fredag 11 juli 2014

40 kyrkor i Almedalen ringde varnande i klockorna

 .. när ett 20-tal representanter för Svenskarnas Parti framträdde inför ett hundratal motdemonstranter.

Ca 700 journalister var på plats på Gotland och rikspress, lokalpress och tv rapporterade om händelsen och varnade för nazismens .. dvs högerextremismens .. "framgångar" bland väljarna. Det vill säga .. det obildade, rasistiska "folket".

EN journalist varnar för vänsterextremismen och även om du normalt sett inte läser länkar så tycker jag du ska läsa vad Ivar Arpi skriver om "Vänsterns goda, fina hat i Neo .. och bilda dig en egen uppfattning.

EN journalist .. Janne Josefsson .. granskar vänsterextremismen i SVT .. och blir kallad nazist?

Reaktionerna på programmet och det medföljande hatet framkallade ett så stort obehag att han i framtiden kommer att tänka ett extra varv innan han tar upp den frågan igen.  Andra journalister duckar, riktar in sin verksamhet på mer ofarliga ämnen för att undvika "det massiva hat man får efter att man skrivit om extremvänstern". "Det går man inte helt oberörd ifrån" .. säger någon. Andra tänker på familjen, säkerheten, försörjningen och livet.

Det som skrivs handlar om hjältar. Självförsvar. Onda handlingar som kan accepteras .. och rent av hyllas .. för en god sak?

Och då blir ju landets samlade journalistkår också hjältar i kampen för samma "goda sak"?

Eller?

Misshandel. Hembesök som resulterar i förstörda hem, skräckslagna barn, misshandlade föräldrar. Misshandel av oliktänkande partiengagerade unga. Hot. Hat.

Allt detta är "självförsvar" i godhetens namn och legitimeras inte bara av landets till tystnad skrämda journalistkår utan också av stora delar av vår opposition.

Det vill säga den gruppen av människor som majoriteten av svenskarna verkar vilja ha som högsta ledningen i landet i höst?

Hur går det ihop sig med de rasistiska, obildade väljarna som har en underliggande nazistisk livssyn??

"Alla våldsbejakande extremister kan inte dras över samma kam", skrev Ann Heberlein i samband med demostrationen i Kärrtorp. Hon anser att ändamålen helgar medlen och manar till förståelse för brutaliteten, hatet och våldet i det godas sak .. "det är nu framtidens hjältar föds", uttrycker hon det. Förmodligen med tanke på hjältehandlingen att knivhugga en av "de onda" i ryggen(!) .. tre gånger?

.." jag tycker nog att vi ska försöka lyssna också när protesterna sker i vår kontext. Varför är de arga? Vad vill de säga oss?

När omfattningen av nazisternas grymhet i Tyskland blev känd chockerades en hel värld: hur kunde så många människor ställa sig bakom en grym och omänsklig ideologi? Det hände inte över en natt. Folkmord föregås av år av förberedelser i form av spridning av fördomar och mytbilder av den andre, allt för att frammana en eskalerande känsla av att leva under hot."

Men är det inte just det som håller på att ske när det gäller vänsterextremismen?

Spridning av fördomar ... vänsterextremistiskt våld är självförsvar, svenskarna är främlingsfientliga, nazistiska partier växer, hotet och hatet mot Sveriges invandrare växer och alla som ifrågasätter landets integrationspolitik, formerna för mottagandet av stigande strömmen av människor som kommer hit .. är högerextremister, rasister och nazister?

Kan inte sanningen lika gärna vara att allt detta är resultatet av år av förberedelser och en massiv spridning av fördomar med syfte att föra fram en vänsterregering till makten?

Är skolan så usel som media rapporterar. Är vården så katastrofal som rubrikerna påstår? Är välfärden så "körd i botten" jämfört med tidigare vänstervarianter? Kommer lyckan och ljuset att lysa över oss alla bara skatten höjs på allt som rör sig och allt vi äger och allt vi konsumerar?

Är det inte den totala vänstervridningen hos SVT, så gott som all mediarapportering och den totala avsaknaden av debatt och åsiktsutbyte som inte har samma huvudbudskap .. SVERIGE HOTAS AV NAZISTER .. som gör att människor börja skruva på sig och känna att hotet kommer från ett helt annat håll.

För vänsterextremismens budskap är att demokratin hotas när grupper ställs mot grupper .. vilket förhindras genom att de "felaktiga" grupperna hotas, hatas och misshandlas till likatänkande .. eller tystnad?

För min del skräms jag mer av detta än av Sverigedemokraterna, eller ett 20-tal SvP-anhängare. Det är också skrämmande att det är så få journalister, debattörer och kulturutövare som törs ha ett öppen och fritt samtal med det "folk" som faktiskt står för deras dagliga bröd. Det borde säga oss en hel del .. om vi tänker efter?

I likhet med Ann Heberlein ser jag likheten med nazismen och kommunismen och jag frågar mig också hur så många människor kan vara så rädda att de ställer sig bakom en så enögd och hatiskt ideologi ... men där upphör alla likheter. För vi ser det som sker från helt olika håll.

En av oss följer blint och enögt en farlig väg .. och jag är inte så säker på att det är jag.

Men det ska bli verkligt intressant att se vilken väg Mona Sahlin väljer, hur hon kommer att hantera sitt nya uppdrag och om det kommer att resultera i en friskare och oräddare kommunikation mellan makthavarna och folket?

Det vill säga .. ett demokratiskt samhälle där alla har rätt att göra sig hörda.


SvD, SvD, SvD, SvDDN, DN, DN, DN, Expr.,


14 kommentarer:

 1. Mona Sahlin, nej knappast.Egentligen är det riktigt skrämmande att regeringen satt henne på den posten,hur tänkte dom? Nu tar vi till det tunga artilleriet för nu SKA alla in i fållan?!!

  SvaraRadera
 2. Danmarks Radio, dvs Danmarks public-service radio, sänder varje dag mellan. 10 och 11 på förmiddagen "Danmarks Röst" på svenska på kanal "Radio24syv". SR P1 och DN avråder från att lyssna på det. Jag råder: Lyssna på programmet och njut om ni inte redan gör det!

  SvaraRadera
 3. Att en stor majoritet av Sveriges journalistkår - i princip, helt samfällt - undviker att granska våld som kommer från vänstergrupper, eller vänsterns idéer i det stora hela, borde ju uppfattas som en fullständigt rabiat konspirationsteori. Och för ett par år sen skulle jag också avfärdat den tanken utan någon som helst tvekan.

  Men under tiden har vi oftare och oftare matats med en journalistik som inte granskar, ens de mest befängda påståenden. Kissblöjorna – ingen av alla som hetsskrev rubriker orkade ta reda på vad det egentligen handlade om, eller höll tyst eftersom det skulle det skulle skada historien. Programmet om stackars ”Frida” var ytterligare ett bottennapp där vinkling av sanning och bortval av opassande fakta var helt underordnat den egna politiska agendan.

  Invektiven som under senare tid kastats efter Janne Josefsson med början efter hans program om barnfattigdomen, visade ju tydligt att han inte bara stod obehagligt ensam i sin önskan att göra ett journalistiskt jobb, utan också att han fick finna sig i att utnämnas till lögnare, gubbslem och nazist.

  Alla tusentals artiklar som ska bevisa hur välfärden har raserats och sjukvården numera är katastrofalt usel fortsätter att dominera i alla media och jag ser mig omkring bland släktingar, vänner, grannar och bekanta och undrar om vi allesammans trots våra olika livsvillkor lever i ett reservat, visserligen utspritt över hela landet, men ändå, eftersom vi på våra olika håll klarat av allt ifrån cancer, psykiska sjukdomar, arbetslöshet, nya släktband med människor från andra länder och ett helt vanligt åldrande och fortfarande tycker att vi bor i ett av världens bästa länder.

  Men det är väl som med rasismen. Man ges inte rätten att ens ha en åsikt i frågan om man inte tillhör vissa definierade grupper. Ordet empati har förvandlats från sin ursprungliga mening till en känsla som numera bara kan återfinnas hos den som kan definiera sig själv som ett offer.
  Så kan det gå när nyspråk inte längre bara återfinns i en av de bästa böcker som skrivits, utan numera är vardagsspråk i våra media.

  Lika orolig och frågande som du//Gunnie

  SvaraRadera
 4. Danmarks Röst är klart lyssningsvärt. Bra diskussionsklimat även när t.ex. Federlay ringde in och argumenterade emot. Inte ens då blev det hätskt och hatiskt.

  Enda anledningen till att man valde Mona Sahlin är att nu slipper man henne i en ev. framtida regering eller?

  SvaraRadera
 5. En extremist har alltså utsett en annan extremist till att bekämpa extremismen! :-O Hahaha hohoho hähähä..! *med hysteri i rösten*

  SvaraRadera
 6. Mona med EXPO och "Researchgruppen"?

  ren fascism i antirasismens namn. Det var nån som sade/skrev att den stora farliga omvandlingen av journalistiken- FRÅN att granska makthavarna- TILL att granska folket/enskilda individers "felaktiga" åsikter, det är ju exakt vad en propagandamaskin i ett fascistiskt samhälle gör!

  SvaraRadera
 7. @ "Sudde"
  "SR P1 och DN avråder från att lyssna på det"----
  -----
  Så man ska inte- får inte lyssna på David Eberhard??

  Som vanligt blir ju en sån uppmaning att folk gör exakt tvärtom=))

  Och "Danmarks röst" och vi som lyssnar- har ju iom P1´s och DN´s ståndpunkt fått bekräftat just det som programmet aviserar!

  SvaraRadera
 8. Danmarks röst hade dessutom med Göran Adamsson som skrivit Svensk mångfaldspolitik – En kritik från vänster. Men det kanske inte är så accepterat inom stenkastarvänstern!?

  Läste nånstans om programmet och där man raljerade över programledarens svensk/danska dialekt. Undrar om vissa läser igenom vad de skriver innan de publicerar det? Jävla amatör skribent!

  SvaraRadera
 9. Rimligen borde ju SvP tjäna på den här publiciteten. Tack vare all kritisk exponering. Risken finns ju att någon promille av mediekonsumenterna faktiskt undrar vad SvP står för och börjar leta efter den informationen.

  Mona Sahlins nya tjänst skulle ju kunna vara bra och praktisk. Hon samlar på sig kunskap om alla extrema gruppers olika värderingar. Vad de bygger på, hur de hanteras och vilka dess olika nyanser är. Vilka grupper som lockas. Vilka svagheter de utnyttjar. Vilka kollektiva krafter de använder sig av.

  Och det oavsett grupperna är politiska, religiösa, etniska eller på annat vis kategoriserat indelade.

  Från en sådan informationsbank skulle lärare, tjänstemän och politiker kunna begära ut information. Som är saklig. Upplysande. Informativ. Nyanserad. Djup. Överskådlig och uppriktig. Till hjälp vid debatter osv.

  Eller? Är det möjligt?

  Kan man upplysa om Islams olika riktningar och tolkningar? Teologiska motsättningar och traditionella stridigheter? På ett sakligt och nyanserat sätt. Kan man upplysa om sunnimuslimers förhållanden till shiiterna och omvänt? På ett sakligt och nyanserat sätt? Och vilka grupper inom befolkningarna som föredragit vilket och varför? Kan man upplysa om marxismen som teoretisk tankelära med allt vad det innebär av slutsatser, förutsättningar och praktisk användning som maktmedel? Sakligt, nyanserat och uppriktigt.

  Kan man upplysa om fascismens idéer med korporationer? Skråliknande instanser som övertar parlamentarismens roll. Med sina alldeles egna blandning av socialism, anarki och nationalism. Och hur detta övertar den nuvarande ordningen med partistrukturer. Och analytiskt förmedla potentiella risker med detta.

  Kan man informera om de bruna idéernas dragningskaft och likhet med dagens politik? Blandning av rött och grönt blir ju brunt. Inte bara bildligt.

  Vill man alltså upplysa om de goda idéerna som extremisterna har? Det som utgör lockelserna? Det som bär fram den kollektiva känslan av samhörighet. De flesta anhängare till idéerna är det ju trots allt för att de gillar dem. Och tror på dem. Inte för att de avskyr alla andra.

  Eller vill man bara skrämmas och predika. Som vanligt. Skapa oförståelse och motsättningar?

  R G-berg

  SvaraRadera
 10. Nu minskar arbetslösheten, visst finns det integrationsproblem, men, alla som försökt svartmåla allt och alla, från vänster till extremhögern kommer få stå där med dumstruten på.

  Vänstern kommer förstås inte förstå att lägre skatter på jobb och mindre makt åt politikerna är bra och de högerextrema har snart bara rasbiologiska argument kvar.

  /henrico

  SvaraRadera
 11. Glömde, journalisterna kommer givetvis inte alls förstå vad som hänt. :-)

  /henrico

  SvaraRadera
 12. Plötsligt stöter jag på en skärmdump som någon gjort av AFA:s hemsida .. http://nyheteridag.se/wp-content/uploads/2014/07/afa_skaraborg_komplett.jpg

  Är det den här sortens demokratiarbete vi har att se fram emot efter den 14:e september är det hög tid att fundera ut en plan B för att klara de kommande 4 åren.

  Och hoppas på att valet år 2014 inte var vårt sista?

  SvaraRadera
 13. @ R-G Berg
  http://www.expressen.se/kultur/muslim-mot-muslim/
  Nalin startade ett diskussionsrum för muslimer som var välfungerande och välbesökt tills SUM sabbade dem.

  "Jag anser att man ska föra en dialog med dem vars åsikter man inte delar.

  Det var därför vi startade seminarierna Islam och Europa i föreningen Tensta Träffs regi.


  Tanken med dessa var att starta en inommuslimsk debatt så att unga muslimer kunde få se att det finns olika sätt att tolka islam.

  Seminarierna var framgångsrika och alla sorters muslimer kom till en början dit och lyssnade på varandra med respekt, även om de hade olika åsikter.

  Debattklimatet ändrades dock radikalt när Sveriges Unga muslimer, där Omar Mustafa var generalsekreterare, började dyka upp på mötena.

  De störde talare, kallade en muslimsk kvinna för idiot när hon bad dem sluta och anklagade aggressivt sina meningsmotståndare för att vara islamofober.

  De ordnade motmöten där kvinnor och män satt åtskilda och anklagade bland annat mig för att vara sverigedemokrat. " Cit Nalin Pekgul

  SvaraRadera
 14. Rent allmänt anser jag inte att människor kan tala om demokrati, som själva, eller dem som backar upp bloggare, som sprider runt och förtalar människor, utan att de blir uppenbart för gemene man/kvinna att de själva kan tas för hycklare.

  Samtidigt som det ofta är vad politik handlar om för den som ser lite bredare.

  Är det något som dock förstör demokrati, så är det ryggradslöst skvaller, skitsnack, hot och förtal bakom anonyma signaturer.

  Rent allmänt är Internet en katastrof för demokratin, eftersom alla anonyma så enkelt kan smutskasta någon de känner avund mot, eller kanske politiskt hotade gentemot.

  Jag tror även att de flesta politiskt anonyma bloggare skulle vinna ökad trovärdighet, om de vågade stå för sina åsikter utan anonymitet.

  Kan tipsa om den satirpolitiska kriminalthrillern:

  Bakom Dolda Ansikten, så får möjligen en och annan sig ett igenkännande skratt, lära sig något nytt, eller kanske påminns om någon av sina konkurrenter eller varför inte kamrater.

  För den sparsamma finns den kostnadsfritt och anonymt att låna på Kungliga biblioteket i Stockholm, Lunds universitets bibliotek, Malmö Stadsbibliotek och Umeå Universitets bibliotek.

  Soliga hälsningar
  Charlotta Lena Andersson

  SvaraRadera