söndag 2 juni 2013

Det har serverats svamp i Aftonbladets personalmatsal igen ..

... ser jag, när jag läser dagens bidrag till folkbildningen.

Fredrik Virtanen meddelar att .. "Popmusik är inte längre per definition vänster" och sörjer gamla goda tider då popmusiken förmedlade ett innehållsrikt vänsterbudskap .. "peace & love" .. i stället för högerbudskapet .. "det lättsinnigt vulgära ”summerburst” .. vilket är det yttersta "beviset för att världens egocentricitet och högerfiering blivit norm".

"Avsaknaden av politik i musik är politik i sig. Är man ett rikt barn är det självklart att i all enkelhet dansa huvudet ur led. Man är inte i behov av budskap eller djup, man är en stekare, man vaskar champagne, man tänker sitt, man har kul."

Håhåjaja ... tänk vad jag får lära mig tack vare ett uppiggande ventilationssystem och ett kreativt redaktionsklimat på Aftonbladet.

Åsa Linderborg däremot är ovanligt dämpad och håller igen på kritiken mot landets statsminister .. .."Nej, Fredrik Reinfeld är inte rasistRasismen är strukturell, precis som klassamhället – systemen hänger intimt ihop. Men den är inte ett alliansproblem som går att rösta bort med sossarna." Hon ser problemen men uppskattar att .. "Reinfeldt skulle kunna vara, men är inte, som David Cameron. I ett internationellt perspektiv är den svenska högern en anomali. Det är, trots allt, en höger som vänstern måste vara rädd om".

En höger som vänstern måste vara rädd om .. det var oväntat! Men jag tycker mig se en vilja att faktiskt erkänna att det faktiskt finns problem med hur vi som land hanterar invandringen och integrationen? Men förmodligen läser jag Åsa Linderborgs text som fan läser bibeln .. jag ser något som inte finns?

Eller så vill Stefan Löfven att Aftonbladet ska värva väljare som tvekar mellan sossar, miljöpartister eller sverigedemokrater?

Katrine Kielos tar tag i det som Åsa Linderborg undviker att skriva .. "det sitter en gigantisk flodhäst mitt på soffbordet i det svenska folkhemmet.Och den verkar bara vara synlig från utlandet."

De problem som uppstår i samband med invandring och integration är inte problem som uppstår i samband med invandring och integration!! Det är KLASSKLYFTOR .. som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har skapat!

Det ser till och med högertidningar som Wall Street Journal, skriver Katrine Kielos triumferande .. och hela Hollywood uttalar sig genom Alexander Skarsgård. Från Los Angeles!!

Jo, jag tackar jag. Från Los Angeles och allt!! Och Alexander Skarsgård .. ja då måste det vara sant. För vem är väl bättre skickad än han att vara talesman för Hollywoods åsikter om svensk inrikespolitik?

Vad sätter man emot det?

Men till skillnad från Katrine Kielos har jag de senaste veckorna funderat mycket på hur det faktiskt är att komma som flykting till Sverige. Till exempel från Somalia.

Jag vet sorgligt lite om Somalia, men jag vet att det finns obeskrivligt många människor som trängs i flyktingläger under sämsta möjliga levnadsvillkor. De köar för att få tillstånd att bygga nya liv i andra länder och stora grupper får den möjligheten i Sverige.

Och där har jag börjat fråga människor jag känner eller bett dem fråga andra som de känner som är inblandade i den processen och den bild som jag fått är inte vacker. Kanske den är ett undantag .. det vet jag inte. Men är den sann så har våra politiker .. ALLA .. en hel del att svara för.

Men det vill de inte, för då måste de erkänna att de gör fel och då offrar de hellre de människor som de påtagit sig ansvaret för, hellre än att råka ut för den pinsamheten.

Jag får veta att de människor som kommer med flyg till Sverige inte har någonting annat med sig än det de lyckats få med sig när de flydde från sina hem. De har ingen aning om vad Sverige är för land, de vet ingenting om hur landet fungerar och i de fall som jag fick insyn i så kom de hit mitt i smällkalla vintern.

Lyckligtvis så fick de transport till de baracker där de inhystes någonstans mitt i Sverige. De fick mat .. men inga kläder. Ingen hade tänkt på det. Personalen kontaktade akut alla hjälporganisationer i området .. Röda Korset, Frälsningsarmen och alla frikyrkor .. som i sin tur bad sina medlemmar rensa garderoberna för att inte de nykomna svenskarna skulle behöva vada i snö till matsalen, iförda flipflops och tunna kläder anpassade för ett afrikanskt klimat, längre än nödvändigt.

De som kommer som flyktingar har hopp. I övrigt har de ingenting mer än en längtan efter att skapa ett hem, försörja sig och bygga ett nytt liv.

I stället får de vistas/förvaras upp till flera år på olika flyktingförläggningar, isolerade och handlingsförlamade .. dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad och år efter år .. innan de förs vidare till hyresområden som stått tomma länge i olika avfolkade bruksorter i Sverige. Orter där befolkningen består av dem som stannat kvar därför att de inte fått jobb någon annanstans, där servicen är låg och kommunens ekonomi urusel och helt beroende av de bidrag de lyckats förhandla sig till av staten för att härbärgera människor som inte har en chans att försörja sig själva.

Där växer barn upp. Där lever deras föräldrar.. utan möjlighet att kunna forma sitt eget liv eller sin egen framtid. För nu är intresset över, statistiken bevisar att vi är Goda Människor och de har ju "räddats" av det Goda Landet, vad mer kan de begära?

Att det skapas ett tryck av frustration, en stark vilja att bryta sig ur en påtvingad handlingsförlamning eller ett hat mot myndigheter som inte ser människor som människor, utan som besvärande "ärenden" .. (och det gäller inte bara invandrare utan även den som fötts som svensk medborgare) .. det är inte så underligt.

Genom att anta att människor på flykt inte begär annat än välgörenhet och en förvaringsplats, i väntan på bättre tider som kanske kommer, skapas ett isolerat samhälle med isolerade människor och där .. jo då, Katrine Kielos .. där skapas klassklyftor.

Men vilka är det som skapar bilden av det välkomnande landet?

Vilka bjuder in utan att tänka längre än till ankomsten? Vilka skapar klassklyftorna, passiviteten och isoleringen som flyktingarna möts av och vilka är det som tiger om de problem som de faktiskt har .. eller får tack vara den totala tystnaden?

Det är inte de svenska medborgarna som möter upp och försöker göra så gott de kan. Det är inte de som ser missförhållandena och vill ha en förändring.

Hur kommer det sig förresten att ingen vill tala om möjligheter, förändring och framtid?

Svenska politiker och journalister sitter på sätt och vis i samma situation som de flyktingar som de inte vill tala om .. isolerade i sina ideologier, passiviserade i sin rädsla för Sverigedemokraterna/rasistanklagelser och oförmögna att tala om möjligheter, förändring och framtid .. därför att de då måste erkänna att det finns faktiska problem med invandring och integration.

Vilka är de verkliga rasisterna?

De som pekar på problemen eller de som vägrar att se dem?


AB, AB, SvD, SvD, SvDDN, DN

14 kommentarer:

 1. Applåder Any.

  Mycket bra skrivet. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Vet inte mycket om Somalia heller, men noterar att SvT hade en snutt om en minister som tackade Sverige så mycket för hjälpen och att somalier kunde ta och resa hem nu.

  Jag väntar på första svensk journalist/politiker som säger att den somaliska ministern (kvinna dessutom) har fel!

  /Majsan

  SvaraRadera
 3. Mycket klokt Any.

  SvaraRadera
 4. @Majsan,

  Det är lite slött av dig att bara luta dig tillbaka och hänvisa till vad en minister i den Somaliska regeringen påstås ha sagt. I de allra flesta fallen när någon flyr från sitt land är det regimen de flyr ifrån, vilket skulle göra det logiskt att regimen säger att de är säkert att flytta tillbaka även om det inte är det.

  Jag googlade på Somalia och efter 2 sekunder kunde jag läsa Human Rights watchs synpunkter om Somalia anno 2013. Klipper ut ett (relativt) kort avsnitt av den

  "Targeted killings of civilians, notably journalists, increased in areas controlled by the Somali authorities. Fifteen journalists were killed in 2012, which the Transitional Federal Government (TFG) failed to investigate. TFG forces and allied militias committed a range of abuses against internally displaced persons (IDPs) in Mogadishu, including rape, looting of food aid from IDP camps, and arbitrary arrests and detentions"

  Källan och mer information kan du hitta här:
  http://www.hrw.org/world-report/2013/country-chapters/somalia

  SvaraRadera
 5. Läs gärna "Invandring och mörkläggning" av Arnstberg & Sandelin + bl.a. Aftonbladets recension av boken.

  SvaraRadera
 6. @Anonym 23:46

  Jag just ja. Det stämmer ju det du säger! Förut var det ju just bara Al-Shababs som ville ha tillbaka folk, för att slåss mot regeringen. Så synd då att de slagits tillbaka rätt ordentligt då. Jag menar, så bra att ex-journalist som fått en del utmärkelser, Amun Abdullah, numera rikskändis inte är journalist längre, de lever så farligt i Somalia. Minst sagt dumt att åka till farligheterna i Mogadishu och leda en flickskola med en sådan regering.

  Man behöver inte gå in på anledningen till varför hon ens kom på att lämna landet (skämmes media-Sverige där MP-sympatier dominerar så stort), men nog är det signifikant att hon valde Somalia och inte något annat land? Jag tar för givet att en driven journalist som hon har koll på landet. OBS, jag negligerar inte HRW:s rapporter, men hyser stor beundran för folk som försöker göra skillnad i sitt trasiga hemland.

  /Majsan

  Mindre hedervärt är anledningen till att hon hellre valde Somalia än att verka som journalist i Sverige.

  /Majsan

  SvaraRadera
 7. Glöm sista snutten. Den blev omskriven till ett skämmes media-sverige men jag missade att radera.

  SvaraRadera
 8. Såg ni Ullenhag vs. Åkesson i Gomorron Sverige? Herre gud vilket stolpskott Ullenhag är, Åkesson fullständigt körde över honom.

  Ullenhag gjorde bort sig direkt när han med sina inövade "du skyller alltid på invandrarna"-anklagelser utan att ens ha lyssnat på vad Åkesson sa. Inte bara en gång, utan flera! Killen är ju fan amatör!

  http://www.svt.se/gomorron-sverige/akesson-upploppen-ar-ullenhags-fel

  Detta var pinsamt! Man skäms!

  SvaraRadera
 9. Anybody! Varför är Högberg och Mitt i Steget försvunnit från din blogglista?

  SvaraRadera
 10. Melmack .. jag har följt PH och JW sedan jag började blogga på blogspot 2010 därför att jag från början tyckte de stod för den delen av socialdemokratin som jag kunde sympatisera med.

  Under det senaste året så har det varit så mycket motsägelser i förhållande till vad jag läst tidigare, så tydlig karriäranpassning, så otrevliga svar på kommentarerna och så många oväntat låga, osakliga påhopp på regeringen att jag inte tyckte det var någon skillnad alls mot gänget inne på s-bloggar.

  Jag blev bara besviken när jag såg de nya inläggen dyka upp i blogglistan och tog därför bort dem.

  SvaraRadera
 11. Hm, ja då var jag tydligen inte ensam om att tycka att de åkt av vägen och tappat GPS'en.

  SvaraRadera
 12. Fler som blivit besviken på J W särskilt efter den mycket otrevliga sågningen av Fnordspotting.Tyckte att han tidigare var en klok man som såg allt ur flera vinklar men som nu är väldigt luddig.Kanske någon tagit honom i örat och bett honom rätta sig in i ledet?

  SvaraRadera
 13. Peter Nicklasson3/6/13 19:04

  Johan Westerholm ska ju satsa på politiken.... Ut åker då rollen som fritänkande fritidspolitiker och in hämtas istället den ensidiga (och enfaldiga?) partipolitikern som positionerar sig, dvs tar plats framför köttgrytorna.

  Any, slutklämmen i postningen -
  " Vilka är de verkliga rasisterna?
  De som pekar på problemen eller de som vägrar att se dem?"
  - fungerar dåligt.
  Är man verkligen rasist om man pekar på problemen? I så fall har alla som kritiserar de som kritiskt granskar något ett problem.
  All fanatism har mer gemensamt mellan deras ytterligheter än åsikten mitt emellan - anser jag.

  SvaraRadera
 14. Peter Niclasson .. "slutklämmen i postningen" gick ut på att de som blundar för problemen och enbart bejakar obegränsad invandring för att belysa sin egen godhet .. utan en tanke på hur människorna de "hjälper" får det .. är de verkliga rasisterna.

  Rasism är att särbehandla människor utifrån etnicitet.

  När de Goda Människorna bjuder in flyktingar till ingenting annat än förvaring och sedan talar om sin egen godhet är det särbehandling enligt mitt sätt att se det.

  SvaraRadera