Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

måndag 8 juli 2013

Visioner?

Under drygt en vecka har vi blivit matade med visioner, men vad är egentligen en vision? Vad är den värd?

Gustav Fridolin var väldigt tydlig med att visionen var det viktigaste i det politiska budskapet. Det spelade ingen roll om den var realistisk, realiserbar, faktabaserad eller logisk .. huvudsaken var att det fanns en vision i botten av budskapet.

???

Vad är en vision?

Om jag tittar på synonymer till ordet vision får jag fram .. syn, hallucination, hägring, uppenbarelse, drömsyn; framtidssyn, drömbild, utopi, idealbild.

Är det det jag ska bygga mitt val på nästa år när jag går för att välja vem jag vill ska regera landet de kommande fyra åren? En hallucination? En hägring? En drömbild?

Vi har alla visioner av det liv som vi vill leva. En del av oss har så högt ställda visioner/framtidsdrömmar/hallucinationer att det verkliga livet aldrig når upp till målet och därmed upplevs som ett enda stort misslyckande.

Ibland läser jag bloggar som har ett politiskt syfte och ibland läser jag bloggar som är allt annat än politiska och enbart innehåller en önskan om att bli sedd, bekräftad och helst känd. Oavsett vilket så kan det ofta urskiljas vilken vision om framtiden skribenten har.

Den ene vill ha en politisk karriär som h*n tror blir nåbar genom idogt twittrande, bloggande och debattartikelskrivande .. den andre vill bli en ny Blondinbella eller Kenza och få tillträde till kändisvärlden, gratisproverna och reklamsponsorerna som kan bekosta ett liv i lyx.

De har en Vision!!

Tråkigt nog är det ganska uppenbart att de flesta inte kommer att leva sin vision. De saknar helt förutsättningar, är inte tillräckligt karismatiska och är varken särskilt smidiga eller begåvade med tillräcklig social kompetens för att nå ens halvvägs.

Det är ungefär som om jag plötsligt skulle få för mig att satsa på en karriär som modell.

Förutsättningarna finns helt enkelt inte och om jag envisades så skulle det enda resultatet bli att jag oupphörligen blev besviken och till slut bitter .. vilket skulle vara ett onödigt slöseri med ett bra liv.

Man kan inte bygga på lös grund och inte utan varken medel eller verktyg. Men om du inte står ut med att vara precis den medelmåttiga normalsvensken som du är, så kan du hålla dig sysselsatt livet ut med att räta upp det som rasar, entusiasmera andra för att få hjälp att baxa ett dödfött projekt i hamn och hoppas att det för hundratrettiofjortonde gången ska bli stabilt, framgångsrikt och lönsamt. Det kan vara ett sätt att låtsas att det finns en chans att du är den som är utvald till att representeras i historieböckerna om hundra år?

Men hur kul är är det att upptäcka att man slösat bort ett bra liv på att jaga en hägring, en vision eller en hallucination .. kanske bara några år innan det tar slut?

Jag för min del kommer aldrig att bli känd, berömd eller omtalad varken i dagens mediarapportering eller i framtidens historieböcker .. om ingen slår ihjäl mig på ett så spektakulärt sätt så att det i sig blir historiskt förstås.

Men det lilla livet med de stora känslorna och små, men bekräftande, triumferna passar mig som handen i handsken. Och varje steg som ledde mig framåt har tagits på ett underlag av just det som Gustav Fridolin och hans politiker tycker är så onödigt ... fakta, logik och realism.

(Avdelningen onödig information. Vid genomläsning tycker Maken att jag känns lika smetig i formuleringarna som vilken politiker som helst och jag säger .. Men jag skulle inte vilja byta bort mitt liv för hundramiljoner kronor!!

TVÅHUNDRAMILJONORKRONOR? .. försöker han då.

Nej inte ens för tvåhundramiljoner kronor .. säger jag bestämt.

Men om jag slänger in en biodynamisk hälsocykel? .. frestar han.

Och då tvekar jag faktiskt liiiite. En biodynamisk hälsocykel är ju ändå en biodynamisk hälsocykel, eller hur?


Och det är kanske det vi får om vi röstar på Gustav Fridolin, även om han inte slänger in den förrän i valrörelsens sista skälvande minut??)

DN, DN, DN, SvD, SvD, Expr., Expr., AB,

8 kommentarer:

 1. Googlar jag på mitt namn så får jag ca 14000 träffar. Det tycker jag är rätt mycket. Ändå kommer jag aldrig att göra några märkvärdiga avtryck i historien. De flesta har aldrig ens hört talas om mig. Det känns rätt bra. Det är så jag vill ha det.

  Plus att ha hunnit bli så pass gammal att man redan upplevt både sina visioner, framtidsdrömmar och hallucinationer. Framtidsdrömmar finns fortfarande. Och de är på en sådan nivå att jag vet att de kommer att uppfyllas.

  Jag vill inte heller byta liv. Inte ens för en biodynamisk hälsocykel. Det som möjligtvis kan få mig att tveka på den punkten är ett löfte om en overlock-maskin. Dessutom skulle det vara en dröm som uppfylls i så fall....:-)

  SvaraRadera
 2. ´´Han är ung ,han är dum ,han är grann och populär´´Så sjöng Siw Malmqvist i Augustin,det passar bra på Fridolinen också.Fast så grann tycker jag inte..
  Läste Sjätte mannens inlägg om honom och jag instämmer på varje punkt.Fridolin-Politikern som t.om ljuger om var han bor,vill liksom låtsas att han bor i miljonprogramområde vilket han inte alls gör.Nej den gossen lever inte i den riktiga världen alls.Jo han har jobbat som lärare vilket han är noga med att tala om i tid och otid. Det blir i alla fall mer och mer konstigt med den rödgröna röran,eller vad det nu kanske blir eller inte blir...Vad begriper väl en enkel gräsrot.

  SvaraRadera
 3. "Visioner, det är sådant som idélösa medelmåttor kräver att andra ska ha!"
  Göran Persson, fritt efter Erland Josephson.

  SvaraRadera
 4. liten rättelse-han är ung han är kung skulle det vara.

  SvaraRadera
 5. Ursäkta innocencen från landet, men vad är en biodynamisk hälsocykel. Är den tillverkad av gräs och har bromsar av kogödsel eller så?

  SvaraRadera
 6. Anonym 22:10 .. En biodynamisk hälsocykel är tillverkad av slagtålig Hammarplats och kan köpas på postorder av Robert Lind i Kramfors! Enligt Hasse Alfredsson och Tage Danielsson när de resonerar om Guds existens .. :-)

  https://plus.google.com/107077884941517421195/posts/HaC6xSxDLpZ

  SvaraRadera
 7. Visioner är väl det som behövs för att leda stora folkmängder i gemensamma spår.

  Den verkliga klassikern är väl tron på ett liv efter detta eller saligheten i evighet osv. Mycket har offrats för detta genom tiderna.

  Nu har väl en moderniserad version tagit över. Där politikerna ordnar till salighet/rättvisa/godhet nästan alldeles omedelbart. Var god dröj lite bara.

  Kanske kan man hävda att visionen är massmissbrukets förutsättning? Ifrågasättandet blir svårare eftersom man skapar sina egna referenser. Och på det viset kan nära förhoppningarna, utan att samtidigt stå till svars.

  (En tro på europas minsta arbetslöshet, oavsett alla omständigheter. Vad som än händer. Oaktat alla fakta som överhuvudtaget kan tänkas. Kombinerat med ett datum, en tidpunkt. Då är vi framme. Antingen väljer man att tro på detta, som en vision. Vi jobbar mot det bäst vi kan. Ungefär som nu, fast lite bättre. Helst. Eller också tror vi på det. Bokstavligen. Som ett löfte. Och tvingar fram det. Med alla medel som överhuvudtaget är tänkbara. Kosta vad det kosta vill.)

  C

  SvaraRadera
 8. Ja,det är egentligen ofattbart korkat,kan verkligen folk gå på sånt?

  SvaraRadera