måndag 27 juli 2015

Integration .. en förening av skilda delar till en större helhet ...


.. segregation .. det rumsliga åtskiljandet av befolkningsgrupper, assimilering .. en process mot fullständig anpassning till majoritetens kultur.

Alla asylsökande i Kalmar län får ett gratis busskort som gäller i hela länet som ett sätt att försöka förbättra integrationen i Kalmar. Tanken är att satsningen ska minska isoleringen för dem som bor långt ifrån större samhällen.

Lars Borgemo, chef på migrationsverket i Kalmar län, säger till SvD att det oftare är svårare för vuxna att skapa kontakter och därför har migrationsverket i Kalmar sett ett behov av den här typen av åtgärd.

Jag tänker att resultatet förmodligen blir det omvända.

Cirka 12 procent av alla personer över 65 år har en inkomststandard som  ligger under EU:s norm för låg ekonomisk standard, det vill säga 60 procent av medianinkomsten. Det är ungefär samma andel som i befolkningen under 65 år

Garantipensionen är en statligt finansierad del av den allmänna pensionen för pensionärer som har fyllt 65 år och har låg eller ingen inkomstgrundad pension. Garantipensionen förändras med prisbasbeloppet varje år. En ogift person får 7 899 kronor i månaden i full garantipension 2015. Samma siffra för en gift person är 7 046 kronor. För full garantipension krävs minst 40 år i Sverige.

2014 har 1 289 000 enbart inkomstgrundad pension, 786 859 personer har någon del garantipension, 277 000 har någon del bostadstillägg, och 18 000 pensionärer har någon del äldreförsörjningsstöd. 80 procent, 627 570 personer, av de totalt 786 859 som får garantipension – med eller utan inkomstpension — är kvinnor. Motsvarande siffra 2003 var 76 procent. 150 600 män, 20 procent, fick 2013 garantipension.

De stora asylboenden som i dag finns runt större samhällen ute i landet finns på orter som de yngre flyttat från, eftersom det saknas arbetstillfällen. De som finns kvar är till allt större del pensionärer .. ofta med mycket låg pension.

Även en gammal människa, som lever isolerat långt bort från ett större samhälle, har behov av kontakt med andra människor men ett busskort är en hög kostnad för den som har under 8000 kr/månaden i inkomst och till skillnad från andra pensionärer får sänkt pension under nästa år.

Lägger vi så till bestämmelserna om tand- och sjukvård där ..

..  asylsökande blir erbjudna en kostnadsfri hälsoundersökning vid ankomst till Sverige och papperslösa och gömda får samma erbjudande när de uppsöker vård. Personer som uppehåller sig i Sverige utan uppehållstillstånd har även rätt till akut sjuk- och tandvård, mödrahälsovård, vård vid abort och graviditet, preventivmedelsrådgivning och vård i samband med smittsam sjukdom. Fr.o.m juli 2013 är papperslösa och gömda, liksom asylsökande, endast skyldiga att betala patientavgift vid läkarbesök, som i regel ligger på 50 kr.

För den stora gruppen pensionärer med låga pensioner är tandläkarbesök en ren lyx. En önskan som kanske inte kan bli verklighet. Avgifter för besök på vårdcentralen gör ett djupt hål i ekonomin och läkemedelskostnader blir i många fall så dyra att en del inte anser sig ha råd om de samtidigt vill äta varje dag.

Integration .. en förening till en större helhet? Uppfattas det verkligen som ett lyckat försök till integration när en del av de boende i samma samhälle får förmånligare villkor än andra? Underlättar det för vuxna människor att få kontakter och bidrar det till att bryta isoleringen för någon?

Var det inte meningen att vi skulle bli mer lika än olika och leva på samma villkor i samma samhälle?

Allt fler äldreboenden förvandlas till asylboenden, vilket betyder att de äldre vårdbehövande som bor i närheten av det som de trodde var den sista tryggheten, får bo kvar i otryggheten i sina hem trots att de inte klarar av det.

Bidrar det till ökad sammanhållning i samhället när barnen till de äldre förtvivlat söker efter ett värdigt boende och en värdig vård för sina åldrande föräldrar?

ALLA åtgärder som sägs ska bidra till ökad integration sker numera på de svagaste och mest vårdbehövandes bekostnad. Inte direkt .. men indirekt eftersom kommunerna inte mäktar med två så stora och kostsamma grupper som migranter och äldre samtidigt.

Det handlar inte om främlingsfientlighet eller rasism eller vilket parti någon röstar eller inte röstar på.

Det handlar om pengar.

Plus och minus.

För om det finns X miljoner kr i intäkter så kan inte utgifterna fördubblas i all oändlighet utan att några blir utan och far väldigt illa. Och det är alltid de som hörs och syns minst .. de som ingen någonsin ber att vi ska öppna våra hjärtan för.

Man kan inte lagstifta bort fattigdom .. ekar de goda människorna. Men är det rätt att ignorera eller vanvårda gamla människor till döds för att bereda plats för andra?

Den frågan skulle jag aldrig våga ställa på twitter. Svaret är alldeles för givet ... och obehagligt.

10 kommentarer:

 1. Undrar hur fattigpensionärerna kommer att rösta i nästa riksdagsval ?

  SvaraRadera
 2. Vill skriva en tanke men kan inte. I denna vansinnigt "goda" värld blir de mest självklara saker till rasistiska cynismer från en vit kränkt man.
  Tack för att du skriver Anybody, Du lyckas på ett pedagogiskt och diplomatiskt sätt belysa vansinnet.

  SvaraRadera
 3. Det lönar sig att bli kriminell i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Du belyser mycket bra de motsättningar som byggs upp i landet och som kommer att bli allt svårare att hantera. Motsättningar inom allt fler områden och olika grupperingar; mellan stad och landsbygd, äldre och yngre, fattiga och rika, gammelsvenskar och nya, förort och centrum, arbetsslitna och arbetslösa, välanpassade och anarkister, sopsorterare och utebajsare, kvinnor och män, vita och svarta. Det finns snart inte ett område kvar där man inte har lyckats skapa en motsättning och potentiell konflikt.
  Man kan undra om de som fått makten verkligen är så faktablinda och omedvetna som de framstår eller om det hela är en medveten strategi. Ligger det en djävulsk plan bakom som en del tycks tro eller är det "bara" så att kombinationen makt och inkompetens ger så här destruktiva resultat. Oavsett vilket är det hela mycket sorgligt och oroande.

  SvaraRadera
 5. 7-klöverpolitikerna kan dra dit pepparn växer,de är förrädare!Att bara komma på något så idiotiskt som att mördaren har samma värde som offret,den unga flickan som blev mördad har samma värde som förövaren?nog sjutton är det uträknat,slå blå dunster i ögonen på folk,med floskeln allas lika värde och rätt,resultatet berättade Anybody om!

  SvaraRadera
 6. "Flyr för sitt liv".

  Varje person som önskar bosätta sig i Sverige betecknas av svenska politiker som att den flyr för sitt liv och i och med denna beteckning så har man i princip sagt "stjärnstopp". Ingenting kan konkurrera. Inga pensionärer, inga sjuka, inga skolbarn, inga överhuvudtaget eftersom de inte flyr för sina liv.

  Lätt som en plätt.

  SvaraRadera
 7. Läs gärna Merit Wagers blogg!
  Hon har uppmärksammat ett fall i Piteå om en kvinna som har fått avvisningsbeslut enligt utlänningslagen. Hon får nu enligt ett utslag i länsrätten rätt till socialtjänst.
  Sk papperslös har fulla rättigheter i vår välfärdsstat.
  Som jag har upprepat i tre års tid nu, efter att ha upptäckt Merit Wager och funderat: Kan man ha fri invandring i en välfärdsstat?
  Ämnet på ledarsidorna i Folkbladet och Kristianstadsbladet i dag.
  Lavinen är igång!
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 8. Jomen det där är säkert ett kassaskåpssäkert sätt att mota SD i grind...eller???
  Tror tänkeriet halkade snett där.

  SvaraRadera
 9. Jag är på nån lista som Eskar monterat. Antar att jag ska känna mig smickrad.

  SvaraRadera
 10. "Allt fler äldreboenden förvandlas till asylboenden"

  Ja, Malmsjö kanske läser en reviderad Tennyson kommande nyår: "Ut med de gamla, in med de nya!"

  SvaraRadera