Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

onsdag 4 september 2013

Tillfällig förvirring, sjukdom eller ...


 .. eller ett beskedligt, snabbt övergående virus? Jag vet inte vad det är som drabbat mig men jag vet exakt när det hände.

Förra helgen besökte vi .. som alla andra år .. Eskilstunas Veterandagar och medan Maken frossade i allt som framfördes med hjälp av en motor så frossade jag i allt som andra människor samlat på och nu ville göra sig av med.

Jag FYNDADE plisseringar, draperingar, volanger, lätta slinkiga och/eller sammetsmjuka, följsamma material, med och utan mönster och drabbades av en oemotståndlig längtan efter det som allmänt faller under "dålig smak".

Jag som normalt sett älskar glada färger, avskalade, rena linjer och funktionell design ..  längtar nu efter vaser, fat och urnor i cloisonne, majolika, famille rose eller orientalisk dekor som jag kan fylla med billiga bijouterier .. halsband, armband, örhängen och broscher.. eller praliner, choklad, bakelser eller kanderad frukt. Eller varför inte solfjädrar, strutsplymer eller handbroderade sjalar med fransar, spets eller brodyr?

Jag förgås av begär efter högklackade tofflor med rosa svandunsboll på ovansidan och en skräddarsydd, slinkig morgonrock i tungt, dyrt, vitt siden! Hattar med brätten, rosor, strutsfjädrar eller hela fågelbon .. eller små lätta skapelser som kan bäras över ena örat med fjädrar, tyllrosetter, guldstrån eller annat valfritt flärdfullt onödigt.

Jag vill ha förföriska, vackra askar med handskar i tunt, tunt skinn, brodyr eller spets och väggarna klädda med lika förföriska kreationer sydda bara för mig. Vulgärt, överdådigt, opraktiskt och smaklöst .. vad som helst bara det blir mycket av det!!

Och ge mig .. snälla, snälla .. en budoir eller en walk in closet där jag kan tapetsera en vägg med påfåglar, rosor, rankor och fjärilar, hänga upp kristallkronor och placera ut små förtjusande lampor, som sprider ett spännande, intimt ljus när det behövs, inreda med en röd sammetskanapé med fransar och tofsar, ett ömtåligt bord med en blomsteruppsats som byts varje dag av en skicklig florist och ett golv som täcks av äkta orientaliska mattor .. till och med under himmelssängen som har draperier av sammet och brokad och ser ut som en bakelse med sidentäcke, och kuddar med kilometervis av handbroderad brodyr eller handvirkade spetsar från ett dygdigt nunnekloster på en bergstopp någonstans .

Jag vill vara Sarah Bernardt, Rita Hayworth eller allra helst Mae West .. bortskämd, dyrkad, odräglig, DYR och ständigt försedd med champagne!!

Jag mår nog inte så bra??

I går försökte jag intressera Maken för antingen en elegant frack, inklusive hög hatt, en vit redingote eller .. i värsta fall .. en senapsgul, rutig kostym och ett gullig brunt plommonstop som skulle fullända honom i bilden som uppvaktande kavaljer .. men det var lika förgäves som det verkar vara att önska en trattgrammofon i julklapp .

Någon om- eller tillbyggnad av huset verkade inte heller vara aktuell, även fast jag lockade med att ha Glamourduvan Dita fången i en gyllene bur i min alldeles egna fristad?

Men inte .. han är nästan sjukligt saklig och realistisk, min man och det där med att ha en dagligen återkommande florist tyckte han inte heller var någon bra idé?

William Hazlitt (1778-1830) sa på sin tid .. Stil är det yttre uttrycket för själens harmoni .. och ser man det så, så närmar jag mig väl det yttersta sammanbrottet inom kort.

Men om jag i stället tror på Pablo Picasson (1881-1973) som hade en helt annan åsikt .. God smak är en hemsk sak. Smak är kreativitetens fiende .. så kanske jag är på väg åt ett helt annat håll.


Det ska bli spännande att se vad det blir???

10 kommentarer:

 1. Jösses amanda -varför inte något lite.Har en vän som har allt det där och mer därtill och det kan bli tungt att andas.

  SvaraRadera
 2. mona .. jag skriver ju det; det är inte riktigt frisk! ;-)

  SvaraRadera
 3. Vill man inte någon period i livet ha högklackade morgontofflor med dunbollar, negligé och telefon med guldhandtag då är man inte helt frisk, sanna mina ord. Barbara Stanwyck säger jag bara.

  SvaraRadera
 4. Malin .. Ah, så sant! Barbara Stanwyck & Co .. sådana kvinnor finns inte längre .. annat än då och då och i största hemlighet bakom stängda dörrar .. ;-)

  SvaraRadera
 5. Jo det finns,jag känner en ,paljetter,svandun,guld o glitter o rosa o rych o pych absolut överallt.

  SvaraRadera
 6. You hade me med högklackade morgontofflor ♡

  SvaraRadera
 7. Nej,nej akta dig för hälsporre, gör jäkligt ont. Här gäller foträta och har man `finkläder`så åker dom av fortare än ögat när man kommer hem.Nu för tiden ska allt vara skönt och snyggt.Färdigplågat med obekväma skor och kläder.

  SvaraRadera
 8. Vi skulle ha varit på Liberaces dödsboauktion, men det är väl försent antar jag. Åh varför har teatern inte utförsäljning snart.

  SvaraRadera
 9. De högklackade skorna skulle jag kunna dö för och strumpor med söm. Svandunet får vara för mig. Är mer lack och läder. Kanske t o m lite nitar och blingbling....:-)

  För övrigt är ju smak en väldigt personlig sak. Vem bestämmer vad som är bra eller dåligt?

  SvaraRadera
 10. Är det ingen här som lider av ´heteböljor´norskt bra uttryck för blodvallningar.Då är det inte kul med syntet,lack o paljetter.Om man klarar att ha kläder på sig alls så är luftig bomull det enda som går.Hade på en fest en tjusig tunika i organza, plågsamt, den åkte i soporna. Aldrig mer.Finns mycket snyggt i bomull förresten.

  SvaraRadera