söndag 14 september 2014

Som så många andra ..


.. har jag haft svårt att hitta något parti att rösta på i det här valet. Ända in i det sista var jag tveksam och nu när det är gjort är jag fortfarande osäker. Men å andra sidan så spelar kanske inte min enda röst så stor roll?

Johan Westerholms blogg klädde Jens Kittel en stor del av mina tankar om invandringen i begripliga ord och för mig är det egentligen den största frågan. Inte individerna .. utan sakfrågan, politiken, ekonomin och den icke-existerande framförhållningen/planen för hur vi ska hantera en så pass stor befolkningsökning som det trots allt handlar om.

Mina hjärtefrågor är vård och omsorg. Särskilt den delen som handlar om dem som helt saknar förmåga att göra sig hörda .. dementa, psykiskt funktionshindrade, psykiskt sjuka och socialt utslagna. En grupp som Stefan Löfven vill använda som övningsobjekt för arbetslös ungdom.

Mina hjärtefrågor hör egentligen ihop med invandringen. Vad gör vi med dem som är mest beroende av vårt stöd? På asylboenden trängs människor på små ytor under lång tid .. en del skadade för livet, andra under falska förutsättningar .. utan att se en framtid, utan hopp och i fullständig passivitet. Vi välkomnar fler .. men de som redan finns kommer inte vidare. Sådan föder frustration och vrede .. samtidigt som det kostar otroliga summor som måste komma någonstans ifrån.

Ett mänskligt trafikkaos på en alldeles för smal väg, som inte leder någonstans?

Ju fler människor som måste dela på samhällets resurser desto mindre blir det till var och en .. det är ju inte så svårt att räkna ut, även om det i valrörelsen låtit som om Sverige har outtömliga resurser.

Inget parti vill tala om det här. Inget parti kan presentera en lösning .. än mindre en plan?

INGET parti. Inte ens Sverigedemokraterna kan berätta HUR vi ska komma tillrätta med den situation vi är i just nu. Så en röst på dem blir en röst på ett vågmästarparti som alla andra partier kommer att förhålla sig till så till den milda grad att de hellre släpper igenom illa genomtänkta förslag som är till men för den grupp jag värnar om allra mest, än samarbetar med SD.

Ett förhållningssätt som är förödande för Sverige. Särskilt för dem som är mest beroende av samhällets stöd.

Jag har lagt hela invandringsfrågan åt sidan i mitt val. Det är en fråga som vuxit sig så stor, prestigeladdad och komplex att vi faktiskt inte fått några valmöjligheter. Om nu inte Sverigedemokraterna får majoritet och regeringsmakten .. vilket jag inte tror någon vill. Men jag har all respekt för alla som sett SD som sin enda möjlighet att visa upp kravet på svar i en fråga som engagerar allt fler.

Jag var väldig nära att välja det alternativet själv .. särskilt efter att ha upplevt det förakt som våra största tidningar visat mot Sverigedemokraternas väljare och deras fria val.

I stället har jag sökt information bakom kulisserna och försökt följa hur viktiga frågor har hanterats av dem som inte pryder kvällstidningarnas löpsedlar.

Det jag kom fram till är att det är två partier som särskilt engagerat tagit strid för samhällets sköraste medborgare .. Folkpartiet och Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets representant hade jag gärna röstat på .. om h*n tillhört ett annat parti. Men om Vänsterpartiet får bestämma så kommer alla att få det så jämlikt dåligt att "min grupp" människor får framleva sina dagar på dolda institutioner för att inte inverka menligt på den svajiga ekonomin och den vackra visionen. För så ser det ut i andra socialistiska länder, så varför skulle det inte bli så här?

Så i dag lade jag min röst på Folkpartiet .. på en grupp människors äkta engagemang ..inte särskilt övertygat i övrigt, men i brist på bättre och med fokus på en enda fråga.

Lite mer övertygat stödde jag ett litet lokalt uppstickarparti med läkare som ville in i Landstinget och eftersom jag bor i en knallröd kommun som verkligen visat upp hur ett sådant alternativ ser ut .. så röstade jag på de synnerligen vassa representanterna för Moderaterna för att skapa lite välbehövlig oreda i beslutsfattandet och kanske en aning mer respekt för kommuninvånarnas pengar.

Spretigt, eller hur?

Jag var inte ensam om min spretighet. I vallokalen var vi många som samlades runt valsedlarna och uttryckte vårt vankelmod och vår obeslutsamhet. Under några minuter kändes det nästan som om vi spelade någon slags sällskapsspel där vi bytte röstsedlar med varandra?

Som folk har vi blivit lite mer öppna när det gäller hur vi röstar, har ni märkt det?

Det är en bra följd av politikerföraktet men i övrigt är det här ett värdelöst val. Men nu är det som det är .. och resultatet kommer förmodligen att bli därefter.

Ingen kommer att vinna och väljarna blir de stora förlorarna .. det är väl ingen som tror något annat?


5 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson14/9/14 16:44

  Jag är inte övertygad om att Erik Ullenhags linje är den ultimata.
  Men du väljer att bortse från den nyliberala hållning som är den dominerande inom inte bara invandringspolitiken utan också ligger som en våt filt som släcker all konstruktiv politik - därför att vi har inte råd med annat...

  Ditt partival förvånar mig - men din rösträtt hyllar jag.
  Öppnar mitt hjärta. Gillar din blogg ändå :)

  SvaraRadera
 2. Jag förstår dig med spretigheten, jag brukade också spreta bra mycket förr. Förrförra valet valde jag ett udda litet sjukvårds/pensionärsparti till landstinget; till ingen nytta kan jag tillägga för de kom inte in.
  Jag tycker de flesta brukar sprida sina gracer, ialf de jag känner.

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson .. jag är förvånad själv, men det var vad som blev kvar när jag sorterat bort allt som jag definitivt INTE ville rösta på. ;-)

  Vad det gäller Ullenhag så är han väl mest att se som en springpojke utan egna åsikter om någonting.

  När det gäller invandringspolitiken kan INGEN skapa förändring när 7 partier enögd står och hyllar mängd före resultat! I bästa fall kan missnöjesröster på SD skapa lite tveksamhet om det meningsfulla i den linjen .. i värsta fall så blir det värre.

  SvaraRadera
 4. spretigt här med V till riksdagen SD i kommun och landsting många bekanta har gjort likadant

  SvaraRadera
 5. Ok, jag sitter utomlands och skriver detta, alldeles befriad från svensk äckelmedia och svenska äckelpolitiker. Den bästa presenten i detta val var att äckel Reinfeldt nu meddelat sin avgång. Kanske blir det nu ett sundare moderatparti som kan få min röst i nästa val.

  V

  SvaraRadera