fredag 7 september 2012

En liten kul bok om döden ..


Om det händelsevis är någon som reagerat över att det är ganska sparsamt med inlägg på den här bloggen just nu, så kan jag berätta att det inte beror på att jag inte har tid att skriva. Snarare beror det på att jag skriver alldeles för mycket.

Jag skriver för livet. Långa fruktansvärt genomtänkta, trist formulerade ark med text .. som jag skriver ut, läser igenom, river sönder och skriver om. I all oändlighet och det finns nog ingenting i livet som jag önskar hetare än att det någon gång ska ta slut så jag får bryta ihop lite lugnt och stilla utan att ha en deadline att förhålla mig till.

Jag blir väldigt låg, håglös och initiativlös av att hålla på med det jag håller på med och det är kanske därför jag har hittat massor av böcker om döden .. och helvetet .. på sista tiden?

Tänk om det är ett omen?

Då brinner det förmodligen i knutarna om jag ska hinna få till ett blogginlägg till .. och få en chans att läsa Terry Pratchetts "Mort" .. som jag tror jag läst .. och "Döden ligger lågt" .. som jag vet att jag inte läst .. och Bengt Ankarloos skildringar av "Döden och de eviga straffen i Västerlandets kristna tradition" .. som jag garanterat vet att jag inte kommer att läsa i sin helhet. Men den sistnämnda har väldigt fantasieggande illustrationer och dom vill jag inte missa.

Det gäller ju att vara förberedd för .. som det står i det senaste nyförvärvet "Aldrig i livet" .. det gäller att inte ta livet för allvarligt. Vi kommer i alla fall aldrig ifrån det levande.

Det var Elbert Hubbard som sa det, vem det nu var .. eller är?

Så för att göra det lätt för mig att hålla liv(!) i den här bloggen så tänkte jag roa er med lite citat så ni påminns om er egen dödlighet. Om det känns som en dålig idé så lovar jag att ha döden i rubriken så är ni i alla fall förberedda nu när jag börjar med ..

"Löjtnanten Andrew Bright som var den förste engelsmannen som använde byxhängslen. Det blev också hans fall.

En kväll försökte han hoppa ur brallorna utan att först ta kavajen .. och glömde att hängslena satt i byxorna.

Det blev en kullerbytta, så brutal att han dog av sviterna."

Bortsett från att jag snabbt ber en bön om att slippa dö på ett skrattretande sätt, så tyckte jag att det var nästan lika roligt som mannen som väcktes av en ilsken telefonsignal. Han greppade telefonluren .. trodde han. Men i stället fick han tag i sin Smith & Wesson, som också fanns på nattduksbordet.

"Han satte den mot örat och den svarade med en knall."

Jag blir omåttligt uppiggad av den här boken faktiskt och jag tror inte att jag bryter mot någon lag om jag återberättar historien om den dödliga strippan också? Men för säkerhets skull så sparar jag den till ett kommande inlägg där jag kanske också kan dela med mig av "10 beprövade knep för att avslöja skendöd".

8 kommentarer:

  1. Pistolerna hade fått en massiv förbättring av pricksäkerhet innan Amerikanska inbördeskriget. Detta hade dock inte generalerna riktigt blivit medvetna om hur mycket.

    Vilket ledde till att en general ur sydstarernas trupper, som såg sina trupper hukandes bakom skydd skrek till de "Ynkryggar. Kom upp ur de där skydden. De skulle inte kunna träffa en elefant på det här avst...."

    SvaraRadera
  2. ModeratMartin .. Det går förvånansvärt lätt att läsa 1632 trots att jag aldrig försökt att läsa "riktiga böcker" på något annat språk än mitt eget? Men .. jag blev lite besviken över att det inte var parallellhistorier .. vart tog 1632 vägen och hur gick det för dem i nutid?

    Men det kanske kommer? Jag kom bara halvägs innan andra plikter avbröt resan bak i tiden?

    Sista citatet gör att jag misstänker att du läst samma "Aldrig i livet" du också?

    SvaraRadera
  3. Basen för vad som sker är två universum. Ett de kom ifrån och ett de befinner sig i. "Framtiden" är deras gamla universum och det får man ingen mer information om.

    Boken fick titeln "1632" eftersom mycket av händelserna sker under det året, även om de landar år 1631. I andra halvan av boken så blir också Gustaf II Adolf en karaktär man får följa lite mer än i första halvan.

    SvaraRadera
  4. ModeratMartin .. men om platsen i Framtiden förflyttades till Dåtiden .. då måste väl motsvarande yta från Dåtiden ha hamnat i Framtiden? De tankarna tar lite fokus från själva storyn när jag läser. Erkänn att det hade varit kittlande att följa båda sidorna parallellt .. ;-)

    SvaraRadera
  5. Det gjorde den, men eftersom ytan inte innehäll levande personer (några skelett och brinnande hus) så blev påverkan 0. Påverkan av 3000 personer med 350 års extra kunskaper och teknik, det skulle fullständigt förändra allting.

    SvaraRadera
  6. Jag har upptäckt att jag börjat fundera över om jag kommer att hinna med vissa saker. När vi nu var på semester i Sundsvall så kom jag på mig själv att fundera över om jag kommer att hinna få se bron över Sundsvallsfjärden bli klar. Eller kommer jag att få uppleva andra saker som planeras bli färdiga någon gång i framtiden.

    Betyder de här tankarna att jag är närmare döden nu än när jag var yngre? Eller är det så att jag vägrar dö nyfiken? Jag kanske kommer att hålla mig vid liv för att hinna med allt jag är rädd att missa.....:-)

    SvaraRadera
  7. ModeratMartin .. men förändring blir det ju oavsett åt vilket håll människor färdas i tiden? Tänk bara vad vi i Framtiden skulle kunna lära oss av människor från Dåtiden för 350 år sedan, bara av att avläsa deras reaktioner. Spännande tycker jag ..

    Cicki .. om man vill se alla projekt genomföras måste man ha evigt liv eftersom det hela tiden påbörjas nya, eller hur? På något sätt tycker jag att det känns skönt just nu att jag inte kommer att få veta vilka förändringar samhället står inför under de närmaste 50 åren. Det känns inte som om det kommer att bli en höjdarupplevelse precis .. :-(

    SvaraRadera
  8. Låt mig veta hur du tycker den är när du läst klart den. (Det finns ytterligare 13 böcker i samma serie där man får följa helt andra karaktärer och några där man följer samma karaktärer. Läsföljden kan vara väldigt svår att veta, men efter att ha läst den skulle jag rekommendera följande ordning.

    Ring of Fire 1, 1633, 1634 The baltic war, 1634 The ram rebellion, 1634 the bavarian chrisis, Ring of fire 2.

    Tror det räcker för nu. 13 böcker är skrivna, 3 antologier och 5 böcker håller på att bli skrivna just nu.

    SvaraRadera