lördag 25 juli 2015

Det regnar och regnar och ..

.. regnar. Något som ofelbart hör ihop med ihållande regn är lukten av blöt hund och en förlamande, trött långtråkighet.


Vad GÖR man när det regnar .. förutom det som man absolut vill undvika att göra på en helg eller under en semester?

För min del innebär det att jag läser om gamla, redan sönderlästa böcker. Som till exempel Terry Pratchetts geniala bok "Riktiga katter bär inte rosett".

Under rubriken "Kampanjen för Riktiga katter" får jag veta hur man känner igen en Riktig Katt om man träffar på den .. men hur känner man igen en Riktig Människa i en tid när det är livsviktigt att inte umgås med, länka till eller tycka om Oriktiga Människor?

Det råder en skrämmande brist på böcker i det ämnet .. kanske beroende på att vi hittills varit vana vid "hederliga gammaldags människor som fanns förr i världen".

Enligt Terry Pratchett känner man direkt igen en Riktig Katt, eftersom "alla katter med ansikten som ser ut som om de har suttit fast i ett skruvstäd och upprepade gånger bearbetats med en hammare inlindad i en strumpa är Riktiga Katter. Katter med öron som ser ut som om de trimmats med en trädgårdssax är Riktiga Katter. Nästan varenda icke-kastrerad hankatt utan stamtavla är inte bara en Riktig Katt, utan den blir bara Riktigare och Riktigare medan den stryker omkring runt huset tills ingen av oss längre svävar i någon som helst tvivelsmål beträffande dess Riktighet".

"Alla katter är potentiellt Riktiga. Det är ett sätt att leva ..."

Ungefär som Riktiga Människor då, ungefär? Så vad är det då som skapar alla anklagelser och alla hätska debatter om Oriktiga Människor?

Kanske finns förklaringen i beskrivningen av Icke-Riktiga Katter som verkar vara katter som syns i tv eller tidningar, antingen som säljare av diverse kattrelaterade produkter eller som fluffiga gullighetsattribut för att locka köpare till diverse människorelaterade produkter.

"Riktiga Katter är inte enbart självupptagna. De är inte heller enbart neurotiska. Vilket då skulle betyda att Icke Riktiga Katter är de som ÄR enbart självupptagna OCH neurotiska?

Vilket gör att .. om jag tolkar Terry Pratchett rätt, när jag överför hans ord på människor .. man känner igen en Oriktig Människa på att den är självupptagen, neurotisk, stylad och fluffad och syns i tv eller tidningar, ofta för att sälja en produkt som h*n påstår att Riktiga Människor inte kan leva utan men som egentligen är "en förbaskad smörja" som de Riktiga Människorna kommer att vägra att ens se åt?

Liiiite rimligt känns det allt .. under förutsättning att jag själv tillhör gruppen Riktiga Människor, vilket jag i rimlighetens namn bör göra eftersom jag aldrig figurerat varken i tv eller tidningen.

Riktiga Katter KAN ha stamtavla men borde hysa vissa tvivel på att den själv överhuvudtaget finns - för att inte tala om dess förfäder eftersom .. "om folk verkligen tänker gå omkring och bedöma en katts Riktighet ENBART utifrån utseende och pälsfärg så måste de inse att vad de egentligen kämpar för är en alldeles egen RAS". Det vill säga .. något som inte handlar om katter alls.

Nu när jag kommit så här långt så inser jag att jag misslyckats grovt med att använda Terry Pratchetts beskrivning av Riktiga Katter till att begripa vad som kännetecknar Riktiga Människor.

Ett sådant slöseri med tid .. som jag i alla fall inte hade en aning om vad jag skulle göra med.

Men jag har i alla fall lyckats slå ihjäl lite långtråkig tid innan jag kastar mig i soffan framför  tv:n för att konstatera att det regnar över så gott som hela landet.. och umgås med våra Riktiga Katter.


Om det regnar i morgon och om det råder samma nyhetstorka tror jag att jag ska använda det här utrymmet till mina egna erfarenheter av kattsex? 

1 kommentar:

  1. För att inte förfalla till oegentligheter som städning av skåp, rensande i garderoben eller kasta kantstötta glas så såg jag på tv - Catwoman - den var inte bra och ovädret utanför blev inte bättre det heller. Fortsätter ovädret imorgon skall jag fålla gardiner spela schack med gubben och vänta på din artikel om kattsex.

    SvaraRadera