon understundom råkar få in någon av våra public service-kanaler.

Medge att det skulle vara full möjligt att smyga in dessa nyheter i valfri dagstidning?

Vi är så pass nya prenumeranter att vi inte riktigt vet om Grönköping också går in i en spännande valrörelse det närmaste året.


Men åtminstone jag hoppas på det!!

DN, SvD, AB, Expr.

3 kommentarer:

  1. Hmmm,du har inte varit och tullat på granntantens whisky måntro?
    och apropå veterinär,är det någon mer än jag som märkt hur dom CHOCK-höjer priserna.Fick en räkning på 3.500 för ett vet. besök hos mina hästar som för ett år sen kostade ca 1.700.Vem har råd med djur som kan bli sjuka nu.

    SvaraRadera
  2. *asg*,

    men det där med skuldbubblan gör mig extremt orolig, jag var med förra gången, klarade mig visserligen men hade kompisar som fick ta smällen. Skillsmässa, förlorad bostad men kvar med miljonskulder.

    Ända sedan dess har jag haft som mål att aldrig betala en enda räntekrona, allt skall köpas kontant, för egna pengar.

    Vi har i dag fortfarande den sk värnskatten kvar, den som kom till förra gången en bostadsbulla sprack, jag har ingen lust att betala ytterligare en värnskatt ovan på den befintliga, så enkelt är det.

    Dessutom anser jag det riktigt bra att debatten hålls i gång när det gäller skulder, för det verkar inte bättre än att varje generation skall göra samma misstag, om och om igen.

    Faktum är att jag tycker de som bara har lån och som nyttjar ränteavdragen bör fundera en gång till när de har åsikter om att samhället är orättvist. Det finns faktiskt folk som inte får lån på banken, det finns de som liksom jag inte vill ha lån, dessa människors frihet är hotad om alla andra skuldsätter sig så att vi får en ekonomisk kris.

    Detta borde i min mening vara prioritet nummer 1 för varje sittande politiker i beslutande position, men icke.

    /Henrico

    SvaraRadera
  3. Att vara satt i skuld är att vara ofri.

    SvaraRadera