tisdag 11 juni 2013

Ännu en ny undersökning ..

.. har kartlagt vilka beteenden på sociala medier som irriterar oss mest?

Med stor förvåning läser jag i DN i dag om hur människor irriterar sig på vad de ser och läser på Instagram, Twitter och Facebook. Putslustiga hashtags, imponerande maträtter, bilder på vanligt käk, gulliga ungar och vänner som uppdaterar för mycket ”om allt varje dag” är obeskrivligt irriterande och skrytande, klagande och felstavande personer verkar störa sinnesfriden enormt.

Och .. visst .. allt det där kanske är irriterande i för stora doser? Men vad som förvånar mig mest är .. hur i helsike har de tid att se och läsa allt det där i så stora mängder att det stör privatlivet??

Om jag hinner skriva ett blogginlägg om dagen har jag tur, hinner jag läsa eller läsa ifatt de bloggare som jag följer så är jag mer än nöjd med min dag. Någon enstaka gång kan jag följa någons twitter eller en hashtag .. men det är sällsynt .. och Instagram har jag aldrig förstått vitsen med.

Facebook får klara sig utan mig .. förmodligen till stor sorg och besvikelse för dem som försörjer sig på att kartlägga andra människors liv. Det är egentligen rätt ohyfsat av mig .. tänk bara vad en signalspanare kan få ut av en mening som .. "duvan kuttrar"!

Det KAN ju vara ett kodord för att bomben är färdigbakad och klar för servering?

Men all denna irritation som tydligen finns över vad andra gör på sociala medier förklarar faktiskt varför människor har så bråttom nu för tiden. Varför de kör så fort och okoncentrerat eller vinglar omkring med ögonen fast förankrade på diverse bildskärmar. Varför ingen längre talar med den som sitter på andra sidan bordet vid uteserveringar eller restauranger.


De har bråttom, bråttom, bråttom så att de kan hinna med så många bilder på maträtter, gulliga barn/katter/hundar och "dagens kläder" som möjligt och hinna läsa tillräckligt många skrytsamma, felstavade och envist uppdaterade skildringar av samma liv som de själva knappt hinner med eftersom de måste läsa och irriterar sig på hur någon annan lever det på helt fel och förmodligen lögnaktigt sätt.

På något sätt tycker jag att irritationen över andras beteende på sociala medier borde vara ett lättlöst problem.

Gör något annat .. mata en duva, prata men någon okänd eller läs en bok .. eller gå ut och dra upp lite ogräs.

8 kommentarer:

 1. Jag följer dig varje dag Any. Du är en förnuftig människa. Alltid klockrena, kloka iakttagelser. Jag tänker fortsätta följa dig, vare sig du vill eller ej :)

  SvaraRadera
 2. Det finns egentligen bara en blogg som jag tror jag aldrig kommer att sluta läsa,hmm, leker med tanken och undrar om du förstår vilket ansvar du har Any? :)

  /Henrico

  SvaraRadera
 3. Anonym 21:02 .. Tack! Du kan inte ana hur förundrad jag är över att någon läser vad jag skriver och hur tacksam jag är över att få veta att jag inte är ensam om mina tankar. Det är nog det som är det bästa med sociala medier .. att få kontakt med likasinnade eller med människor som kan ge ett större perspektiv på livet än det jag trodde för början.

  Henrico .. Usch, skriv inte så där! Jag försöker ta ansvar för det jag skriver .. men ska jag börja tänka på att ta ansvar för hur andra läser så blir jag helt blockerad :-/

  Men det finns vänner jag skulle sakna oerhört om jag tappade bort dem .. och då särskilt de jag har kvar sedan AB-tiden. Kram på dig .. :-)

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig, sociala medier verkar mest bara isolera folk från varandra IRL. Hur många "vänner" man har på nätet/Facebook verkar vara viktigare än att träffa folk ansikte mot ansikte.

  Som jag säger då och då!
  "Jag har vare sig Facebook, twitter eller instagram/blogg. Jag har familj, heltidsjobb och jordbruk istället"

  MVH
  Genusföljaren

  SvaraRadera
 5. Det är inte helt ovanligt att folk på fest ägnar mesta tiden åt sin mobil än att umgås med dom som är där.Frågade sist min bordsgranne om hon höll på att skriva på en roman,ja det var elakt men jag tycker det är jäkligt ohyfsat och på något vis rätt sinnessvagt.

  SvaraRadera
 6. Undrar om inte sociala medier tar fram det sämsta hos oss. Utan att kompensera med några goda sidor.

  Tn

  SvaraRadera
 7. Tn .. åjovars .. en del fördelar finns det allt. Utan sociala medier hade jag aldrig fått kontakt med många av dem som jag räknar som mina vänner utan att faktiskt ha mött dem och en hel del från helt andra sociala sammanhang än vad jag själv lever i, som gett mig ovärderliga inblick i deras märkliga värld.

  Det skulle jag inte vilja vara utan .. :-)

  SvaraRadera