fredag 4 juli 2014

När jag hörde Fredrik Reinfeldt tala i går ..


 .. så blev det plågsamt påtagligt att hela den här cirkusen handlar om vem som ska representera Sverige .. inte bara i Sverige .. utan också internationellt.

Säg vad man vill om Stefan Löfven men ordet "statsman" är inte direkt det första jag tänker när jag ser eller hör honom. Han påminner mig mest om min bästa kompis farsa, som var materialförvaltare, eller något liknande, på flyget. Lugn, trygg och en hängiven familjefar vars värld började och slutade på orten där han bodde. En manlig och stillsam man som höll sina döttrar under uppsikt och älskade sin fru på ett ovanligt jämställt sätt på den tiden. Hans hobby var att knyta ryamattor sida vid sida med sin hustru .. något de gjorde med den äran efter färdiga knytbeskrivningar.

Han gjorde det han blev tillsagd .. och så var det inte mer med det. Så känns Stefan Löfven också. En man som är utvald för ett arbete som styrs av andra som är utvalda och påstår sig veta hur arbetet ska utföras.

Hur ska han klara sig utan skrivna lappar och instruktioner på möten i stängda rum tillsammans med världens alla ledare? Hur ska han kunna kompromissa sig fram i ett landskap som han aldrig tidigare rört sig i?

I det här valet finns det bara ETT val. Jag är den första att beklaga det. Men att betala så dyrt bara för att markera missnöje .. det får andra göra .. även om de i förlängningen kanske gör det åt mig. Men jag har svårt att tro att en majoritet av de svenska väljarna inte ser riskerna?

Det är som med EU. Jag vet inte hur många som röstade FÖR EU enbart på grund av medias skrämselpropaganda som sa att räntorna skulle stiga, priserna skulle stiga, Sverige skulle gå under och välfärden skulle haverera  .. om vi inte röstade JA.

Jag röstade NEJ. Räntorna sjönk .. i NORGE som avstod från EU-äventyret .. och steg i Sverige. Min kompis .. ensamstående med höga huslån .. som enbart röstade för att slippa högre kostnader kände sig .. med all rätt .. lurad.

Det finns en likhet med årets val.

I dag ska Jonas Sjöstedt tugga fradga över vinsterna i välfärden. Hans lösning är att öronmärka en miljard så att personalen inom den privata välfärden ska kunna driva de privata alternativen själva i små trevliga kooperativ*?? 

Så otroligt fantasifullt. Så praktiskt .. PERSONALEN ansvarar för välfärden! Om det här systemet överförs till kommuner och landsting så slipper politikerna hela välfärdsfrågan. Allt blir en fråga om personalens effektivitet och kompetens och vänsterledaren kan till och med tänka sig att ge bidrag ur miljarden till utbildning.

De privata vårdcentralerna, vårdboendena, förskolorna, skolorna osv osv .. ÄGS av människor som riskerat sitt kapital för att bygga upp lönande verksamheter. De har investerat miljoner i fastigheter, utrustning och inredning .. tror Jonas Sjöstedt att de tänker GE bort det?

Ska staten TVINGA dem att sälja till personalen? Ska personalen få LÅNA miljoner ur miljarden för att skuldsätta sig och riskera hela sin privatekonomi utan att få arbeta för vinst? Hur nu det ska förhindras? Det finns 100-tals sätt att plocka ut pengar eller förmåner ur ett kooperativ! Värre är det väl om projektet slutar i konkurs?

Eller ska vi skattebetalare betala priset som riskkapitalisterna begär för sina verksamheter? Det skulle bli en skattesmäll som heter duga för de berörda kommunerna!!

Jag vet inte hur Jonas Sjöstedt tänker .. om han tänker ..  jag vet inte ens vad han menar  när han använder ordet VINST som skällsord. Jag vet inte ens om han förstår begreppet RISKKAPITAL?

Men jag undrar hur han tror att ett kooperativ fungerar .. vilka som tar riskerna gentemot banken, kommunen och landstinget, patienter/brukare/elever/vårdtagare .. hur enskilda medarbetare kommer ur sina åtaganden om de inte längre tror på verksamheten och vilka som tar smällen om vänsterexperimentet inte fungerar?

För det handlar ju ändå om riskkapital! Fast nu är det personalen som får ta risken? 

Vilka anställda är intresserade av att axla denna enorma ansvarsbörda utan möjlighet till vinst?

Det kan inte Jonas Sjöstedt svara på. Det VILL han inte tala om .. huvudsaken är att ingen rik person investerar i landet och tjänar mer pengar.

Om det sedan betyder att ett antal redan lågavlönade personer hamnar i en livslång förlustsituation så är det priset som Jonas Sjöstedt(?) är villig att betala?

Sedan begriper jag fortfarande inte varför Jonas Sjöstedt ännu inte har reagerat på de stora vinsterna i boenden för invandrare/flyktingar/asylsökanden som privata aktörer med obegränsat RISKKAPITAL gör just nu?

JUST NU .. börjar den här branschen bli verkligt het! Här har han ju chansen att .. så att säga .. mota Olle i grind. Måste pengarna redan ha försvunnit ut ur landet för att vänsterledaren ska reagera?

Det är också skattepengar som vi skattebetalare står för. Det är också VINSTER .. väl så stora som dem som Jonas Sjöstedt tuggar fradga över i övriga välfärden. Ska migrationsverkets personal, så småningom, få förmånen att bilda egna kooperativ där också?

Helt utan vinst .. men med eget ansvar för ekonomin?


*Kooperation är en form av ekonomisk samverkan, där medlemmarna i kooperativet både äger och driver den verksamhet de har behov av .. och får ta ekonomiskt ansvar för eventuella förluster om verksamheten inte bär sig.

DN, DN, DN, DNSvD, AB,

12 kommentarer:

 1. Koperativ.stormöten,jaha ska vi ta den svängen igen.Det fungerade ju så `bra `sist.

  SvaraRadera
 2. Nej, Sjöstedt har nog inte fattat det där med riskkapital och vinster. Eller så är det jag som inte fattat vidden av det Sjöstedt föreslår.

  De riskkapitalister jag råkat ut för som anställd i industrin har normalt gått in med saftiga mängder kapital i dåligt skötta företag, och vissa direktiv för hur verksamheten skall fås på rätt köl. När sedan vinsterna trillar in har de återinvesterats i att få företaget att växa. Efter 10 år så finns då ett mycket rikare och större företag, som är skyhögt mer värt än vid starten. Och som därmed kan säljas med saftig vinst.

  Eller vill Sjöstedt förbjuda försäljning av företag? Införa kommunal förköpsrätt till konfiskatoriska priser?

  SvaraRadera
 3. Jag håller så med dig i stora drag! Men Fredde måste ju kolla över den nya "industrin"!

  Särskilt som han till flyktingar/utomlandsfödda utropar "Tack för att ni valde Sverige" - övertydligt menat som "sido" budskap till FOLKET i Sverige/röstarna.

  En uppmaning att acceptera den flyktingpolitik som förs endast med förklaringen att de fina egenskaperna att vara "tolerant och nyfiken" behövs. Är man ifrågasättande är man rasist.

  Jag har inte sett någon som helst självrannsakan i dessa frågor kring migrationskaoset och om den sker bakom lyckta dörrar och en massa åtgärder ligger i startgroparna vet jag inte, men jag tvivlar.

  -"Sverige är inte rasistiskt, men det finns rasister och jag är så trött på dem" sade han.

  Han måste göra sig tydligare i detta innan valet annars röstar jag rött.

  Man kan ju proteströsta åt det hållet också. Bara för att galenskaperna ska få ploppa sönder som variga finnar snabbare-fult och fullt synligt, så är det "bara" 4 år tills nästa val att styra upp på vägen igen efter vänsterdiket=))  SvaraRadera
 4. PS

  Om F! får genomslag för sin politik kan vi ju alltid skicka våra män samtidigt på omskolningslägret. Förmodligen hamnar jag själv som pottkusk på nämnda läger och då skulle ju du kunna ge månatliga rapporter om framskridandet av den "nya världen"-för min omskolning kräfva år efter år och det är inte ens säkert att det blir ett för den nya världen positivt utfall..

  SvaraRadera
 5. Maja .. INGENTING skulle kunna få mig att rösta rött i år. Inte så mycket för min egen skull utan för att min Dotter inte ska få sin framtid förstörd i en ålder när det skulle ge de mest svårreparerade konsekvenserna.

  Hellre röstar jag på Sverigedemokraterna .. 4 år med dem är lättare att reparera än 4 år med det galopperande vansinne som Stefan Löfven fått på halsen. Arme man .. han har inte en chans att rädda partiet om han säljer sig till Mp och V.

  Det blir sista dansen för sossarna.

  SvaraRadera
 6. Hans Odeberg .. jag misstänker att vänstern vill ha jämlika skattefinansierade medborgarlöner och inga kapitalistiska, vinstdrivande företag alls.

  Vi kan väl hjälpas åt, leva kollektivt, gå kollektivt, äta kollektivt och tänka kollektivt så blir allt rättvist, ljust och vackert!!

  För folket, alltså! De som får bära den fostrande bördan måste givetvis få både utrymme och tillgångar.

  SvaraRadera
 7. Min fru jobbar inom hemtjänsten för ett privat bolag. Hon sa direkt när hon hörde Sjöstedt:
  Vem fan tror han vill jobba mer eller mindre gratis?
  Tror han på fullaste allvar att man vill driva ett bolag utan att gå med vinst? Hur ska man annars kunna investera om man inte kan gå med vinst?
  Nä tack! Jag röstar på FP.

  Sjöstedt har ingen koll, han gör allt nu för att inte förlora till S, MP och Fi.

  Löfven kommer att ha samma frisyr som Reinfeldt efter det här valet. Hur ska han få detta till att funka? Han sitter och har hemliga möte med MP enligt Sydsvenskan, Sjöstedt är avhängd. Kommer S/MP hänga av Fi också? Eller vågar de samarbeta med dem? Nä, då kommer S att gå i spillror.

  SvaraRadera
 8. LÄSVÄRT

  Oligarkerna - vinnarna i slaget om välfärden

  http://tankesmedjantiden.se/wp-content/uploads/2014/06/TIDEN_RAPPORT-4.pdf


  "När Skatteverket granskade de stora koncerner som verkade I välfärdssektorn 2012, var det få som betalade skatt.

  ”Av dessa koncerner betalar ett fåtal bolagsskatt av någon betydelse, trots att flera av verksamheterna genererar goda vinster.”

  Av 23 granskade koncerner betalade 17 ingen eller nästan ingen bolagsskatt i Sverige. De övriga sex koncernerna betalade mellan 4 miljoner och 15 miljoner kronor i bolagsskatt.

  Arton av koncernerna hade köpts av riskkapitalbolag med kopplingar till skatteparadis som Jersey, Guernsey och Luxemburg.

  Tre ägdes av ett svenskt investmentföretag, som kan utnyttja liknande skatteupplägg som riskkapitalbolagen."


  Man måste imho ha något särintresse för att inte finna det som skildras lika stötande som osmakligt.

  Få torde försvara, hur en klick oligarker skar guld med täljknivar när Sovjetunionen föll ... och få borde försvara en liknande utveckling med en klick oligarker inom privatiserad - men skattefinansierad - verksamhet i Sverige.

  SvaraRadera
 9. Fast det nämns inget om att de betalade typ 1,5 miljarder i social avgifter, också en from av skatt.

  Visst är det för jävligt, Johan men att dra alla över en kam är väl ganska korkat? Det är liksom kontraproduktivt! Det finns de privata, som går med vinst, som återinvesterar och ger både till vårdtagare och anställda, ska de också få lägga ner tycker du?

  Ett exempel ur verkligheten:
  2006-2010 delade de tio största friskolorna ut 30 miljoner kronor, samtidigt som de investerade 2 400 miljoner kronor i sina skolor. Även utdelningar därefter förefaller måttliga. 2012/13 undersökte Friskolornas riksförbund i samarbete med Soliditet samtliga 980 företag som driver förskolor och skolor. Deras sammanlagda vinstutdelning visade sig vara 144 miljoner kronor. Det motsvarar 0,66 procent av hela omsättningen.

  SvaraRadera
 10. http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sd-valjaren-misstror-medier_3709418.svd

  De som skurit guld och kastat pärlor för svin misshushållit med hushållskassan är de kommuner och landsting som inte maxar utfallet av skattekronorna under decennier.

  De har dessutom tillsynsansvar över externa leverantörer som uppköpare

  Skatt är pengar som nån TVÅNGStar av min lön, vilket jag har svårt att göra ngt åt.

  Finns en djädra massa klatterskallar som misshandlar sitt uppdrag och slösar våra pengar

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/bowlingsatsning-en-dyr-small-for-lycksele

  SvaraRadera
 11. @ Melmac

  Man måste imho, som sagt, som regel ha något särintresse för att inte finna det som skildras lika stötande som osmakligt.

  SvaraRadera
 12. Hur menar du? Utveckla gärna.

  SvaraRadera