fredag 4 juli 2014

Den sista dansen?


Just nu står Jonas Sjöstedt och talar om att ta bort vinsterna ur välfärden. Det är nästan samma tal som han höll förra året .. minus hans egna barn. Vilket jag uppskattar.

Alldeles nyss sågade han ALLA privata hemtjänstföretag jäms med fotknölarna och jag blir lite ledsen när jag tänker på kvinnorna som drev hemtjänstföretaget som tog väl hand om Makens 100-åriga mormor när hon inte längre vågade vara ensam eftersom hon upplevde det som skrämmande med att så många olika människor kunde bereda sig tillträde till bostaden.

Det var en fantastisk insats de här kvinnorna gjorde.

Jag tänker på det privata hemtjänstbolaget i grannkommunen som upplät en del av sitt kontor som träffpunkt för dem som var desperat ensamma .. och det var aldrig tomt. Så trevligt skulle jag också vilja ha det .. i dag, just nu .. och alldeles gratis?

ALL kommunal vård är inte bra och all privat är inte dålig.

Vinster kan tas ut på många sätt.

Till exempel genom att bilda kommunala bostadsbolag som tar ut jättehöga hyror som sedan blir vinst som lånas ut till kommunen som kan satsa på att sätta sig på kartan, åka på studieresor eller satsa på börsen .. och förlora allt. Vilket faktiskt har hänt .. och händer.

Vinster kan tas ut i form av tjänstebostäder, tjänstebilar, förmåner till familjemedlemmar, jobb till de egna barnen, semesterresor förklädda till utbildning osv osv osv .. bara fantasin sätter gränser .. även inom kooperativ.

All den stund Jonas Sjöstedt väljer att bortse från att det sker oskäliga vinstuttag BÅDE inom privata och kommunala verksamheter och att det beror på dåliga avtal, inkompetens och ren girighet på båda områdena .. så är han inte trovärdig i sitt vinster-i-välfärden-hat.

Så länge som han blundar för de vinster som riskkapitalister just nu gör på svindyra bostäder till asylsökande, invandrare och flyktingar .. så är han inte trovärdig när han vill förbjuda bara vissa privata vinstuttag och tillåta andra.

Men Vänsterpartiet kommer aldrig att kunna genomföra sina drömmar, tack och lov. Det finns inte tillräckligt många idealister och drömmare i landet och de som väl klivit in i vuxenlivet drömmer inte om att ge utan om att få. Det är mänskligt och är grundorsaken till att tillräckligt många av de första människorna överlevde grottstadiet.

Men det som känns sorgligast när jag hör Jonas Sjöstedt är tanken på Socialdemokraterna.

Det här är ett val mellan girighet och gemenskap och omtanke och solidaritet .. säger vänsterledaren just nu. Han har många vackra ord, Jonas Sjöstedt .. och han njuter verkligen av att säga dem.

Men när det gäller verkligheten och människorna som lever i den, så är jag inte riktigt säker på att han vet vad han talar om eller vad orden egentligen betyder?

Men för sossarna är det här förmodligen den sista dansen. Sossarna som var så stora, så stolta och så oövervinnerliga?

Det är så sorgligt. Det är hela min tonårstid .. det är som att avskaffa gröt på julafton, nubbe på midsommar och Kalles Kaviar på hårt bröd. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva den här dagen.

Om de "förlorar" det här valet är de i bästa fall ett helt vanligt 20-30% parti nästa val, och om de "vinner" så kommer de aldrig mer i närheten av regeringsmakten när det står klart att de inte kan leverera ren sossepolitik utan måste tära på tillgångarna genom att mata .. framför allt .. Miljöpartiet, med miljarder. Vänsterpartiet är nog nöjda med mindre, men om det värsta kommer till det värsta och F! kravlar sig in i riksdagen, vill nog Gudrun också vara med och leka med skattepengarna.

Blir det överhuvudtaget en regering så blir den lika populär som EU.

Då tror jag att sossarna har dansat sin sista dans och att en politisk epok har gått ur tiden. Vilket var Miljöpartiets och Maria Wetterstrands mål, tydligt uttalat i en intervju inför förra valet.

Så det är väl bara att gratulera Sveriges dyraste och mest mediahypade parti.


Det var en dumhet av mig att börja dansa, sa den blinde när han dansade in i elden./Västafrikanskt ordspråk


Det är häpnadsväckande hur energiskt politiska partier plötsligt dansar när ett nytt parti trampar dem på liktornarna./Harold CannBarometern, Norran, Expr., SvD, SvDDN, DN, DN, DNAB, AB, AB,

2 kommentarer:

  1. http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/07/04/gor-kott-rodvin-och-malmo-aviation-mig-till-man/

    SvaraRadera
  2. Jag har sagt det förut. Det enda sättet jag ser en hållbar regering i 4 år efter valet är en S-M regering. S kommer ALDRIG kunna komma överens med MP och V på två veckor, och då faller deras regering. (Löfven ska förhandla alla punkter på två veckor, som det tog Sahlin två år att göra.)

    Det kommer tyvärr troligtvis att bli en regeringskris under hösten eler våren, och nyval. Tyvärr kommer då också bara småpartierna att tjäna på det, med ännu mer populistiska utspel.

    SvaraRadera