måndag 30 september 2013

Så dumt??

"Brant fall för väljarnas tilltro till regeringen" .. skriver DN i stora rubriker i dag. En beställd opinionsmätning från Ipsos visar att "Väljarnas förtroende för regeringen faller" och att det rödgröna blocket "leder" med 51,7% av väljarsympatierna. Aftonbladet hänger på med .. "Förtroendet för regeringen rasar" och det jublas i oppositionsleden.


Men eftersom jag lärt mig av tidigare opinionsmätningar så klickar jag in på Sifos väljarbarometer som jag har lite större tilltro till eftersom de har ett större underlag av intervjuer och också redovisar hur stor felmarginalen är vid eventuella förändringar och därmed hur stora förändringarna måste vara för att det ska gå att dra några bestämda slutsatser.

Och då kan man ju faktisk utläsa att det egentligen inte har hänt någonting alls? Varken kalldusch eller temperaturhöjare?


Varken enligt den ena eller den andra mätningen.

SIFO: En förändring i förhållande till föregående mätning skall, för att vara utanför den statistiska felmarginalen, vid ett urval om 1924 intervjuer vara större än:

±3,0 procentenheter för s      ±2,7 procentenheter för m ±2,1
±1,9 procentenheter för mp   ±1,5 procentenheter för fp ±1,3
±1,5 procentenheter för v      ±1,2 procentenheter för c ±1, ±
1,8 procentenheter för sd      ±1,2 procentenheter för kd


"Mycket väsen för ingenting, sa kärringen som klippte grisen!"


SVT,

1 kommentar:

  1. Jag litar aldrig på dessa mätningar med tanke på Ibrahim "Bagdad-Bob" Baylans köpta undersökning under valspurten 2010 som visade sig helt åt skogen.

    SvaraRadera