söndag 13 juli 2014

Ett havererat system ..

.. är rubriken på DN:s ledarkrönika idag, och jag ropar nästan ÄNTLIGEN som om det var ett tillkännagivande från Svenska Akademin.

För är det något som det är hög tid att diskutera så här två månader för valet så är det den havererade immigrationspolitiken. Men .. naturligtvis .. så är det inte det svenska haveriet som DN vill fästa uppmärksamheten på, utan den amerikanska?

???

Varför då?

Om någon intresserad ledarskribent bara googlar på ordet "asylboende" så kan h*n hitta hur mycket underlag som helst till en vass ledarkrönika som beskriver det som väntar dem som kommer till Sverige för att bygga nya liv.

Men det verkar som om våra politiker, journalister, debattörer och kulturelit bara ser vad som finns i Stockholms innerstad och i deras egen närmiljö? Stackars tiggare som fungerar bra som godhetsämnen i godhetsreportage och omhuldade kulturarbetare, artister och andra politiska wannabes, journalister och debattörer som i förlängningen kommer att konkurrera om statsbidragen och deras egna jobb?

Jag väntar bara på reaktionerna när verkligheten visar sig för alla dem som just nu förväntar sig HÖGRE kulturbidrag och mer BIDRAG till tidningar och tv som belöning för väl utfört valarbete.

Med Miljöpartiet i en eventuell regeringsbildning så kan de glömma den tilldelningen .. om de inte är beredda att gynna sig själva på de svagastes bekostnad. Men den röda färgen brukar ha en benägenhet att flaga av när det handlar om den egna försörjningen, eller hur?

Och som upplysning till den okunnige söderhipstern så kan jag berätta att merparten av dem som kommer hit är i större behov av skattebetalarnas stöd än kulturen och media. EN enda åsikt är inte så mycket att komma med när det gäller medborgarnas behov av "den goda, demokratiska, fria kulturen och medierapporteringen".

I en grannkommun har ett gammalt, stort, värdshus/hotell stått tomt och förfallit i många år.

En gång i tiden var platsen en liten levande bruksort. Det stora Värdshuset gästades av människor som hade råd att unna sig lite guldkant, det fanns en skola, en riksväg som passerade med spendersamma turister, en liten mack med kiosk, en våffelstuga och kanske något mer .. men så kom motorvägen och den lilla orten blev en väldigt stillsam liten ort utan något annat än fridfulla boenden, där merparten av de boende har arbetat eller arbetar på bruket som, i dagsläget, sysselsätter ca 85 personer och ett bruksmuseum.

Inom en vecka kommer ca 150 personer att flytta in på värdshuset.

Kanske? Säger Migrationsverket i ett brev till de boende.

Ägaren till värdshuset har inget avtal så h*n har ingen aning .. men hoppas naturligtvis på att få utdelning på sina investeringar. Den personal som ska arbeta har ingen aning om när eller om de har ett arbete och Migrationsverket talar om 2 dagars varsel?

Det finns ingen skola. Det finns inga affärer. Det finns liksom ingenting, mer än ett vandrarhem .. om du inte har pengar, kan språket och kan ta dig en kilometer till macken eller med buss till den stora staden flera mil därifrån.

Men det finns parabolantenn!!

Hur stor renoveringen av det fallfärdiga värdshuset har varit vet ingen .. men alla förutsätter att boendena är av god kvalitet. Alla rum har eget badrum .. läser jag i lokalpressen, och så är det en bild på en dusch, en toalettstol och ett handfat .. och ett litet rum för tre personer som förmodligen kommer att få bo där rätt länge. Som jag ser det är rummet ett avskalat dubbelrum på ett rätt enkelt hotell.

Frågan är om de som ska bo där ens känner varandra innan de får tränga ihop sig på den ytan.

Tänk dig själv att leva med hela familjen på en så begränsad yta .. i åratal? Till en kostnad av 200 kr/person och natt. Ett trebäddsrum kostar 600 kr/natt = ca 18.000 kr/mån för bara boendet. 150 personer x 200 kr = 30.000 kr x 30 dgr = 900 000 kr/mån.

Och vad får de? En säng och parabolantenn? Plus mat för 150 kr/dag?

Men vi slår oss för bröstet och pekar finger åt Barack Obamas immigrationspolitik?

Jag vill veta NU .. INNAN valet .. hur våra egna politiker har tänkt sig att reda upp i det som verkar bli ett träsk av dåligt fattade beslut, okunnighet, feghet och beröringsskräck.

Det räcker inte att ge pris till Timbuktu, tycka att Kartellen har bra musik, demonstrera med RF och AFA, spotta på Sd eller välja in en aldrig så kompetent muslim i partiet ... när det finns tusentals människor, som förvaras på små orter, som aldrig uppmärksammas eller får en anständig chans att bygga en framtid.

Medan strömmen av nya behövande trängs vid landets gränser?

Det handlar inte om var vi är födda .. oavsett nationalitet så mår människor inte bra av att leva i passivitet, sysslolöshet, utan hopp och utan framtidstro.

Hur många fler ska gömmas och glömmas innan någon erkänner att de ens finns .. den frågan kan vi väl ställa oss själva utan att ta omvägen över amerikansk immigrationspolitik?


DN, SvD, SvD, Expr

3 kommentarer:

 1. En mycket mycket välskriven post-tydlig och skarp, bred och verkligen ngt som ska stoppas upp under näsan på alla politiker!

  SvaraRadera
 2. Skall man vara lite vänlig emot DN så kan man ju tro att artikeln om USAs invandringsproblem är en allegori. När ämnet är så brännande hett att man riskerar nedkalla furstens vrede, så skriver man om något liknande istället. DN avser att skriva att svensk invandringspolitik är åt helvete, men eftersom de läst Ivar Arpis senaste inlägg i Neo om vänsterhatet så vet de att då får de brunvänstern över sig. Så de skriver om USA istället.

  Men jag tvivlar. Liksom så många andra artiklar i den stilen så utgår den ifrån att det endast finns en vettig och mänsklig politik: att öppna gränserna helt. Ok, det är ju också den politik jag förordar på sikt. Men att inte med ett ord nämna eventuella problem eller nackdelar med den politiken, eller hur man skall ta problemen vid hornen? Tyder på intellektuell lättja, feghet eller dumhet.

  Jag tror att Johan Westerholm på ledarsidorna.se har en bra idé: att anlägga några maffe-asylmottagningar i direkt anslutning till våra journalistreservat i de stora innerstäderna. Då lär journalisterna bli väldigt kreativa att lösa de problem som uppstår. Sen, när vi har lösningar på alla problem, så kan vi dra igång flyktingförläggningar ute i obygden.

  Vill också passa på att göra lite reklam för Merit Wagers senaste serie om ett besök på en flyktingförläggning: http://meritwager.wordpress.com/2014/07/13/blinkarp-lilla-stjarna-dar-del-5/. Lärorikt för både anhängare och belackare av svensk flyktingpolitik.

  SvaraRadera
 3. Hur står det til med hälsan, tänker fört och främst på benet?

  SvaraRadera