torsdag 9 juli 2015

Vi måste bryta dansen runt Sverigedemokraterna ..


.. och berätta vad vi själva står för i stället för att hela tiden prata om varandra, säger Gustav Fridolin efter att ha tagit del av Expressen/Demoskops senaste mätning som ger SD 18,7%.


Varandra .. det är alltså de andra politiska partierna, om nu någon trodde att han menade folket i stort eller bara dem som är underlaget för de 18,7 procenten.

Det är ett tecken på att vi har stora klyftor i Sverige med växande avstånd mellan människor .. fortsätter Miljöpartiets ledare som inte för ett ögonblick kan föreställa sig att det kan vara ett tecken på att för många inser att det är det börjar bli för få som ska ansvara för välfärden för för många.

Eller rättare sagt .. de flesta "vanliga" väljarna är bättre på att skilja på sak och person än de folkvalda politikerna.

De största och mest ökande klyftorna vi har i samhället är mellan de folkvalda och folket. De som målar ut samhället som rasistisk och främlingsfientligt är de som rapporterar från problemfria miljöer.

I övrigt har resten av befolkning .. sk "vanligt" folk, dvs de som lever i en annan verklighet än  än politiker, kulturarbetare och företrädare för media .. samma problem med vård, skola och omsorg oavsett var de är födda och vilket språk de än har som förstaspråk.

Att ha tandvärk och inte kunna få en tandläkartid inom en vecka .. eller betydligt längre tid .. är samma lidande vem du än är. Att köa på vårdcentralen eller akutmottagningen i totalt kaos med ett sjukt barn skapar samma ångest hos den svenska som den somaliska mamman och föräldrarna till ett barn som växer upp, och in i utanförskap och kriminalitet, famlar lika förgäves efter hjälp och stöd oavsett om födelseorten var Säffle eller Kobane.

Den som drabbas av en livshotande sjukdom känner samma förtvivlan för varje dag som som den livgivande behandlingen försenas och de som köar för andra operationer eller behandlingar som kan betyda skillnaden mellan ett vanligt liv eller ett socialt utanförskap upplever samma frustration och hjälplöshet .. oavsett om de kallas för svenskar eller nysvenskar eller vilken etikett som nu politikerna för stunden anser vara mest passande för att särskilja medborgarna från varandra

Arbetslöshet, en skola som inte fungerar, bostadsbrist, hopplöshet och behoven hos åldrande, hjälpbehövande anhöriga har ingen etnisk stämpel .. det är ett jämlikt problem i ett alltmer ojämlikt samhälle, för alla som hamnar i en negativ spiral pga politikernas ovilja att skilja på sak och person.

Det finns faktiskt en anledning till att fler och fler utrikesfödda vänder sig till SD i total uppgivenhet efter att de kommit till insikt om att ingenting kommer någonsin att bli bättre eftersom de bostäder .. och sk åtgärder .. som kan skrapas fram, hela tiden kommer att fyllas av människor som kommer efter dem.

Socialdemokraterna har under de senaste 8 åren sagt att .. Väljarundersökningar ändras snabbt, Moderaterna upprepar sitt eget mantra .. vi måste bli bättre på SD:s starka sakfrågor, integration och migration .. och Gustav Fridolin tror att decemberöverenskommelsen är avgörande för hur väljarstödet för Sverigedemokraterna kommer att se ut i framtiden .. vilket han kanske har rätt i om man läser dagens opinionssiffror rätt.

Skillnaden mellan SD och S är knappt 7%, skillnaden mellan SD och M är ca 4% och de kommande opinionsmätningarna kommer att visa vilka som är mest frustrerade och vilka som upplevs som mest trovärdiga.

Knappt 7% var den procentandel som de rödgröna ledde med i opinionsmätningarna våren 2010 när alla tillfrågade statsvetare tvärsäkert meddelade att det var ett ointagligt försprång som aldrig någonsin inhämtats i någon valrörelse tidigare.

Nu har det hänt en gång .. och är därmed inte längre ett ointagligt försprång och Expressens KG Bergström skriver .. fortfarande är förstås grundtipset att SD inte kommer i kapp S, men tvärsäkert törs jag inte längre säga det.

Folket säger att det är fel på integrations- och migrationspolitiken. Politikerna säger att det är fel på folket och Sverigedemokraterna säger att de är folkets enda chans att göra sin röst hörd och blir det ingen förändring så kommer SD att bli den folkomröstning folket vill ha .. men aldrig kan få .. i nästa val.7 kommentarer:

 1. Det känns som tåget har gått och jag har fått med väskan men står själv kvar på perrongen. Finns det fler som känner så? Synd att min portmonnä låg i väskan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag känner lika :-(

   Radera
  2. Jag hade inte ens en väska bara en plastpåse men situationen är densamma.

   Radera
 2. Jag förstår inte riktigt hur vi fått en så dålig politikerkår. Förr hade vi politiker som tordes stå för det de trodde på, ta t.ex. Carlsson som fick igenom stopp för löneförhöjningar (kan inte ens föreställa mig vad det kostade med tanke på LO, där pratar vi ryggrad dimension flerhundraårig tall). Idag har vi ryggradslösa politiker som inte törs ta något som helst beslut som möjligen skulle såra (kränka kanske det heter idag) någon.
  Vi har en riksdag full av "pastor Jansson - lovar ingenting bestämt". Det är inget jag någonsin önskat mig, hur blev det så???
  Svensk politik av idag är inte längre en fars, det är en (grekisk?) tragedi.

  SvaraRadera
 3. SD ligger nu på 18-22%, det är en ökning på åtminstone 50% sedan i september. Man kan med fog fråga sig var taket ligger? 25% i valet 2018? Än så länge kör ju de övriga partierna på med samma taktik som har fungerat pinsamt dåligt.

  SvaraRadera
 4. En liten, liten förskjutning kan skönjas i M:s språkbruk.

  Tobé talade om integration OCH MIGRATION, inte bara integration som varit i ropet sedan ett halvår. Detta kan betyda att ett närmande till volymbegreppet är att vänta.

  SvaraRadera
 5. Kan man få önska en låt? Vill gärna höra Povels Ofullbordade av Povel Ramel:

  "... det är bäst att börja om på nytt igen.

  För tio år sen börja' jag att skriva på en melodi
  Jag trodde då jag skulle nog en riktig kompositor bli
  Men denna vackra framtidsdröm den visa' sig en smula skev
  Ty den melodi jag skrev
  ganska egendomlig blev.

  Den började så vackert med en särskild liten trudelutt
  men efter några takter så var hela min idé kaputt
  Bland alla toner gick jag vilse och fast det är länge sen
  är jag faktiskt inte färdig än."

  Och så vidare ...

  SvaraRadera