torsdag 13 juni 2013

Vad minns vi av allt de sa?

Det är inte så värst kul att bli äldre. Tyngdlagen gör sitt, elasticiteten lyser med sin frånvaro och spegelbilden som blickar tillbaka lika förvånat som jag .. liknar mer och mer min mamma än mig själv?

Men det finns en fördel med att vara en vanlig, liten kvinna som passerat bästföredatum. 

Jag kan bli fullständigt osynlig om jag vill. Dessutom så kan jag öppna ett samtal med precis vem jag vill. De flesta blir bara glada om de får möjlighet att prata bort en stund, och de som inte blir det tror förmodligen att jag börjar bli lite allmänt gaggig och är trevliga bara därför.

Med det sagt så tänkte jag berätta vad de människor jag mött i dag och i går kom ihåg av gårdagens partiledardebatt.

Jag har pratat med brevbäraren, Marie som masserade bort alla onda knutar här och där, tjejerna på bensinmacken, den trevliga kvinnan i kassan på Coop, en hel hög tjänstvillig personal på City Gross som hjälpte mig hitta ekologiskt helvete (helt vete, alltså .. det andra helvetet finns nog någon annanstans), veterinärassistenterna som sålde Seraquin till Border Collien och några okända medkunder på varje ställe.

Mellan 15 - 20 personer, ungefär så där .. och så mina egna vänner och bekanta.

Den vanliga svensken kanske inte lyssnar så engagerat, men visst står radion eller datorn på och tuggar i bakgrunden när politikerna försöker trycka till varandra.

Vad mindes de då? Vad tycker vanliga väljare som inte har några partipolitiska låsningar utan röstar lite si eller så .. beroende på vilket alternativ som känns minst dåligt.

Märkligt nog hade så gott som alla hängt upp sig på samma saker?

1. Att det känns väldigt konstigt med Mikael Damberg som buktalardocka åt Löfven.

2. Annie Lööf sa det som alla tänkte .. det blir inte fler jobb bara för att man upprepar ordet jobb i varje möjligt eller omöjligt sammanhang. Vi var alla rörande eniga om att Stefan Löfven gjorde det så ofta att det blev direkt pinsamt .. tror han att vi är dumma/fattar dåligt??? ... och att vi alla tyckte att det var löjeväckande att han .. som enda politiker i världen .. påstår sig kunna sätta ett slutår för landets arbetslöshet.

Att han dessutom säger att sossarna inte tänker förlora valet var det några män som reagerade på .. det bestämmer väl inte HAN!!

Liiite skämskuddevarning på det alltså.

3. Säga vad man vill om Sverigedemokraterna .. och det sa vi också för att klargöra var vi stod alla .. men när det var avklarat, så erkände vi unisont att det var en lättnad att för höra Jimmy Åkesson kalla de övriga partiledarna för floskelmaskiner och säga att det som "hände" i Husby inte var något som "hände", utan var resultatet av en situation som skapats av de politiker som inte förstod varför det som "hände".. hände så helt plötsligt .. och oväntat?

4. Resten var väl som vanligt och de andra sa väl samma saker som de brukade? Eller? Var Fridolin där, förresten?? Eller var det hon vadhonnuheter .. Åsa?

Det är väl det samlade intrycket. Ord .. och så lite mer ord .. och så attacker på varandras ord .. och en enorm pösighet och skadeglädje om man lyckades klämma till någon med ett slag under bältet.

Några sa .. det behövs något annat! Något nyare och friskare. Finns det verkligen NÅGON som tror på det de säger?? Det är nästan så att man mår illa när man tänker på att de faktiskt får BETALT för att säga i princip ingenting. Det minsta man kan begära är väl att de åtminstone sitter kvar och lyssnar på HELA debatten .. för ni hörde väl att sossarna stack när Damberg tolkat färdigt Löfvens åsikter? Snacka om kultur och klassklyftor .. de är som störst mellan politikerna och de väljare som de tror är dummare än miljöpartiets höghastighetståg!

Och ungefär hälften sa .. Men Jan Björklund, HAN är tydlig .. men om man vill ha honom kvar så måste man väl stödrösta på C eller Kd, beroende på vilket parti som ligger sämst till dagarna före valet? .. och en kvinna sa .. Jonas Sjöström ser nästan skrämmande ut när han går igång! Brr .. Lars Ohly framstår som gullig i jämförelse.

Så enligt min egen lilla opinionsmätning på min lilla plats, ute i den grönska som storstaden glömt, men gärna vill ha göra till sin under sommarmånaderna .. så vann ingen, Stefan Löfven förlorade stort i sin frånvaro, Annie Lööf tog en minnesvärd poäng och Jimmy Åkesson gjorde sig återigen till talesperson för den vanliga människan .. utan att för den sakens skull värva några väljare.

Så sa de i alla fall .. men hur de röstar är ju en helt annan fråga.


AB, AB, AB, AB, DN, SvD,3 kommentarer:

 1. Lite kul var det när Reinfeldt tände till och eferfrågade ett enda papper eller liknande om HUR oppositionen skulle klara alla löften som dom lovade runt,``nån som har sett nåt,här i huset kanske,något räknestycke?,någon?``Ha,Ha riktigt kul.
  Om han sen slutade vara så öppet föraktfull mot Åkesson som är demokratiskt vald så skulle det vara bättre. Åkesson som också skötte sig bra.
  Sen säger jag som KG Bergström som inte begriper att Björklund inte har fler röster än han har.Han är en rak och tydlig politiker med skinn på näsan,bara han gör sig av med Ulltotten och den förfärliga Maria Arnholm.Men å andra sidan så har han den lysande Jasenko Selimovic i sitt lag.Skulle gott tänka mig Björklund som statsminister.

  SvaraRadera
 2. Jan Björklund är alltid bra i partiledardebatter. Tydlig, kortfattad, engagerad och någorlunda vettig. Men emellan debatterna? Vad gör partiet då och vad står de för? Är det tydligt? FP verkar vara ett parti som flest människor känner minst aversion mot. Som kanske är svårast att förlöjliga eller raljera emot. Samtidigt så beror det kanske på att de blir otydliga så fort deras politik skall filtreras genom media. Då begriper man sällan hur hela bilden ser ut.

  Björklund skulle ju alltid kunna göra sig till en sämre människa och börja spela ”kraftfull” genom att bränna iväg en massa löften kors och tvärs, som vissa andra stadiga löv gör. Varför behövs demokrati, om det räcker med läckra löften? Nej, jag tror att folkpartiet inte kommer till sin rätt eftersom de är för nyanserade för den nuvarande debatten. Man kommer bort så fort man vill diskutera sakfrågor väldigt nyanserat. Media vill ha löften. Och tyvärr också den mediastyrda opinionen. Mediaopinionen är till sin läggning planekonomisk nu och har varit så väldigt väldigt länge. Det är först då detta ändras som mera tekniska och sakligt styrda frågeställningar har chansen att slå igenom.

  /Erik

  SvaraRadera
 3. Du har helt rätt Erik.Folkpartiet är ett nyanserat och sansat parti som har fötterna på jorden.Önskar fler ger ville ge dom ett större inflytande och inte bara lockas av dom som gapar och hörs och som får stora rubriker i media.Folkpartiet har en liberal och vettig politik men den kan uppfattas som otydlig och är inte sådan som sticker ut.
  Borsett från ulltotten då.

  SvaraRadera