Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

torsdag 6 maj 2010

Men, hur står det till här då??

Jag bryr mig ärligt talat inte så mycket om vad man kallar den regering som sitter vid makten nästa år. Röd eller blå .. det kvittar, bara den VET vad den sysslar med.

Kompetens är till exempel en bra egenskap .. precis som förmågan att se ett sammanhang och konsekvenserna av fattade beslut!

Då får jag nästan skrämselhicka när jag hör Miljöpartiets Mikaela Valtersson .. partiets ekonomiska talesperson?? .. tala om fastighetsskatten i Ekot.

Många fastighetsägare i storstadsområdena och på attraktiva semesterorter får sina fastigheter högt taxerade, mer på grund av läget än på grund av det faktiska fastighetsvärdet. En del har ärvt sin bostad, många har bott ett helt liv och har en låg pension, en del köpte innan läget blev attraktivt för fastighetsmarknaden .. väldigt många har höga lån. Huset är alltså värdet men inkomsten är låg.

Frågan i Ekot var .. hur ska de klara av det problemet .. har man tänkt så långt i beslutet om fastighetsskatten??

Svaret blev, i en förkortad version .. "de har ju möjlighet att ta ett lån eller sälja!!"

Följdfrågan blev .. menar verkligen Mikaela Valtersson att man ska ta lån på eller sälja sin fastighet för att betala fastighetsskatt??

Och .. ja, det menar hon, verkligen!! "Man har den möjligheten om man vill. Det är en tillgång som inte alla människor har."

Så vi som köper ett hus för skattade pengar, betalar lånen med skattade pengar och renoverar med skattade pengar ska även betala skatt med lån som ska betalas tillbaka med skattade pengar .. om vi nu varit så korkade att vi bosatt oss eller fötts på en ort där fastighetsvärdet skjutit i höjden??

Kompetens, förmågan att se ett sammanhang och konsekvenserna av beslut ... det är det MINSTA jag kräver av våra makthavare.

Mikaela Valtersson skulle jag inte vilja släppa på mils avstånd från min privatekonomi och än mindre vilja se fingra på statskassan!!!

.. och för den som glömt eller missade uttalandet, så var det också hon som tyckte att båtar det var något som kanske ingick i begreppet "skatt på förmögna".

2 kommentarer:

  1. En bekant har en ärvd fastighet i Stockholms skärgård, han och familjen bor där i hans föräldrahem. Blir det regeringsskifte och alla straffskatter faller ut funderar han på fullt allvar att spränga sin lilla bergknalle "åt helvetet" han kommer inte att ha råd att bo kvar och spränga hemmet i luften är det mest ekonomiska och han tar gladeligen straffwt för att han på detta sätt gjort ett ingrepp i den naturliga miljön - båt lär han inte heller ha råd med.Han är INTE rik han har bara en bostad på attraktivt ställe och skall då klämmas åt.

    SvaraRadera
  2. Jag blir bara så trött på politiker som inte ägnar en tanke åt konsekvenserna av sina beslut eller uttalanden .. :-p

    SvaraRadera