tisdag 7 juli 2015

Man skulle kunna ägna semestern åt att ..


.. att ligga i hängmattan och skriva en bok om den lille mannen som var så duktig som ledare för sin lokalförening, att han valdes till ledare för ett parti och sedan lovade att utföra ett Underverk.

Men han tänkte inte tala om hur det skulle gå till eller vad han tänkte göra, förrän han valts till ledare för hela landet.Vilket gjorde att alla såg hans tystnad som det yttersta beviset på handlingskraft, pålitlighet och landsfaderpotential!

Under en hel valrörelse höll han hårt på sin hemlighet och de som trodde att Underverket egentligen var ett löfte om ett välfärdsparadis ville så gärna veta vad det var, att de skänkte den lille mannen sitt förtroende .. och de var tillräckligt många för att han skulle bli vald. Om än med ett nödrop. Och bara med hjälp av dem som ville rädda hela världen med hjälp av Mirakel  .. fast av ett helt annat .. och lite mindre hemligt slag.

Den lille mannen med det stora ämbetet fortsatte att hemlighålla hur Underverket skulle åstadkommas .. men lovade att medverka till att Miraklen genomfördes.

Så småningom.

Eller, någon gång .. kanske.

I alla fall efter det att Underverket var genomfört. Men inte förrän efter TVÅ val skulle det ske .. DÅ skulle Underverket och välfärdsparadiset vara på plats, vilket skulle befria den lille mannen från löftena till dem som utlovade ogenomförbara mirakel..

Om någon ifrågasatte detta Underverk så var det inte hans fel och då ville han inte göra något annat som ämbetet krävde heller .. och eftersom ingen av de övriga ledaraspiranterna kunde presentera ens en liten överraskning .. än mindre ett underverk eller ett mirakel .. så avstod de från alla anspråk på att leda landet tills Underverket var färdigt och på plats.

Vilket kanske var lite obetänksamt eftersom det var mitt i vintern och alla inblandade .. precis som kejsaren i HC Andersens berättelse om "Kejsarens nya kläder" .. antingen var helt nakna eller tämligen lättklädda.

Vilket ledarna för det parti som lämnades utanför inte var sena att påpeka.

Och befolkningen häpnade över sina ledares oförstånd och nakenhet .. mitt i smällkalla vinter .. och insåg att något måste göras.

Men vad?

Problemet de ställdes inför var att inte ens de som avslöjade nakenheten och tomheten hade särskilt mycket att skyla den egna nakenheten med.

Så vad händer sedan? Nöjer sig det besvikna folket med en naken kejsare, hoppas de på en ny och något bättre klädd ledare, håller de tillgodo med högstämda tal som är strösslade med vackra ord men saknar innehåll?

Eller knyter de händerna i byxfickorna och bestämmer sig för att om de inte får det utlovade Underverket så nöjer de sig med ett fördelaktigt erbjudande? Eller i värsta fall med ett förslag? Eller i allra, allra värsta fall ..  ett förslag på ett fördelaktigt erbjudande om en ogenomförbar idé. 

För den som inte har något att välja på kan inte kosta på sig att vara kräsen och vad som helst är ju bättre än att ledas av en medelålders, vit, naken man utan idéer men med en hemlig plan om ett hemligt framtida Underverk som ändå ingen tror på?

Fast vem skulle vilja läsa en sådan bok .. utan vare sig början, handling, innehåll eller slut?

Underverk .. under, mirakel, fenomen, övernaturlig handling; trolleri; stordåd, prestation

Mirakel .. under, underverk, övernaturlig händelse, fenomen, fantastisk händelse; ren tur

6 kommentarer:

 1. Tack för Din beskrivning av den grekiske premiärministern!
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 2. Kunde ju nästan vara herr Fridolin...

  SvaraRadera
 3. Tänker mest på Lövfen.

  SvaraRadera
 4. "Han kunde gå som en hägring genom rummet, som om han visste vad han ville…
  Han kunde gå som en ängel genom rummet, som om han visste vart han skulle…
  Han lova dig ett underverk, nåt som du aldrig sett förut…
  Han kunde tala på det märkliga sättet, som om du hade ett annat namn…
  Han kunde tal på det märkliga sättet, som om du var någon annanstans…
  Han lova dig ett underverk, nåt som du aldrig sett förut…"

  Svartvit En Fin Tid 1983
  //tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wooow .. tack! Nu har jag något att toppa min önskelista med, för den skivan MÅSTE jag bara ha .. :-)

   Men visst är det en klockren beskrivning av dagens politiker? :-D

   Radera
 5. Jag köpte den skivan -83 mest på chans, men det har jag aldrig ångrat. Det är bra riv i de flesta spåren på denna gamla vinyl. Och det är ganska förunderligt att många av låttexterna på skivan utgör en väldigt bra beskrivning av dagens politiker och den tid vi lever i nu, trots att texterna skrevs redan 1983. Kanske hade vi lika kassa politiker då som nu? Jag minns faktiskt inte. Och gruppen heter Svartvitt med 2 t:n. Köp den! :-) //tompas11

  SvaraRadera