lördag 11 juli 2015

Det mest förbjudna ..

.. var en gång Kerstin Thorvalls roman som handlade om en mogen kvinna som levde i något som i dag skulle beskrivas som sexmissbruk efter en uppväxt med en psykiskt sjuk far och en kall och kontrollerad mor. En bok som tack vare det blev det mest förbjudna att uttala sig uppskattande om .. om man hade ambitioner på att kalla sig kulturell och/eller intellektuell.

I dag skulle vem som helst kunna skriva om sitt sexmissbruk eller sin känslokalla uppväxt utan att någon skulle höja ett ögonbryn och likasinnade skulle strössla med likes, sympati och egna livsberättelser. Men det betyder inte att toleransen är högre utan bara att de förbjudna ämnena har förändrats.

I dag är något av det mest förbjudna att erkänna att man läser Avpixlat, som verkar ses som ett koncentrat av allt hemskt som det går att samla ihop under rubriken Sverigedemokrater. Ändå tänker jag göra just det.

I och för sig så läser jag inte Avpixlat särskilt ofta av samma skäl som gör att jag så gott som aldrig tar del av SVT:s debattprogram .. de ger båda en allt för kraftigt vinklad bild av en verklighet de vill att jag ska tro på.

Men på twitter hittar jag i dag en länk till ett öppet brev .. Till Statsministern .. från en man som heter Rolf Malm, och jag läser det, känner igen mig och när jag sedan läser Dick Erixons senaste bloggpost .. Från subkultur till Sverigevänlig folkrörelse .. inser jag hur illa våra folkvalda politiker handskas med det förtroende de fått av väljarna.

Decemberöverenskommelsen är avgörande för hur väljarstödet för Sverigedemokraterna kommer att se ut i framtiden .. sa Gustav Fridolin när han skulle kommentera regeringens vikande opinionssiffror och jag är helt övertygad om att han har rätt.

Decemberöverenskommelsen var bekräftelsen på att oavsett vad väljarna än tycker .. eller röstar på .. så kommer våra folkvalda politiker att vägra att lyssna. Oavsett hur mycket opinionssiffrorna sjunker kommer de att leva i förvissningen om att ingenting kommer att förändras och att DÖ antingen kommer att ge en borgerlig majoritet eller en rödgrön dito. Något annat alternativ har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas.

Vilket gör att vanliga människor som Rolf Malm .. och jag själv .. blir mer och mer frustrerade och mer och mer övertygade om att det faktiskt bara finns ett enda sätt att påverka politiken i en annan riktning än den förs i dag.

Att rösta på Sverigedemokraterna i nästa val.

Det är ett surt äpple att bita i. För bara ett år sedan var det en "förbjuden" tanke .. i dag känns det eller röstskolk som de enda alternativen.

För i likhet med Rolf Malm har jag barn och jag är mer orolig för hennes framtid än vad jag någonsin tidigare har varit. Jag kan bara hålla med när han skriver att vi under de senaste åren har blivit ..

Ett folk utan politiskt inflytande, utan känslan av att kunna påverka, utan podium för att sina angelägna frågor, utan nationell gemenskap, utan trovärdig information i media blir ett kväst och hemmablint folk med engagemanget inkapslat i byxfickans knytnäve. Man inser att Sverige har blivit ett extremt land där öppenhet, besinning och omdöme är bannlysta egenskaper – men att man maktlöst måste inse att man inte kan göra något åt det.

Det är ingen bra känsla .. delas den av många är den inte bra för landet, eftersom den kväver all framtidstro och bara skapar hopplöshet och frustration. Stefan Löfven myntade ordet "utvecklingsmoral" i sitt Almedalstal och hoppades att det skulle leda till att medborgarna löste sina egna problem utan kostnader för staten .. men var är politikernas utvecklingsmoral? Var är visionerna, hur vill de att vårt land ska utvecklas och vilken verklighet vill de att medborgarna ska leva i och sist men inte minst .. HUR ska de genomföra vad det nu är de vill göra med den makt de var så angelägna om att erövra?

Ingen vet och ingen törs egentligen uttala några andra framtidsdrömmar än att alla ska öppna sina hjärtan och hoppas på det bästa. Vilket är samma taktik som Raskenstam .. landets mest berömde solochvårare .. hade när han brände ensamma, förälskade och blåögda änkors besparingar.

Dick Erixon skriver bl.a .. istället för att värna den svenska identiteten och utifrån tryggheten i det välbekanta omfamna globaliseringens utmaningar, har etablissemangen hånat det svenska och öppnat för invandring på en nivå som aldrig förr förekommit. På något sätt liknar dagens partier den internationaliserade överklass som fanns på 1800-talet. De partiaktiva idag vill gärna ut i Europa, till välbetalda jobb i Bryssel. Men de glömmer att de flesta svenskar inte har sådana ambitioner utan helt andra vardagsbekymmer.

Och så avslutar han med följande rader som väl beskriver de tvivel jag själv har ..

De gamla partierna borde ha förmåga att förstå var det svenska folkets balanspunkt finns. Men jag känner allt mindre hopp.

Om inte den gamla makten gör det, kommer den att ersättas av en ny. Det är så en levande demokrati fungerar.

19 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Skulle gärna se en utvärdering där man jämförde tio godtyckliga artiklar från Avpixlat, Aftonbladets ledarredaktion och DN kultur. Gärna några debatt program från TV också och värderade vinkling och bedömde sanningshalt.
  Jag kanske är trög men min erfarenhet är att Avpixlat inte är sämre än de andra.
  Vill man ha någon sorts objektivitet är man hänvisad till att sovra bland bloggar.
  Det är en förlust, det finns inget riksmedia med trovärdighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen följer jag 10-15 bloggar och läser 4-5 tidningar på nätet, det ger en hyfsad bredd och många synvinklar. Avpixlat är kanske mest vinklad men balanserar upp public service, DN och AB.

   Radera
 3. För ett drygt år sedan sa jag usch när min man läste Avpixlat.
  Idag har jag insett att om man inte läser Avpixlat är man oinformerad.
  Läser dagligen både Anybody's place och Avpixlat.
  Tack för dina tänkvärda blogginlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avpixlat har förändrats snabbt och är idag mer seriös än för 1-2 år sedan. Övrig media hakar gärna upp sig på klavertramp från denna mörka tiden och kallar allt för "hatsajt", allt för att behålla åsiktsmonopolet.

   Radera
 4. Tja, så här är det min vän. Och jag kallar dig alltid min vän, eftersom du har den unika gåvan att tänka fritt. Vilket är det viktigaste av allt.

  Så här är det: I dagens Sverige är dem som tänker fritt en utrotningshotad skara. Vi försöker göra vår röst hörd, men har väldigt, väldigt svårt att komma förbi alla gate-keepers i åsiktskorridoren.

  Så fort man anmäler annan åsikt än den gängse hos dessa gate-keepers, kan man räkna med sämre arbetsvillkor, sämre lönevillkor och sämre allt.

  Detta är verkligheten för många av oss statstjänstemän. Vi är låsta och tagna som gisslan av våra PK-chefer som har direkt Almedals-gulligulli med politikerna. Vad göra?

  V

  SvaraRadera
 5. Det är som att vara i en sluss efter att ha varit instängd. Jag vill aldrig tillbaka till PKlandet igen.

  SvaraRadera
 6. Det går fort nu för SD med rekord efter rekord månad efter månad. Folk är innerligt trötta på de hycklande och förljugna politikerna som har sjungit massinvandringens lov och hur det ska rädda våra pensioner när det i själva verket blir de arbetande inrikes födda som måste arbeta längre och som tack får sämre välfärd.

  Det blir svårt för Alliansen att ej diskutera med SD om SD får 25% 2018 och Alliansen blir mindre än de rödgröna.

  Dessutom är migration och integration kanske den nu viktigaste frågan och bara 8% av befolkningen vill öka invandringen, och det är just denna politik som våra folkvalda bedriver i demokratins namn. Orwell hade varit stolt.

  SvaraRadera
 7. Hej Any!

  Jag har aldrig förstått den beröringsskräck, som somliga har (eller har haft) inför Avpixlat, Fria Tider, Exponerat m.m.

  Dessa sajters nyhetsförmedling består nästan uteslutande av att uppmärksamma och kommentera sådant som gammelmedia rapporterar. Man får som regel, en länk till källan och kan klicka vidare till den aktuella tidningen, radio- eller TV-inslaget och själv läsa vidare.

  Vad är problemet?

  Om man störs av att Avpixlat (men inte Fria Tider) har nätkommentarer, så kan man ju avstå från dessa. Jag brukar inte läsa kommentarerna, eftersom de sällan tillför någon ny information.

  Därtill finns det kolumner, som inte sällan är mer genomarbetade än dagspressens. Som sagt, vad är egentligen problemet?

  SvaraRadera
 8. Kära Anybody
  Jag började läsa din blogg i vintras och är nu helt beroende. Du skriver precis som jag känner mig, och jag beundrar din förmåga att uttrycka detta i ord. Aldrig att jag kunnat föreställa mig att SD skulle vara ett alternativ att rösta på. Men sakta, sakta har jag kommit fram till att vi behöver rensa ut alla pk-politiker som vägrar ta tunga och ansvarsfulla beslut. Som vägar säga, det räcker nu, vi har gjort mer än många, men nu har vi inte råd med mer, utan måste ta hand om de som är här. Punkt. Det är inte rasism att säga att pengarna inte räcker till all världens flyktingar eller att alla ska komma hit och få fri skolgång, fri vård, fritt allt utan att behöva bidra själva. Men om de politiker vi har nu inte vågar säga det, så måste de bort. Och det helst snabbt. Jag dömmer om ett nyval....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara SD skulle i dagsläget tjäna på ett nyval, därför blir det inget. Alliansen har satsat allt på ett kort och det är att bli större än de rödgröna 2018. Att SD skulle ha minskat kraftigt tills dess har ju visat sig vara en kraftig missräkning.

   Radera
 9. Kan vi inte vara överens om att DÖ är Sveriges svar på
  Lagen av den 22 Prairial under franska revolutionen?
  Även omnämnd : More odious than Its original perversion...


  Prairial

  SvaraRadera
 10. Jag har alltid varit väldigt allmänt intresserad och därför läst mycket inom vitt skilda områden, velat vara uppdaterad. Har dock upptäckt att jag alltmer stänger av och det mediala når inte längre fram till mig. Tidningar läser jag nästan aldrig, har slängt ut TVn, lyssnar endast på begränsade musikprogram på radion. Kollar däremot igenom ett antal sidor på nätet däribland denna och får då en ganska bra bild av vad som händer. En bild som stämmer med vad jag själv kan se och uppleva. Jag slipper att bli tillrättavisad, påkletad känslomässigt trams eller utsatt för påtryckningar. Jag lever alltså alltmer i min egen och mina närståendes värld.
  Inser samtidigt att detta är en farlig utveckling för om jag inte är ensam i denna utveckling, vilket man sällan är, så bidrar detta till en segregering inte bara fysiskt utan också tankemässigt. En segregering som inte syns för den har ingen hudfärg eller annat yttre igenkänningstecken men den är stark. Stark och omöjlig att hejda för att vi just har slutat ta in. Vad de än vill säga i Stockholm, vad de än vill ändra på så har det blivit till något som inte längre berör oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du blir inte segregerad tankemässigt för att Du avstår från svenska MSM-media, tvärtom. Använd internet. Läs utländska tidningar, läs bloggar.
   Tänk sjjälv! Vi klarar oss utmärkt utan Pascalidiou och hennes vänstergäng!
   Civilingenjör Bo Adolfsson

   Radera
  2. Jag skriver för att få bekräftat att fler tänker som jag. Så tack för att du kommenterar .. utan alla kommentarer som visar att jag inte är ensam .. eller som visar det som jag annars hade missat .. skulle jag lätt ha trott att jag hade förlorat förståndet! ;-)

   Radera
  3. Anonym12/7/15 10:59 skriver:

   "Inser samtidigt att detta är en farlig utveckling för om jag inte är ensam i denna utveckling, vilket man sällan är, så bidrar detta till en segregering inte bara fysiskt utan också tankemässigt."

   Segregera betyder avskilja. Folk avskiljer sig från propaganda, när det blir alltför tydligt, att det handlar om propaganda.

   När svenska journalister skapar en (helt eller delvis) falsk berättelse om omvärlden och utsätter läsekretsen för emotionella påtryckningar och tillrättavisningar för att få läsekretsen att acceptera denna falska berättelse... då finns det inte längre något reellt val för läsarna, lyssnarna och tittarna.

   Gammelmedia har gjort sig själva irrelevanta.

   Radera
 11. Tack Any du sätter ord på de flestas tankar som vanligt.Dessutom formulerar du det så väl. Skall börja läsa Avpixlat för att få någon information och skall nog klara av att se hur vinklat det är där. Klarar jag av att stänga ute Belindadebatter AB och en hel hög journalister som tycker åt mig vore det väl tusan om jag inte skulle kunna tugga mig igenom Avpixlat.

  SvaraRadera
 12. Tack för din blogg. Tyvärr är allt försent, mina assyriska vännner i Södertälje gråter varje kväll när de ser hur islam å is breder ut sig. Min fru förbjuder mig att säga till våra barn att inte föda barnbarn...om 20 år är Sverige som vi minns det blott ett vackert minne.

  SvaraRadera
 13. Any du vet att jag nästan alltid tycker som du, jag vill bara inte spama sönder ditt kommentarsfält. ;-)

  SvaraRadera